Cradle to Cradle Certified forbinder alt

Forventninger om mere bæredygtighed i byggebranchen kan bl.a. indfries med den nye reviderede Cradle to Cradle Certified® Product Standard version 4.0

Morgendagens byggematerialer skal indgå i cirkulær økonomi, og de skal samtidig tage hensyn til klima, miljø, sundhed og socialt ansvar. Det kræver forbrugerne – og det kræver planeten. Hvordan sikrer man så det? Det har Anthony Abbotts, Director Group Sustainability fra ROCKWOOL Group et bud på:

– To faktorer er helt afgørende. For det første handler det om, hvilke materialer som produkterne er baseret på. Her er det essentielt at produkterne bidrager positivt til bygningens karbonintensitet, circularitet og dens sundhed og sikkerhed. For det andet, så er det nødvendigt at bæredygtighed er integreret i selskabets overordnede forretningsstrategi, så der hele tiden bliver arbejdet på at forbedre produkternes bæredygtighed.

To af ROCKWOOL Groups datterselskaber, Rockfon® og Flumroc, har i år opnået Cradle to Cradle Certified på deres produkter. Cradle to Cradle certificeringsordningen er meget anvendt og anerkendt i byggebranchen. Og da Cradle to Cradle Products Innovation Institute og den akkrediterede assessor Vugge til Vugge ApS efterlyste virksomheder, der ville teste kriterierne i den nye Cradle to Cradle Certified® Product Standard version 4.0, slog Rockwool til.

– ROCKWOOL har enestående produkter, der bidrager positivt til bæredygtigheden i bygninger. Og ved at deltage i pilotarbejdet med den nye standard, så havde vi muligheden for få dét bekræftet af en velrenommeret tredje part, samtidig med at vi også kunne give vores input til den endelige version af den nye standard. Certificeringsordningen er systematisk og vil fremadrettet medvirke til at drive udviklingen af vores produkter i en stadig mere positiv retning, siger Anthony Abbotts. 

Anthony Abbotts fra ROCKWOOL Group deltager i Vugge til Vugges Learning Session på Building Green om Cradle to Cradle

Ny standard forbinder alt

Cradle to Cradle Certified® forbinder i forvejen alle nødvendige skridt på vejen til en sikker, cirkulær og retfærdig fremtid på tværs af værdikæder. Med den nye ambitiøse version 4.0 er det holistiske og handlingsorienterede syn skærpet i de fem kriteriekategorier: Material Health, Product Circularity, Clean Air & Climate Protection, Water & Soil Stewardship og Social Fairness.

Det har taget seks år at udvikle og redefinere den nye version af standarden, der trådte i kraft den 1. juli 2021. Direktør i Vugge til Vugge ApS, Annette Hastrup, har som medlem af Standards Steering Comittee været dybt involveret i processen.

– Det har været et stort arbejde, så det er både en lettelse og en stor glæde, at vi er nået hertil. De opdaterede krav er ambitiøse, men også rimelige at stille til fremtidens produkter, hvis vi skal have en sund verden, som er god og retfærdig for både mennesker og planet, siger hun.

Cradle to Cradle viser den gode vej til cirkulær økonomi

Certificeringsordningen understøtter, at virksomheder designer sunde produkter til cirkulær økonomi og udvikler nye forretningsmodeller og nyttige samarbejder i hele værdikæden. Det sker bl.a. ved at:

  • udvikle og bruge materialer, der er sikre for mennesker og miljø
  • virkeliggøre cirkulær økonomi gennem produkt- og procesdesign og strategiske samarbejder
  • beskytte klima, luft, vand og jord
  • respektere menneskerettigheder og bidrage til et retfærdigt samfund.

Både den nye og den gamle standard kræver recertificering hvert andet år, hvor virksomheden skal demonstrere fremskridt. Grundkravene i standarden udløser Bronze mærkat, og efterhånden som flere og flere krav bliver opfyldt, kan produktet opnå Sølv, Guld eller Platin.

Nye krav i Cradle to Cradle standard version 4.0

Ligesom i de tidligere Cradle to Cradle produktstandarder, er der fem kategorier i version 4.0, som produkter bliver bedømt på. Desuden er der kommet ’General Requirements’ til, der handler om at have politikker og processer, der sikrer, at produktet til enhver tid lever op til de øvrige krav i standarden.

