Bedre klima: Teknologierne findes allerede

Bedre klima: Teknologierne findes allerede

Den første agenda 21 konference blev afholdt i Rio de Janeiro i 1992. Tiden går. Men det gør klimaudfordringerne ikke. Og heldigvis ligger klimaløsningerne nu lige for fødderne af os og venter på at blive anvendt.

Det anslås faktisk, at vi med de teknologier, vi kender i dag, kan nå en samlet reduktion af udledningen af CO2 på 60 %. Det danske klimamål for 2030 siger 70 %. Solenergi er et godt eksempel på, at eksisterende teknologi allerede i dag kan indarbejdes i alle byggerier og sikre markant grøn selvforsyning for både private og virksomheder.

Grøn strøm fra gul sol kan lagres på batterier

Set med byggebriller er 2030 lige om lidt. Det, der planlægges, tegnes, bygges og renoveres nu, kommer til at indgå i resultatopgørelsen over CO2-reduktionen i 2030. Derfor er byggeriet med helt fremme og bruger de løsninger, der findes.

XOLTA har netop nogle af de eksisterende løsninger, der skal til.

XOLTA producerer batterier til solcelleanlæg. Et solcellebatteri sikrer, at man kan lagre den strøm, der produceres af solcellerne. Det er en helt afgørende teknologiforbedring. Med et solcelleanlæg uden batteri er der kun strøm til rådighed, når solen skinner. Med et batteri kan den egenproducerede strøm gemmes til senere. Det betyder, at man altid har den strøm, man har brug for. Og har man det ikke, fordi vejret er imod én, kommer batteriet til at kunne købe supplerende strøm fra el-nettet, når den er billigst.

Et solcellebatteri er dermed dybest set et lille, grønt kraftværk. Til etagebyggerier, kontorejendomme, fabrikker og en-families huse. Og med dansk implementering af EU’s elmarkedsdirektiv bør det ligge lige for, at f.eks. boligforeninger kan deles om både solcelleanlæg og solcellebatteri i energifællesskaber fra 2021.

Made in Smørum

Ved at tænke solceller og batterier ind i bygge- og renoveringsopgaverne giver man mere frihed til boligejere, boligforeninger og virksomheder, samtidig med at man bidrager markant til klimamålene. Og man implementerer innovation og dansk design fra Smørum på Sjælland, når solcellebatteriet er fra XOLTA.

To konkrete eksempler

XOLTAs solcellebatterier leverer allerede masser af grøn omstilling – eksempelvis i Ballen på Samsø. Om sommeren leverer anlægget strøm nok til alle sommerturisterne på havnen.

I boligforeningen Hedemarken i Albertslund giver en større energirenovering i et samarbejde mellem COWI, Landsbyggefonden og XOLTA nu beboerne maksimal udnyttelse af ejendommenes solceller og overblik over strømforbruget.

Klimamålene siger 70 %. Og tænker man eksisterende, bæredygtig teknologi ind i billedet, er målet måske slet ikke så svært at nå.

Vil du vide mere? Så besøg www.xolta.com/da

Skrevet af Lars Kruse, Teknisk Direktør
XOLTA A/S
Hassellunden 16, 2765 Smørum
Telefon 7060 2017

Sponsoreret indhold i samarbejde med Xolta

Billede: Solcellebatteri ved boligforeningen Hedemarken i Albertslund.

Flere artikler
Størstedelen af danske byggeprojekter har rum med adgang til tag. Derfor er det oplagt at udnytte ovenlysvinduer eller -moduler til at sikre et ensartet dagslys i rummene.
Få mere dagslys med mindre glasareal