Gehl var en stor del af udviklingen og planlægningen af det nye Carlsbergbyen, der i dag bl.a. består af boliger og erhverv.

Meget mere end et bryggeri

Carlsbergs bryggeri i hjertet af København lukkede i 2006, men åbnede igen som en integreret bydel i København under navnet Carlsbergbyen. Gehl var en stor del af udviklingen og planlægningen af det store bydelsprojekt, der i dag indeholder boliger, uddannelse, erhverv, s-togstation og restauranter. Læs om Gehl’s rolle i Carlsbergbyen herunder.

Siden 2006 har Gehl leveret en dynamisk vifte af rådgivning til det store projekt Carlsbergbyen, og været med til at opbygge fundamentet for bydelens udvikling med et konstant og dedikeret fokus på mennesker. Deres brand ’Folkelig, festlig og summende af liv’, lagde sig godt op ad Gehl’s tilgang til byudvikling, der tilgodeser det livlige og diverse byliv. Med dette samarbejde har Carlsbergbyen været i stand til at forstærke deres plads på boligmarkedet, da Carlsbergs byrum er af høj kvalitet og skaber lysten til at leve mellem bygningerne. Planlægningen bestod af flere faser, hvor Gehl var et fast holdepunkt, når beslutninger skulle træffes og mennesker skulle sættes først.

Gehl’s rolle startede, da Carlsberg skulle definere livet i Carlsbergbyen. For at kunne udforme en masterplan af denne kaliber måtte de rigtige spørgsmål stilles, og her hjalp Gehl med en stærk grundform for den eksakte masterplan, der skulle udvikles og i konkurrence.

Københavns første framework plan

Efter konkurrencen blev Gehl spurgt om at hjælpe København Kommune. Den lokale plan for Carlsbergbyen blev som den første af sin slags udnævnt som et framework og ikke blot en masterplan. Dette åbnede døren for at udviklingen primært bestod i planlægningen af byrum og ikke af selve bygningerne. Her kunne byrum sættes først, hvilket sjældent er den rækkefølge der normalt arbejdes med i store byplanlægningsprojekter.

Fordelen ved rækkefølgen var, at der var mere tid til at tilpasse bydelen til boligmarkedets behov og at byrum blev det essentielle for Carlsbergbyen. Dette resulterede i over 25 separate offentlige rum i den nye bydel.

Livet mellem bygningerne

Som et andet og vigtigt resultat fokuserer Gehl mere end nogensinde på forbindelsen mellem livet indendørs, bygningsdesign og livet i de offentlige byrum. Målet er, at man i fremtiden kan sikre åbne, tilgængelige og livlige nabolag. Disse principper er inkluderet i andre fremtidige framework-projekter.

Læs nærmere om Gehl’s arbejde med frameworket her.

Har du hørt podcasten med Jan Gehl? Lyt med nu.

Flere artikler
Et nyt udviklingsprojekt skal optimere nedrivning af mur- og betonfacader, og reducere byggeriets klimaaftryk. Læs mere her.
Automatiseret nedrivning skal gøre byggeriet mere cirkulært