Onsdag den 30. oktober
Main Stage
Green Discussions
Learning Sessions
Specialist Talks
Action Space
Specialudstillinger
Torsdag den 31. oktober
Main Stage
Green Discussions
Learning Sessions
Specialist Talks
Action Space
Specialudstillinger
Main Stage
Green Discussions
Learning Sessions
Specialist Talks
Action Space
Specialudstillinger
Main Stage
Green Discussions
Learning Sessions
Specialist Talks
Action Space
Specialudstillinger
Det Kongelige Akademi: Blå biomasse og myceliumbaserede materialer

Ny forskning og undervisning fra Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi
– Blå biomasse og myceliumbaserede materialer

 

Studerende fra Det Kongelige Akademi – Computation in Architecture og forskere inden for The Building with Blue Biomass innovation network udstiller projekter omkring blå biomasse. Hurtigtvoksende materialer fra hav- og akvakulturmiljøer bør være en del af vores skift til at bruge mere regenerative biobaserede materialer – langsomt voksende træ vil ikke være nok. For at dette kan ske, er vi nødt til også at fokusere vores opmærksomhed på vores lokale økosystemers sundhed, da disse materialer har en stor evne til at spare og lagre kulstof.

 

En af vores andre udstillinger omhandler myceliumbaserede materialer (MBM). De repræsenterer en ny og unik klasse af materialer, der stammer fra svampevæksten af hyfenetværk, der forekommer under kontrollerede dyrkningsforhold. Forskellige arter og svampestammer i kombination med modifikationer af vækstmedier, dyrkningsparametre og sammensætningsstrategier giver et stort flerdimensionelt designrum, der giver mulighed for at justere materialeegenskaber mod en bred vifte af funktionelle mål, herunder byggematerialer.

 

MBM vokser hurtigt og kan dyrkes på alsidige måder ved hjælp af flydende eller faststof fermentering med vækstmedier sammensat af eksisterende landbrugs-, skovbrugs-, fødevare- og andre industrielle affaldsstrømme. De lave teknologiske adgangsbarrierer og potentialet til at udnytte eksisterende affaldsstrømme placerer kød- og benmel som en bidragyder med stor indvirkning på den cirkulære økonomi og den grønne omstilling.

 

Forskningen udført under Biohybrid arkitektur på Det Kongelige Akademi har fokuseret på empiriske undersøgelser af strategier til at justere materialeegenskaber til en bred vifte af funktionelle poler, modellering af svampemorfogenese for at skabe grænseflader til design af materialer med specifikke egenskaber og udvikling af Engineered Living Materials (ELM) med muligheder, der vil række langt ud over nuværende materialer såsom selvhelbredende, adfærdsskift som reaktion på stimuli og miljøafhjælpning. Eksempler på disse er til stede i udstillingen.

 

På Det Kongelige Akademis stand vil der også være repræsentanter for Efter- og videreuddannelse. Her kan du høre nærmere om vores videreuddannelser inden for Master i Bygningskultur – Bæredygtighed, Strategi og Transformation, Master i Strategisk Byplanlægning, Master i Design og Diplomuddannelsen for Strategisk Design og Ledelse.
Med vores uddannelser kan du forvente livslang læring, som gør dig i stand til at skabe nye forbindelser, tænke højt og frit og træde ud som agent for ægte og væsentlig forandring.

Action Space – Vi giver ordet til de nye stemmer i branchen

På Building Greens nye scene Action Space giver vi den 30. oktober ordet til de nye stemmer i branchen.

 

Vi står på en brændende platform, og vi bliver nødt til at handle anderledes, hvis vi vil skabe forandring. Derfor har vi inviteret en række nye stemmer fra forskellige led af byggeriets værdikæde til at være med i et såkaldt Forandringspanel, og vi har overdraget en hel scene til dem en hel dag. Det er Forandringspanelet, der har planlagt og skal facilitere programmet scenen Action Space den 30. oktober, og du kan godt glæde dig. Det bliver anderledes, det bliver spændende, det bliver nyt og det bliver super inspirerende!

 

På Action Space er der fokus på, hvordan vi flytter holdninger og skaber en bevægelse. Forandringspanelet skaber et rum, der er bygget på tillid, inspiration, faglighed og fællesskab, og de sætter fokus på de enorme klimamæssige udfordringer byggeriet står overfor. Der kommer ikke til at være debatter, oplæg eller talere, som vi kender det. Til gengæld laver de et program kun med samtaler – og du er også meget velkommen til at deltage.

idverde: Naturen i byen

Byer optager i dag blot 3 pct. af jordens overflade, men er hjemsted for mere end halvdelen af den globale befolkning. Også i Danmark er der fuld fart på urbaniseringen. København har de seneste 20 år oplevet en vækst i antal indbyggere på 39 pct. og vil vokse med yderligere ca. 100.000 indbyggere frem mod 2050.

 

På idverdes udstilling ”Naturen i byen” kastes der lys over de mange betydninger og den værdi, det skaber for mennesker og samfund, når vi vælger at udvikle vores storbyer i en langt grønnere retning, end det er tilfældet i dag.

 

Med udgangspunkt i København og fremtidens urbanisering vil udstillingen både sætte gang i tanker og fantasi, skabe debat og skubbe til udviklingen af bynatur, de færreste i dag kan forestille sig. Udstillingen synliggør også, hvordan man kan integrere naturelementer i eksisterende såvel som nye byområder og dermed på én gang øge menneskers mentale sundhed, højne biodiversiteten og afhjælpe de enorme udfordringer, som klimaforandringerne bringer med sig.