Alle kategorier er blevet udvidet og indeholder nye og forbedrede krav. Overordnet set drejer det sig om:

  • Nye rammer for Product Circularity og Social Fairness, der svarer til bedste globale praksis
  • Strengere krav om ren luft og hurtige klimahandlinger
  • Udvidede krav i Water & Soil Stewardship
  • Krav til materialesundhed er tilpasset verdens mest rigide regler og standarder for kemi

Rockfon beviser sit ansvar

I udviklingsperioden har syv virksomheder på verdensplan testet version 4.0 ved at deltage i et pilotprogram, hvor produkterne certificeres efter udkastet. Vugge til Vugge har været assessor for fire af dem, og Rockfon® er som nævnt den ene. Det har resulteret i to certifikater på henholdsvis Sølv- og Bronzeniveau for mere end 90 pct af Rockfons akustiske produkter.

Annette Hastrup fra Vugge til Vugge ApS fremhæver virksomhedens præstation i Product Circularity kategorien, hvor produktet har opnået scoren Guld.

– Product Circularity er en af de kategorier, hvor der er lavet mest om til den nye version 4.0. Kategorien stiller meget høje krav til cirkulær økonomi. Det gælder både krav til produktets indhold af genanvendt materiale, produktets design til cirkularitet og krav til, at virksomheden skal sikre, at brugte produkter bliver genanvendt. Disse krav klarer Rockfon meget flot. Derfor har Rockfon kunnet opnå den meget høje score Guld i den kategori, siger Annette Hastrup.

Rockfon består af stenuld, der kan genanvendes igen og igen uden at miste værdi. Det produceres bl.a. også af andre industriers affald, som ellers ville ende på deponi. Det sker med en smelteteknologi, som gør, at også brugte Rockfon plader kan omdannes til nye ROCKWOOL og Rockfon produkter uden at miste kvalitet og værdi.

ROCKWOOL har gennem partnerskaber etableret et retursystem ved navn Rockcycle, der kan tilbagetage brugte rockwoolprodukter og afskær fra byggepladser i 14 lande i Europa. Målet er at nå 30 lande i 2030. I 2020 blev der ifølge ROCKWOOL’s bæredygtighedsrapport indsamlet 163.000 ton stenuld til genanvendelse.

Cradle to Cradle Certified giver dokumentationen

Magdalini Psarra er Public Affairs and Sustainability Manager hos Rockfon. Hun er stolt af, at virksomheden nu kan dokumentere sine ansvarlige produktionsmetoder med den tredjepartsverificerede Cradle to Cradle Certified®.

– Vi har valgt at certificere vores akustikløsninger efter Cradle to Cradle Certified standarden, fordi vi mener, det er en af de mest omfattende internationale standarder for design og fremstilling af produkter med en positiv indvirkning på mennesker og planet, siger Magdalini Psarra og tilføjer:

– Vi har længe været meget dedikerede omkring bæredygtighed i forretningen og vil også fortsat forbedre vores fodaftryk. Nu kan vi med vores Cradle to Cradle certifikater også påvise, at vi gør det.

Cradle to Cradle udbredt i byggebranchen

Cradle to Cradle Certified er en anerkendt standard i byggebranchen. Bl.a. giver de internationale byggestandarder LEED v4 og WELL ekstra point for at bruge Cradle to Cradle certificerede produkter.

Man kan høre mere om den nye Cradle to Cradle Certified version 4.0 på Vugge til Vugges learning session på Building Green i Forum 2021. Udover direktør Annette Hastrup deltager også Anthony Abbotts fra ROCKWOOL Group og Dorthe Aaboe Kallestrup, der er CSR Manager for Ege Carpets A/S. Ege Carpets var en af de første virksomheder i Danmark, der satsede på Cradle to Cradle, og virksomheden har nu 18 certifikater, der dækker alle deres tæppeserier til kontraktmarkedet. Flere er på vej.

Flere artikler
Programmet til den nye Build for Biodiversity er nu lanceret