Troldtekt nærmer sig 100 procent vedvarende energi på egen fabrik

Troldtekt nærmer sig 100 procent vedvarende energi på egen fabrik

I produktionen af Troldtekt akustikplader kommer 97,7 procent af den forbrugte energi nu fra vedvarende kilder. Massive investeringer i grøn og effektiv teknologi er i tråd med virksomhedens Cradle to Cradle-strategi.

Eget biomassefyr på fabrikken, strøm baseret på vindkraft og et gradvist skift fra diesel- til el-trucks. Det er tiltag, som betyder, at Troldtekt A/S nu nærmer sig 100 procent fornybar energi på fabrikken i Troldhede.

Helt præcis var andelen i 2020 på 97,7 procent, hvilket var en fortsat stigning fra 94,6 procent i 2018 og 96,2 procent i 2019.

– Med det antal akustikplader, vi producerer, bruger vi store mængder energi. Især varme til tørring og strøm til vores højteknologiske maskinpark. Derfor er det glædeligt, at stort set al energien nu kommer fra CO2-neutrale kilder, siger Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt A/S.

Tallene er en del af Troldtekts CSR-rapport for 2020. For andet år i træk har Global Compact Network Denmark og FSR – danske revisorer kåret Troldtekt som en af de danske SMV-virksomheder, der er bedst til at rapportere om samfundsansvar.

I dialog med Aalborg Portland

I opgørelsen af CO2-udledning har man scope 1 og 2, som hos Troldtekt dækker over biobrændsel fra eget fyr og elektricitet fra vindstrøm. Og så er der scope 3, som er de indirekte udledninger fra eksterne indkøb af varer. Mens Troldtekts udledning i scope 1 og 2 nærmer sig nul, er tallet i scope 3 højere. Her kommer CO2-mængden næsten udelukkende fra produktion af den cement, der sammen med træ indgår som råvare i akustikpladerne.

– Vi er i dialog med vores cementleverandør, Aalborg Portland, som i tråd med deres løfte til den danske regering arbejder målrettet på at reducere udledningen fra deres cementproduktion markant. Den indsats vil virkelig batte i den del af vores miljøregnskab, som kommer fra eksternt indkøbte varer, siger Peer Leth.

Han tilføjer, at Troldtekt desuden kører forsøg med Aalborg Portlands nye cementtype, FUTURECEMTM, der giver 30 procent reduktion i CO2-udledningerne i forhold til almindelig cement.

Udspringer af Cradle to Cradle-strategi

De seneste års massive investeringer i grøn og energieffektiv teknologi er en del af Troldtekts strategi. Strategien følger principperne i det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle, hvor visionen er en verden uden affald, men med sunde materialer og vedvarende energi. I 2020 modtog Troldtekt DI Prisen fra Dansk Industri for arbejdet med at øge sin konkurrencekraft via en grøn omstilling, baseret på Cradle to Cradle.

Læs hele Troldtekts CSR-rapport for 2020

Læs om Troldtekst CSR-rapport

Sponsoreret indhold i samarbejde med Troldtekt A/S

Flere artikler
Symetri støtter FN's verdensmål for bæredygtighed, da det er vores kerneforretning at sikre byggeriet i en bæredygtig digital transformation.
Byggeri er en byrde for klimaet – sammen kan vi øge bæredygtigheden