 

For hvad gør det ved os, når vi i stigende grad flytter til byer, hvor den natur, vi på celleniveau er en del af – er reduceret til et ensomt træ i et gadekryds? Hvor flere og flere arter er i risiko for at uddø? Og hvor vi bor i etageejendomme i tætbebyggede gader, hvor sollyset knap når ind i stuerne? Hvad risikerer vi, hvis vi forsætter den nuværende kurs, hvor biodiversiteten er underdrejet? Hvorfor er det gået så galt? Og hvordan kan vi – som individer og fagpersoner – tage medansvar for at skabe fremtidens grønne byer?

 

Det er blot nogle af de spørgsmål, som idverdes udstilling giver kvalificerede bud på i dialogen om fremtidens urbanisering.

 

Du finder udstillingen på balkonen.

09:20
Moderator Nina Koch-Ørvad byder velkommen
Moderator Nina Koch-Ørvad byder velkommen image
Nina Koch-Ørvad
Projektchef, Værdibyg
09:30
Hvad vil der ske, hvis vi stopper med at bygge nyt?

Er det tilstrækkeligt at bygge med biobaserede materialer og færre kvadratmeter for at imødekomme Parisaftalen? Reduction Roadmap beskriver, at den mest logiske vej til at overholde aftalen både indbefatter en reducering af emissioner fra byggematerialer og bygningsdrift samtidig med en reducering af den nye bygningsmasse.

 

Sammen undersøger vi, hvordan man både opretholder den sociale-, miljømæssige- og økonomiske bundlinje ved et byggestop? Hvordan har danskernes boligpræferencer og demografi udviklet sig og matcher den boligudviklingen i Danmark?

 

Moderator: Peder Johansen, kunde- og markedsdirektør, Enemærke & Petersen

Hvad vil der ske, hvis vi stopper med at bygge nyt? image
Louise Heebøll
Strategisk byplansrådgiver og arkitekt, V!GØR
Hvad vil der ske, hvis vi stopper med at bygge nyt? image
Line Stougaard
Arkitekt MAA, ARK OIE
Hvad vil der ske, hvis vi stopper med at bygge nyt? image
Louise Boel
Uddannelseschef, KEA
Hvad vil der ske, hvis vi stopper med at bygge nyt? image
Jacob Rask
Programchef, Bloxhub
Hvad vil der ske, hvis vi stopper med at bygge nyt? image
Peder Johansen
Kunde- og markedsdirektør, Enemærke & Petersen
09:30
Åbningstale v/ social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen
Åbningstale v/ social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen image
Sophie Hæstorp Andersen
Social- og boligminister (S)
09:40
C2C Certified® to ensure products and materials are designed for the circular economy

For over a decade, architects and designers have used C2C Certified® to select safe and circular materials. This certification empowers manufacturers to meet and exceed regulatory requirements while constantly improving product design. Join our session to discover how C2C Certified® drives the circular economy beyond the EU Green Deal with insights from industry leaders QbiQ and Troldtekt.

C2C Certified® to ensure products and materials are designed for the circular economy image
Lucie Ladigue
Business & policy specialist, Cradle to Cradle Products Innovation Institute
C2C Certified® to ensure products and materials are designed for the circular economy image
Marianne van der Sande
Brand manager, QbiQ Wall Systems
C2C Certified® to ensure products and materials are designed for the circular economy image
Darma Louise Duus
Head of circular solutions, Troldtekt A/S
09:45
DEBAT: Videncenter om Bygningers Klimapåvirkninger

Klimakravene i bygningsreglementet har for alvor fået klimabelastningen fra byggebranchen på dagsordenen – men er det godt nok? Byggeriet har ud over klimapåvirkning også et stort ressourceforbrug, en væsentlig affaldsproduktion og påvirker jordens biodiversitet. Skal vi fortsat nøjes med “blot” at have klimakrav? Eller skal vi prioritere anderledes, når vi stiller krav til bæredygtighed? Og hvordan kan vi sikre, at byggebranchen bevæger sig mod en mere bæredygtig fremtid på flere parametre?

09:50
Søren Nielsen: Opgør med det boligindustrielle kompleks

Er vi virkelig nødt til at belaste klimaet med at bygge flere hundredetusinde nye boliger for at løse den såkaldte boligkrise? Er bevarelsen af systemerne bag boligmarkedet vigtigere for os end planetens tilstand? For politikere på begge fløje er svaret ja til begge spørgsmål. Men når politikerne er løbet tør for visioner, må arkitekterne træde i karakter. Vi bør pege på alternativer til en byggepraksis, der er klimaskadelig, uretfærdig, udemokratisk og ubegribelig grim. Vi bør bidrage til at bringe byggeri og boligforbrug i balance med planetens bæreevne!

Søren Nielsen: Opgør med det boligindustrielle kompleks image
Søren Nielsen
Arkitekt MAA og partner, Tegnestuen Vandkunsten, professor ved Arkitektskolen i Aarhus
10:20
Smith Innovation: Hvordan bliver landbrugets afgrøder til danskproducerede byggematerialer?

