Er det bæredygtigt at skære murelementer ud og bruge dem i et nyt byggeprojekt? Er der en effekt ved at bygge i træ? Det svarer ny bog på.

Luftkastellerne der blev til fyrtårne

Er det overhovedet bæredygtigt at skære murelementer ud og bruge dem i et nyt byggeprojekt? Er der en egentlig effekt ved at bygge i træ? Og er der overhovedet affald nok, hvis alle bygger med upcyclede materialer?

Det korte svare er ja og fortalt på godt 300 sider i en ny bog Solution skrevet af Esben Pedersen og Anders Lendager, som bliver udgivet på Arkitektens Forlag.

Med omfattende brug af genanvendte og upcyclede materialer har Lendagers to projekter, Upcycle Studios og Ressourcerækkerne, allerede høstet priser og omtale som fyrtårne inden for cirkulært byggeri.

Med de gennemgribende data fra LCA og LCC analyser beviser udgivelsen nu, at der er en reel bæredygtig effekt at hente, når man bygger cirkulært.

description

Ressourcerækkerne af Rasmus Hjortshøj

Upcycle Studios og Ressource Rækkerne i Københavns Ørestad har sparret henholdsvis 45% og 29% CO2 i forhold til benchmark. Det gør projekterne til de mest omfattende cirkulære byggerier i verden realiseret med en økonomisk standardramme.

Sammen med bogen fremstår de to cirkulære byggerier som realiserede beviser på, at det er muligt at bygge bæredygtigt uden at gå på kompromis med æstetik, pris eller brugeroplevelser. Og nyslåede rekorder understreger, at løsningerne bør skaleres nu.

description

Upcycle Studios af Rasmus Hjortshøj

For 2019 blev et rekordår for byggeriet. I alt blev der i den danske hovedstad opført 6.800 nye boliger og 185.000 m2 erhverv, hvilket er det højeste tal siden 1939. Samtidig anslås det at det byggede miljø står for 40% af vores CO2 udledning og en lige så stor andel af vores forbrug af jomfruelige ressourcer.

Den globale byggeindustri forventes at vækste med 85% frem mod 2030. Det er en udfordring, fordi ressourceudvinding, forarbejdning af ressourcer, transport, materialeproduktion, konstruktion, drift, nedrivning og bortskaffelse – alle trin i en bygnings livscyklus påvirker miljøet.

description

Ressourcerækkerne af Rasmus Hjortshøj 

Solution er skrevet af Esben Pedersen og Anders Lendager og udkommer på Arkitektens forlag. En engelsk version udgives inden længe.
Lendager er førende indenfor cirkulær højkvalitets arkitektur i Danmark. De arbejder hver dag for at gøre bæredygtighed og gode forretning til hinandens forudsætninger i byggebranchen.

Hvis du vil høre mere om Lendager Groups tilgange til bæredygtigt byggeri, så hør podcasten med Anders Lendager lige her.

Topbillede: Upcycle Studios af Rasmus Hjortshøj.

Flere artikler
Building Green gør klar til at fylde Forum
Building Green gør klar til at fylde Forum igen