Karen Blixens Plads af Cobe

Karen Blixens Plads finder du i midten af Københavns Universitet Søndre Campus og rummer plads til både bylivet og naturen. På ca. 20.000 m² er klimatilpasning og biodiversitet, cykler og universitetsstuderende indtænkt og projektet har vundet klimaprisen til Building Awards 2020 og den prestigefyldte Dezeen Award 2020.  

description

Billede af Rasmus Hjortshøj / COAST. 

Søndre Campus er et forholdsvist nyt campus, tæt på det naturrige Amager Fælled og Karen Blixens Plads blev indtænkt således, at både de naturlige værdier i området og de studerendes behov kunne tilgodeses i flere niveauer. Cobe haft fokus på at klimasikre pladsen ved at integrere naturen og tænke i biodiversitet ved at udnytte regnvandet til at skabe vådbiotoper, bruge langtidsholdbare materialer, der kræver et minimum af vedligeholdelse og sørge for, at alle elementer passer ind i den grønne profil. Derfor er pladsen en hybrid, hvor kuperede bakker, park og et urbant uderum skaber rammerne for byrummet. Bakkerne og dalene sørger ikke kan for at aflede vandet, men skaber forbindelse mellem campusbygningerne.

description

Billede af Rasmus Hjortshøj / COAST. 

Byrum til mennesker og cykler

I lang tid var Karen Blixens Plads en kedelig og grå parkeringsplads til de studerendes cykler, der ikke inviterede til gåtur eller frokostpause, og derfor blev pladsen brugt af få.

I dag er pladsen transformeret til en overflade af bakker og dale, småbiotoper og et naturligt pauserum, der inviterer de studerende til at bruge rummet og har samtidig plads til 2.000 parkerede cykler. Det kuperede landskab skal både lede de studerende fra en bygning til en anden og lede tankerne hen på en gåtur i parken.

I podcasten med Dan Stubbergaard grundlægger af Cobe kan du høre om Karen Blixens Plads eller du kan læse mere om Cobe-projektet på deres website.

Tekst tilhører Cobe og topbilledet skal krediteres til Rasmus Hjortshøj / COAST.

Flere artikler
Nyt forskningsprojekt sætter fokus på kvinder i dansk velfærdsarkitektur