Det er efterhånden slået fast, at biobaserede byggevarer kan reducere byggeriets klimabelastning ved at erstatte CO2 tunge byggematerialer og samtidig lagre kulstof i bygningerne, så længe de består. Realdania-initiativet “Veje til Biobaseret byggeri” har fundet, at blandt andet halm, hamp og græs har potentiale til at blive omdannet til byggevarer såsom isolering, plader og blokke. Desuden at der er behov for at etablere værdikæder på tværs af landbrug, produktion og byggeri. Med andre ord kan landbruget bidrage til at bevare og skabe arbejdspladser rundt omkring i Danmark og levere lokale biobaserede produkter til byggeriet.

 

Hør om dette og om næste fase af initiativet, hvor der er fokus på etablering af dansk produktion og demonstrationsbyggerier, der gør det muligt at skalere brugen af materialerne, så de bliver for de mange og ikke kun for de få.

 

Moderator: Mikkel Thomassen, partner, Smith Innovation

Smith Innovation: Hvordan bliver landbrugets afgrøder til danskproducerede byggematerialer? image
Emil Dahl Nielsen
Videnskabelig assistent, Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi
Smith Innovation: Hvordan bliver landbrugets afgrøder til danskproducerede byggematerialer? image
Line Kjær Frederiksen
Videnskabelig assistent, CINARK
Smith Innovation: Hvordan bliver landbrugets afgrøder til danskproducerede byggematerialer? image
Lars Broder Lindgren
Specialist i indeklima, LCA og energi, Artelia Group
Smith Innovation: Hvordan bliver landbrugets afgrøder til danskproducerede byggematerialer? image
Torben Valbjørn Rasmussen
Seniorforsker, BUILD
Smith Innovation: Hvordan bliver landbrugets afgrøder til danskproducerede byggematerialer? image
Mikkel Thomassen
Partner, Smith Innovation
10:30
LCA og Data: Er du klar til fase A4 og A5 i LCA juli 2025?

Med de nye LCA-krav (A4+A5) fra juli 2025 står byggebranchen overfor store udfordringer med at sikre omfattende dataindsamling fra byggepladsen. Processerne er ofte manuelle, og smartere løsninger er nødvendige. Et panel vil diskutere konkrete udfordringer, potentielle løsninger og hvordan data også kan bruges til at identificere besparelsesmuligheder.

 

Moderator: Lasse Langstrup, områdeansvarlig for LCA og EPD, Transition

LCA og Data: Er du klar til fase A4 og A5 i LCA juli 2025? image
Johanna Ida Jacobsen
Bæredygtighedsleder, Building Denmark, NCC
LCA og Data: Er du klar til fase A4 og A5 i LCA juli 2025? image
Oline Stærke
Direktør, Acembee
LCA og Data: Er du klar til fase A4 og A5 i LCA juli 2025? image
Lars Ulrich Jürs Jørgensen
Bæredygtighedskonsulent, Enemærke og Petersen
LCA og Data: Er du klar til fase A4 og A5 i LCA juli 2025? image
Mikkel Bredsgaard
Innovation project manager, ConTech Lab
LCA og Data: Er du klar til fase A4 og A5 i LCA juli 2025? image
Lasse Langstrup
Områdeansvarlig for LCA og EPD, Transition
10:35
Energiforum Danmark: Samarbejder og udbud på vej “Beyond the reduction roadmap”

Vi har alle sammen et billede af, hvor bygningerne og byggeriet skal hen, og det er også ret tydeligt, at der er et stort behov for at gøre tingene anderledes, end vi plejer. Kan vi overhovedet nå “beyond the reduction road map” inden for de klassiske udbuds- og samarbejdsformer?

 

Kan nye materialer, nye dokumentationskrav, genbrugsmaterialer og skrappe klima- og energikrav håndteres i det nuværende set-up, og kan vi undgå, at det hele ender i tvister og voldgiftssager?
På denne learning-session inviterer Energiforum Danmark til debat blandt byggeriets aktører for at blive klogere på, hvordan vi samarbejder os til et bedre og mere bæredygtigt byggeri.

 

Moderator: Michael H. Nielsen, seniorrådgiver, Energi, Bygninger og Industri, Concito

Energiforum Danmark: Samarbejder og udbud på vej “Beyond the reduction roadmap” image
Peter Hedegaard
Business relations director, Saint-Gobain
Energiforum Danmark: Samarbejder og udbud på vej “Beyond the reduction roadmap” image
Signe Sønderskov
Direktør for byggeri og byudvikling, Domea
Energiforum Danmark: Samarbejder og udbud på vej “Beyond the reduction roadmap” image
Martin Manthorpe
Direktør for strategi, forretningsudvikling og public affairs, NCC
Energiforum Danmark: Samarbejder og udbud på vej “Beyond the reduction roadmap” image
Lars Hedegaard Jepsen
Head of department, HVAC & Energy, Rambøll
Energiforum Danmark: Samarbejder og udbud på vej “Beyond the reduction roadmap” image
Michael H. Nielsen
Seniorrådgiver, Energi, Bygninger og Industri, Concito
10:40
Debat: På forkant med fremtidens bæredygtighed – en debat med branchens ledere

Hvordan sikrer vi, at bygge- og arkitekturbranchen er på forkant med fremtidens bæredygtighedskrav? På Main Stage mødes Brian Mikkelsen, adm. direktør for Dansk Erhverv, og Lars Storr-Hansen, adm. direktør for Danske Arkitektvirksomheder, til en dybdegående debat modereret af Jakob Martini. De store brancheorganisationer spiller en afgørende rolle i at drive udviklingen, og denne debat kaster lys over, hvordan de vil navigere i de kommende års udfordringer og muligheder. Kom og hør deres perspektiver på de seneste fem års fremskridt, og få indblik i, hvordan vi som branche kan forberede os på de nye krav, der er på vej. Dette er din chance for at få indsigt i strategierne bag fremtidens bæredygtige byggeri.

