De næste 10 år byder på uventede kvantespring i byggeriet

Dan Stubbergaard er arkitekt og grundlægger af den internationale tegnestue Cobe. Cobe har været involveret i mange projekter rundt omkring i København blandt andet Tingbjerg Bibliotek, The Silo i Nordhavn og Køge Nord station.

På Building Greens online event den 28. og 29. oktober taler Dan Stubbergaard om ‘Design for life’, hvor han kommer ind på, hvordan det er gået med at omstille byggebranchen det sidste årti og hvordan kan vi skabe endnu bedre og mere tilgængelige, bæredygtige og klimavenlige byer. I dette indlæg kan du læse et interview med Dan Stubbergaard.

Hvordan arbejder du og Cobe med bæredygtighed?

Hos Cobe er der sket et fundamentalt skifte i forhold til den måde, vi arbejder med bæredygtighed de seneste år. Vi er en tegnestue, som altid har arbejdet med og udviklet vores projekter ud fra en meget struktureret designproces, hvor især sociale værdier og ambitionen om at ”give noget ekstra tilbage” har vægtet tungt i vores prioriteringer. I dag er det ikke kun det sociale som vægter i vores designvalg, men alle aspekter af bæredygtighed. Især omkring materialevalg og valg af bevaring, renovering og transformation kontra nybyggeri. At betragte vores eksisterende bygningsmasse uanset alder og æstetik som et udtryk for en ressource, har i den grad også påvirket vores måde at designe nye bygninger på. Vi mener, bygninger skal være fremtidssikrede, af høj kvalitet og være fleksible, så fremtidens arkitekter om 50 år, kan bygge vores bygninger om, når nye behov melder sig.
description

Dan Stubbergaard af Rasmus Hjortshøj/COAST

Hvilke udfordringer og muligheder ser du inden for bæredygtigt byggeri?

Jeg oplever på en måde den tid, vi lever i, som en industriel revolution i omfang med den, man oplevede i 1960’erne. Der er selvfølgelig store udfordringer i at omstille en så stor og tung industri som byggebranchen udgør, men selvom det nogle gange opleves som et skridt frem og to tilbage, oplever jeg for første gang i min tid som arkitekt, at hele branchen trækker i samme retning. Der er en villighed til at samarbejde og tage denne læringskurve i fællesskab. Jeg tror alle erkender, at der ikke findes nogen anden vej end at omstille byggeriet. Og at dem, som ikke er med i den udvikling, bliver efterladt i markedet.

Er der nok de sidste 10 år inden for bæredygtigt byggeri i dine øjne?

Nej, vi har alle sammen været for længe om at erkende, at vi alle har et ansvar. Dog findes der fantastiske eksempler på innovation inden for alt fra byggeteknik, materialer, produktionsmetoder og grøn teknologi de seneste 10 år, som vi dag kan evaluere og bygge videre på. Jeg er sikker på de næste 10 år kommer til at byde på kvantespring inden for byggeriet, som vi slet ikke havde set komme.
description

Nørreport Station af Rasmus Hjortshøj/COAST

Hvad skal der til for at accelerere bæredygtigt byggeri de næste 10 år?

Som det har været tilfældet i mange andre brancher, er der brug for risikovillige investeringer i byggeriet. Jeg er overbevist om, at når den digitale optimering af byggeriets processer kombineret med for eksempel potentialer for præfabrikation, højteknologisk træbyggeri og en industrialisering af upcycling gribes af en kommende generation af iværksættere og investorer, vil vi opleve en helt ny byggebranche med mod på innovation. Der er selvfølgelig større risici forbundet med byggeri sammenlignet med udvikling af for eksempel elektriske dele-løbehjul, men vi begynder allerede at se eksempler på investeringer fra Silicon Valley og pengestærke virksomheder fra medicinalindustrien, som ser synergi i investeringer i byggeindustrien. Dertil skal det politiske bane vejen for innovation og indgå i tættere dialog om udvikling og afprøvning af nye teknologier. Her har vi også brug for risikovillighed.

Vil du høre mere om Cobes tilgang til bæredygtighed fra Dan Stubbergaard?

Tilmeld dig streamingen af Building Green den 28.-29. oktober og vær med i debatten.
Se hele programmet under Building Green KBH og tilmeld dig her.

 

Topbillede: Køge Nord Station af Rasmus Hjortshøj/COAST

Flere artikler
Vi skal tænke bæredygtighed ind over hele linjen.
Vi skal tænke bæredygtighed ind over hele linjen