Om 40 år er det nye Nordhavn alt andet end et forladt industriområde, og vil emme af liv med plads til 40.000 beboere og arbejdspladser.

Nordhavn – ø for ø

Om 40 år vil det nye Nordhavn være alt andet end et forladt industriområde indpakket i kedelige bygninger, men derimod emme af liv med plads til 40.000 beboere og 40.000 arbejdspladser i DGNB-certificerede arkitektur.

Fremtidens miljøudfordringer kan løses gennem til bæredygtig tilgang til byplanlægning. Transformationen, som Nordhavn er under, er Nordeuropas største byudviklingsprojekt. Det sker step-by-step ligesom Københavns resterende ekspansion nær vandet. Det nye Nordhavn ekspanderes en ø ad gangen, så der er plads til fleksibilitet, forandring og fremtidige generationers mening.

description

Billede af Rasmus Hjortshøj.

Fra industri til urbant miljø

I 2018 flyttede Cobe ud i Pakhus 54 i Nordhavn, som tegnestuen har arbejdet på at gøre til en helt ny bæredygtig bydel i København siden 2008. Det nedlagte industriområde skal frem til 2050 omdannes til en bydel med plads til 40.000 beboere og 40.000 arbejdspladser, og da udviklingen af Nordhavn gik i gang, var der tale om Skandinaviens største byudviklingsprojekt med op mod 3,5 mio. kvadratmeter byggeri. Projektet er DGNB-certificeret til platin på byplanlægningsniveau, og derfor skal byggerierne leve op til højere standarder, end bygningsreglementet foreskriver. På den måde skal Nordhavn være en foregangsby for bæredygtig byudvikling og energieffektivt byggeri.

”Nordhavn bliver bæredygtigt på mange parametre. Vi skaber en grøn mobilitet ved hjælp af metroen og supercykelstier. Vi vælger at transformere og bevare meget af det, der var i forvejen. I stedet for at rive det hele ned, skal vi prøve at redesigne de ting, vi allerede har. De bygninger, der bliver bygget, skal certificeres efter DGNB-standarten med en målsætning om at opnå guld, og man bruger blandt andet havvand til køling. Og fordi byggeprocessen varer de næste tredive år, vil der hele tiden opstå nye bæredygtige løsninger, som implementeres løbende,” siger Dan Stubbergaard.

Læs meget mere om den store masterplan for Nordhavn på Cobes hjemmeside.

Topbillede: The Silo af Rasmus Hjortshøj.

Flere artikler
Materialepyramiden i byggeriet.
Materialepyramiden i byggeriet