 

Moderator: Jakob Martini, journalist, Finans

Debat: På forkant med fremtidens bæredygtighed – en debat med branchens ledere image
Brian Mikkelsen
Adm. direktør, Dansk Erhverv
Debat: På forkant med fremtidens bæredygtighed – en debat med branchens ledere image
Lars Storr-Hansen
Adm. direktør, Danske Arkitektvirksomheder
Debat: På forkant med fremtidens bæredygtighed – en debat med branchens ledere image
Jakob Martini
Journalist, Finans
10:50
Bevar mere: Hvordan arbejder vi med social værdiskabelse, når vi renoverer og transformerer boliger?

Den nye indsats – Bevar Mere – er vært for denne session. Bag indsatsen står Dreyers Fond, Landsbyggefonden, Grundejernes Investeringsfond og Realdania.
Bevar mere arbejder for at skabe fremtidens boliger i nutidens bygninger, og netop renovering og transformation er afgørende strategier, når vi skal reducere vores klima- og ressourceaftryk i forbindelse med at imødekomme fremtidens stigende boligbehov.

 

Men hvordan tænker vi egentlig det sociale ind, så fremtidens renoverede og transformerede boliger også understøtter fællesskab og livskvalitet for dem der bor i dem?
Det er fokus i denne session, hvor deltagerne i panelet deler ud af deres erfaringer – både om, hvordan vi kan gribe det an, og hvad der kan spænde ben for at arbejde med den sociale vinkel i renoveringer og transformationer.

 

Moderator: Johanne Mose Entwistle, sekretariatschef, Bevar Mere

Bevar mere: Hvordan arbejder vi med social værdiskabelse, når vi renoverer og transformerer boliger? image
Olav de Linde
Grundlægger, ejendomsselskabet Olav de Linde
Bevar mere: Hvordan arbejder vi med social værdiskabelse, når vi renoverer og transformerer boliger? image
Louise Heebøll
Strategisk byplansrådgiver og arkitekt, V!GØR
Bevar mere: Hvordan arbejder vi med social værdiskabelse, når vi renoverer og transformerer boliger? image
Esben Dannemand Frost
Arkitekt og tegnestueleder, Anne Mette Exner Arkitektur
Bevar mere: Hvordan arbejder vi med social værdiskabelse, når vi renoverer og transformerer boliger? image
Johanne Mose Entwistle
Sekretariatschef, Bevar Mere
11:05
Hansgrohe: Innovation meets sustainability

Steffen Erath is the head of innovation & sustainability at Hansgrohe Group, making him one of the creative minds behind the German-based sanitation company. He has been leading various product and innovation departments within the company. As the head of the “Green Company” team, Steffen accelerates the green transformation of the traditional company. Steffen’s expertise extends beyond Hansgrohe and serves as a guest lecturer at the University of St. Gallen.

Hansgrohe: Innovation meets sustainability image
Steffen Erath
Head of innovation & sustainability, Hansgrohe Group
11:30
Er den lineære fasemodel en barriere for den cirkulære omstilling?

Vi har et enormt behov for, at implementere en mere cirkulær praksis i byggeriet for at kunne nedbringe de miljømæssige påvirkninger og udtømningen af jomfruelige ressourcer, men står byggeriets lineære fasemodel i vejen for denne implementering? Det undersøger vi i en samtale mellem byggeriets værdikæder.

Moderator: Hanne Tine Ring Hansen, direktør, regenerativt byggeri, Aarhus Center for Regenerativt Byggeri, Søren Jensen

Er den lineære fasemodel en barriere for den cirkulære omstilling? image
Thea Hørlyk Nielsen
Byggeleder, Enemærke & Petersen
Er den lineære fasemodel en barriere for den cirkulære omstilling? image
Klaus Kellermann
Chefkonsulent bæredygtigt byggeri, Roskilde Kommune
Er den lineære fasemodel en barriere for den cirkulære omstilling? image
Johannes Joyce Henriksen
Bæredygtighedsrådgiver, Søren Jensen
Er den lineære fasemodel en barriere for den cirkulære omstilling? image
Anders Mainz
Ejerleder, Anders Mainz
Er den lineære fasemodel en barriere for den cirkulære omstilling? image
Camilla Dyring
Bæredygtighedschef, CRH Concrete
Er den lineære fasemodel en barriere for den cirkulære omstilling? image
Hanne Tine Ring Hansen
Direktør, regenerativt byggeri, Aarhus Center for Regenerativt Byggeri, Søren Jensen
11:30
ForskByg: Grøn omstilling – beyond CO2

Hvordan kan vi sikre en succesfuld grøn omstilling, hvor vi tænker langt bredere end CO2? Hvor vi inkluderer arealanvendelse, biodiversitet, infrastruktur, mobilitet, byer og bygninger og ikke skaber utilsigtede løsninger, som kan have negative miljømæssige, sociale eller økonomiske konsekvenser inden for et område?

 

Kom med til Learning session, hvor ForskByg stiller skarpt på, hvordan vi kan skabe en mere holistisk grøn omstilling. Vi tager afsæt i en rapport, som ForskByg og DARE udgav tidligere på året, hvor branchen og de videninstitutioner, som arbejder med udvikling af bygge- og anlægsbranchen, kortlagde fem hovedområder og en række indsatsområder, som er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling.

ForskByg: Grøn omstilling – beyond CO2 image
Martha Katrine Sørensen
Souschef, Teknologisk Institut
ForskByg: Grøn omstilling – beyond CO2 image
Hans Nørgaard Hansen
Institutdirektør, DTU
11:35
Lars Jensen: Mød Københavns nye stadsarkitekt – visionerne bag fremtidens by

Lars Jensen, Københavns nyudnævnte stadsarkitekt, bringer over 20 års erfaring fra byudvikling og arkitektur til hovedstaden. I sin nye rolle skal Lars Jensen ikke blot rådgive kommunens forvaltninger og politiske udvalg – han er også nøglepersonen i den vigtige debat om, hvordan København skal udvikle sig som en grøn og bæredygtig by.

Men hvad laver en stadsarkitekt egentlig til daglig? Må man stadig bygge nyt i fremtidens København? Skal alt pludseligt bygges i træ? Og hvordan kan vi udvikle København, så vi lever op til Parisaftalen? Det er nogle af de spørgsmål, du kan blive klogere på i denne samtale mellem Lars Jensen og moderator for Building Green, Main Stage, Nina Koch-Ørvad.

Lars Jensen: Mød Københavns nye stadsarkitekt – visionerne bag fremtidens by image
Lars Jensen
Stadsarkitekt, Københavns Kommune
Lars Jensen: Mød Københavns nye stadsarkitekt – visionerne bag fremtidens by image
Nina Koch-Ørvad
Projektchef, Værdibyg
11:50
DTU: In-situ dokumentation af egenskaberne for bærende elementer af beton og træ

Dokumentation er en nøgle til at kunne genbruge bærende elementer direkte i en ny bygning. Ved at dokumentere styrkeegenskaberne er det muligt at genbruge elementerne til højeste niveau, hvilket vil være en optimal udnyttelse af ressourcen. I projektet StructuralReuse udarbejdes procedurer til ikke destruktiv måling in-situ, og der udarbejdes nationale tekniske specifikationer, som systematiserer både design af tests og evaluering af resultater. Kom og hør om projektets resultater med fokus på implementering af metoderne.

DTU: In-situ dokumentation af egenskaberne for bærende elementer af beton og træ image
Lisbeth M. Ottosen
Professor, sektionsleder, materialer og holdbarhed, DTU Sustain
DTU: In-situ dokumentation af egenskaberne for bærende elementer af beton og træ image
Katja Irene Møller Thygesen
Ph.d studerende, DTU Sustain
DTU: In-situ dokumentation af egenskaberne for bærende elementer af beton og træ image
Serkan Karatosun
Ph.d. studerende, DTU Sustain
DTU: In-situ dokumentation af egenskaberne for bærende elementer af beton og træ image
Karoline Fogh Gustafsson
Cirkulær rådgiver, Lendager
DTU: In-situ dokumentation af egenskaberne for bærende elementer af beton og træ image
Alexander Mollan Bohn Christiansen
Konsulent for standardisering, Dansk Standard
DTU: In-situ dokumentation af egenskaberne for bærende elementer af beton og træ image
Jeanette Brogaard
Forretningsudvikler, BusinessFinans
12:10
Arkitektforeningen & Byggeriets Samfundsansvar: Næste generation: Fremtidens byggeri er i vores hænder

Omstillingen til et mere bæredygtigt byggeri stiller nye krav både til hvilke materialer vi bygger med, måden vi bygger på, og de fagligheder vi involverer i vores byggeri. Vi kommer ganske enkelt til at se et andet byggeri fremover. Vi spørger i denne samtale den næste generation i byggebranchen, hvilke muligheder og forventninger de har til deres fag i morgen. Hvordan sikres det, at det også fremadrettet er attraktivt at søge ind i byggeriet?

 

Moderator: Dorte Sibast, udviklingschef, Arkitektforeningen

Arkitektforeningen & Byggeriets Samfundsansvar: Næste generation: Fremtidens byggeri er i vores hænder image
Frederik G. Lind
Bæredygtighedskonsulent og ressourcekoordinator, Enemærke & Petersen og Catapult Projects
Arkitektforeningen & Byggeriets Samfundsansvar: Næste generation: Fremtidens byggeri er i vores hænder image
Emmilie Joy Hansen
Forkvinde, Lærlinge for Bæredygtighed
Arkitektforeningen & Byggeriets Samfundsansvar: Næste generation: Fremtidens byggeri er i vores hænder image
Philip Lütken
Arkitekt, MAA, LETH & GORI
Arkitektforeningen & Byggeriets Samfundsansvar: Næste generation: Fremtidens byggeri er i vores hænder image
Anna Rex Elmgreen
Biodiversitetskonsulent, MT Højgaard
Arkitektforeningen & Byggeriets Samfundsansvar: Næste generation: Fremtidens byggeri er i vores hænder image
Dorte Sibast
Udviklingschef, Arkitektforeningen
12:15
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Grøn markedsføring i byggeriet

Hvordan kan byggebranchen markedsføre sig på bæredygtighedstiltag – uden at begå greenwashing?

 

”Bæredygtige materialer”, ”klimabevidst produceret” og ”grønne bygninger” – byggebranchen har i stigende grad fokus på bæredygtighed. Men en række klimaretssager og udsigten til EU’s Green Claims-direktiv har skærpet fokus på virksomheder, der pynter sig med budskaber om miljø og klima, hvor særligt generelle begreber som ”bæredygtigt” eller ”klimavenligt” øger risikoen for greenwashing.

 

Med afsæt i relevante retssager ser vi i denne debat nærmere på den nye retspraksis: Hvad må virksomheder på området for grøn markedsføring? Hvilken rettesnor kan byggebranchen læne sig op ad? Og hvordan undgår vi greenwashing, uden at lægge op til greenhushing hos dem, som rent faktisk gør en grøn forskel?

 

Moderator: Sisse Norman Canguilhem, direktør for partnerskaber og strategisk udvikling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Grøn markedsføring i byggeriet image
Josefine Movin Østergaard
Partner, Bruun & Hjejle
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Grøn markedsføring i byggeriet image
Oline Nowicki
Head of legal, Cobe Arkitekter
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Grøn markedsføring i byggeriet image
Mia Manghezi
Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Grøn markedsføring i byggeriet image
Torben Jensen
Forbrugerombudsmanden
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Grøn markedsføring i byggeriet image
Sisse Norman Canguilhem
Direktør for partnerskaber og strategisk udvikling, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
12:50
Miljømærkning Danmark: Svanemærkets nye krav til bygningsdrift

Få et indblik i Svanemærkets nye krav til bygningsdrift, der skal være med til at sikre en mere bæredygtig og ressourceeffektiv drift af bygninger.
Det er ikke kun opførelsen af nye bygninger, der belaster miljø og klima – også driften spiller en væsentlig rolle. Derfor lancerer Svanemærket ultimo 2024 helt nye krav til bygningsdrift, der både omfatter den daglige drift og den løbende vedligeholdelse af bygninger.

 

På denne Specialist Talk får du indsigt i de forskellige hovedområder, som der stilles krav til, og hvordan disse krav kan bidrage til at indfri det enorme miljø- og klimapotentiale i at optimere og effektivere driften af vores bygninger.

Miljømærkning Danmark: Svanemærkets nye krav til bygningsdrift image
Henrik Hougaard
Relationschef byggeri, Miljømærkning Danmark
12:50
NBS Nordic: Bliv klar til fremtidens dokumentationskrav

Kom og få indsigt i NBS Nordic platformen og bliv klogere på LCA og LCA-screening i de tidlige faser. Vi gennemgår også, hvordan du kan hente leverandørens produktbeskrivelser direkte ind i din bygningsdelsbeskrivelse.

NBS Nordic: Bliv klar til fremtidens dokumentationskrav image
Martin Rathjen
Software relationship manager, NBS Nordic
13:20
Podcast: Kan de nye i branchen lede den grønne omstilling?

Velkommen i studiet hos Den Nysgerrige Håndværker!

 

Hvis du har hørt podcasten, hvor Mads Okking inviterer folk ind for at tale om deres arbejde, oplevelser og visioner for byggeriet, så ved du, at det bliver trygt og hyggeligt. Action Space bliver dagens podcast studie med en ledig mikrofon og du er inviteret med! Vi vil i fællesskab skabe rammerne for samtalen om ‘de nye’ i branchen; hvilket ansvar skal vi tage, hvordan vi er klædt på til den grønne omstilling og hvorfor vores viden er vigtig. De etablere i branchen er naturligvis også inviteret, fordi vi skal lytte til hinanden, før vi kan lære af hinanden. Denne podcast laver vi for at få alle de nye stemmer frem – vi vil høre din stemme, ikke vores egne og derfor får vi brug for din hjælp!

 

OBS der optages til podcast, lyt med i samtalen.

Podcast: Kan de nye i branchen lede den grønne omstilling? image
Emmilie Joy Hansen
Forkvinde, Lærlinge for Bæredygtighed
Podcast: Kan de nye i branchen lede den grønne omstilling? image
Frederik G. Lind
Bæredygtighedskonsulent og ressourcekoordinator, Enemærke & Petersen og Catapult Projects
Podcast: Kan de nye i branchen lede den grønne omstilling? image
Mads Okking
Udviklingskonsulent, Dansk Håndværk
13:25
Niels Overgaard: Mere er aldrig nok – at leve for det fælles bedste

I en tid, hvor bæredygtighed fylder stadig mere i den kollektive bevidsthed, kan det give mening at træde et skridt tilbage og forholde sig til de store spørgsmål: Hvorfor er vi sat i verden? Hvilken rolle spiller ydre forhold på muligheden for at være gode liv?

Det har de antikke filosoffer bud på, og de anviser en vej til, hvordan man bør leve for at leve godt. Det er kernen i Niels Overgaards inspirerende keynotetale, hvor du også har mulighed for at stille spørgsmål.

Niels Overgaard: Mere er aldrig nok – at leve for det fælles bedste image
Niels Overgaard
Journalist og forfatter
13:30
WE BUILD DENMARK: Cirkulært udbud som løftestang for innovation

Ifølge Reduction Roadmap må nybyggeri i 2025 maksimalt udlede 5,8 kg CO2-ækv./m2/år, hvis Danmark skal lykkes med at indfri Paris-aftalens målsætning. Det svarer til en reduktion på omkring en tredjedel af det nuværende CO2-gennemsnit i byggeriet på 9,5. Det stiller krav til hvor meget vi bygger, om vi bygger nyt eller renoverer eksisterende bygninger, og hvilke materialer vi bygger med.

 

Anvendelse af cirkulære principper og materialer stiller andre krav til udbud, samarbejder og byggeprocesser. At bygge med ukendte materialer eller nye metoder og processer kan være forbundet med usikkerhed og risici for både rådgiver, entreprenør, leverandør og bygherre. Men det cirkulære udbud kan samtidig være en løftestang for innovation.

 

I paneldebatten med en række forskellige aktører fra byggeriets værdikæde kommer du til at høre om konkrete erfaringer med cirkulære udbud og eksempler på, hvordan cirkulære udbud har ført til udvikling og innovation hos virksomhederne. Det omhandler blandt andet rammevilkår, fordeling af risici, tidlig dialog og tværfagligt samarbejde, cirkulære løsninger og design udvikling, mv.

WE BUILD DENMARK: Cirkulært udbud som løftestang for innovation image
Pernille Kernel
Faglig programleder for Bæredygtigt og Cirkulært Byggeri, Region Hovedstaden
13:35
Kiilto: No more waste from renovation? New bonding innovation enables easy repair and reuse of materials

Kiilto’s new bonding technology makes repairs and renovations easy, enabling the reuse of materials. Need to change a broken tile on a bathroom wall? Materials that are glued together can now be separated in a controlled way for renovation, repair, or reuse. Kiilto’s debondable adhesive technology enables circular construction and accelerates the circular economy transition by solving the challenges of repairability.

Kiilto: No more waste from renovation? New bonding innovation enables easy repair and reuse of materials image
Dr. Raija Polvinen
Chief ecosystem officer, Kiilto
13:45
Værdibyg: Ressourcekortlægning i praksis: udnyt potentialerne ved selektiv nedrivning

Som led i, at byggeriets ressourcetræk skal minimeres, er der kommet nye krav om, at større nedrivninger skal udføres som selektive nedrivninger. Der er også krav om, at der skal udføres en ressourcekortlægning inden nedrivningen, der synliggør de eksisterende materialers potentiale for at blive genbrugt og genanvendt. Værdibyg har samlet praktiske erfaringer og anbefalinger til, hvordan ressourcekortlægning udarbejdes og anvendes, så flest mulige ressourcer kan blive recirkuleret. Vær med, når vi fortæller om vejledningens indhold og anvisninger, og få et indblik i, hvordan man kan arbejde med ressourcekortlægning i praksis.

 

Program
13.45: Velkomst og præsentation v. Værdibyg
13.50: Introduktion til lovgivning og ressourcekortlægning v. Niels Trap, partner, TRE Ingeniører
14.05: Case-præsentation af ressourcekortlægning i praksis v. Filip Lau, senior markedsleder, COWI
14.15: Spørgsmål
14.25: Tak for i dag

 

Moderator: Mette Skouenborg, seniorprojektleder, Værdibyg

Værdibyg: Ressourcekortlægning i praksis: udnyt potentialerne ved selektiv nedrivning image
Niels Trap
Partner, TRE Ingeniører
Værdibyg: Ressourcekortlægning i praksis: udnyt potentialerne ved selektiv nedrivning image
Filip Lau
Senior markedsleder, COWI
Værdibyg: Ressourcekortlægning i praksis: udnyt potentialerne ved selektiv nedrivning image
Mette Skouenborg
Seniorprojektleder, Værdibyg
14:15
VELUX: Himmeludsigt

Hvor stor en del af dit hjem har himmeludsigt? Indslaget ser på arbejdet med dagslys igennem klimaskærmen.

 

Der fokuseres på:

  • dagslys i tidlige projektfaser
  • oplevelse af dagslys ved forskelligt vejr og ved forskellig vinduesfordeling
  • sammenhængen mellem himmeludsigt og dagslysinput
VELUX: Himmeludsigt image
Artur Slupinski
Arkitekt, ph.d., VELUX Danmark
14:15
Hvad skal du gøre anderledes på mandag?

Kom og vær med til at forvandle dagens indsigter til handlinger sammen med Building Greens Forandringspanel.

 

Sammen skaber vi et rum, hvor vi går fra ord til handling – og hvor nye idéer bliver til konkrete løsninger. Vores mål er at skabe et rum, hvor tillidsfulde og respektfulde samtaler fører til konkrete handlinger. Et sted, hvor vi inspirerer hinanden til at tænke nyt og tage ansvar.

 

Vi glæder os til at tale om, hvad vi i fællesskab kan gøre anderledes på mandag.

 

Dagen afsluttes med en opsamling af de vigtigste læringer og håndgribelige forslag, så du ikke bare går hjem med ny viden, men med konkrete handlinger, du kan tage fat på allerede mandag.

Hvad skal du gøre anderledes på mandag? image
Emmilie Joy Hansen
Forkvinde, Lærlinge for Bæredygtighed
Hvad skal du gøre anderledes på mandag? image
Emily Helsengreen
Rådgiver, Bæredygtighed i Byggeriet, Transition
Hvad skal du gøre anderledes på mandag? image
Frederik G. Lind
Bæredygtighedskonsulent og ressourcekoordinator, Enemærke & Petersen og Catapult Projects
Hvad skal du gøre anderledes på mandag? image
Martine Høgstrup
Projektassistent, NCC Renovering
Hvad skal du gøre anderledes på mandag? image
Ebbe Gade Larsen
Partner, Milva
Hvad skal du gøre anderledes på mandag? image
Oline Stærke
Direktør, Acembee
14:15
Home.Earth: Fra Sort til Grøn Finansiering

Uden finansiering ingen bæredygtighed – men hvordan belønner det sig at bygge bæredygtigt? Vil kunderne betale for grønt byggeri, vil investorerne? Hvad koster det egentlig, og er det profitabelt for samfundet?

 

Disse spørgsmål og mange flere vil et stærkt panel af udviklere, investorer og pensionskasser forholde sig til i paneldebatten Fra Grøn til Sort Finansiering, der er modereret af Home.Earth.

 

Moderator: Kasper Guldager, co-founder, Home.Earth

Home.Earth: Fra Sort til Grøn Finansiering image
Nicole van der Star
Investment developer, Urban Partners
Home.Earth: Fra Sort til Grøn Finansiering image
Rasmus Nørgaard
Founder, Home.Earth
Home.Earth: Fra Sort til Grøn Finansiering image
Rasmus Bessing
ESG investing CO-CIO, PFA
Home.Earth: Fra Sort til Grøn Finansiering image
Ann-Sofie Østberg Bjergby
CFO, AKF
Home.Earth: Fra Sort til Grøn Finansiering image
Helene Bløcher
Bankdirektør, Nordea Business Banking
Home.Earth: Fra Sort til Grøn Finansiering image
Kasper Guldager
Co-founder, Home.Earth
14:35
Build with Blue Biomass

Algae, eelgrass, seaweed, shellfish, algae blooms. Life in our seas, streams, lakes and pools is under pressure – and under the surface big problems but also new potentials are hiding. Danish waters are affected by oxygen depletion and life in the water has completely disappeared in many places. This is a huge problem for marine biodiversity and our ecosystems. Nitrogen, algae and algae blooms suffocate life under water.

 

However, new research and innovative practice indicate that the enemies of the waters may be the new friends of construction. Algae, algae blooms, ocean plastic, etc. can be harvested and become new materials with sought-after properties – insulation, and renewability, for example.

 

In this debate, we invite researchers, practitioners, marine environment experts and politicians to a conversation about whether we can contribute to cleaner waters and at the same time contribute to a regenerative resource paradigm in construction.

Build with Blue Biomass image
Paul Nicholas
Lektor, leder af det internationale forskningsnetværk ’Building with blue biomass’, Det Kongelige Akademi
Build with Blue Biomass image
Kathryn Larsen
Arkitekt MAA, stifter af Studio Kathryn Larsen og medstifter af ReefCircular
Build with Blue Biomass image
Tobias Øhrstrøm
Arkitekt MAA, medstifter, Søuld
Build with Blue Biomass image
Peter Vangsbo
Associated director, Climate Adaptation and Sustainability Service, ARUP
Build with Blue Biomass image
Ingeborg Hau
Kurator og redaktør, Institut for Bygningskunst og Teknologi, Det Kongelige Akademi
14:40
Innovation til marked: Vækstlaget af nye grønne løsninger – mødet mellem venture kapital og soft funding/filantropiske midler

Nye grønne løsninger i form af byggematerialer eller digitale værktøjer er helt afgørende for at reducere byggeriets klimaaftryk. Det er samtidig en interessant investeringsmulighed for investorer, som i højere grad yder risikovillig kapital i de tidlige faser i rejsen fra idé til markedet. Ved denne session vil du høre konkrete erfaringer fra Søuld og Leakhunter – om deres erfaringer med at få støtte fra Realdanias støtteordning Innovation til marked og erfaringerne med at få en investor med på rejsen. Afslutningsvis vil vi debattere rollen for henholdsvis impact investorer og soft funding fra filantropiske eller offentlige puljer, hvordan bidrager de fra hver sin position til at fremme vækstlaget af nye grønne løsninger? Kom og blive klogere på rejsen fra idé til marked, og hvilken finansiel hjælp der er mulighed for at få.

 

Moderator: Simone Kongsbak, partner, Smith Innovation og faglig sekretær for Innovation til marked

Innovation til marked: Vækstlaget af nye grønne løsninger – mødet mellem venture kapital og soft funding/filantropiske midler image
Kirsten Lynge
Co-founder, Søuld
Innovation til marked: Vækstlaget af nye grønne løsninger – mødet mellem venture kapital og soft funding/filantropiske midler image
Lars Due
CEO, Leakhunter
Innovation til marked: Vækstlaget af nye grønne løsninger – mødet mellem venture kapital og soft funding/filantropiske midler image
Christian Carlsen
Co-founder, Proptechfonden
Innovation til marked: Vækstlaget af nye grønne løsninger – mødet mellem venture kapital og soft funding/filantropiske midler image
Anne Gade Iversen
Projektchef, Realdania
Innovation til marked: Vækstlaget af nye grønne løsninger – mødet mellem venture kapital og soft funding/filantropiske midler image
Simone Kongsbak
Partner, Smith Innovation og faglig sekretær for Innovation til marked
15:10
Reduction Roadmap: Beyond the Roadmap

Efterhånden som klimakrisen intensiveres, har behovet for dristige og transformative handlinger aldrig været vigtigere. The Reduction Roadmap 2.0 fremhæver en barsk virkelighed: Inden for de næste 3 til 7 år vil Danmark have opbrugt sit CO₂-budget. Dette medfører et kritisk spørgsmål til byggebranchen – hvordan kan vi fortsætte med at bygge med disse begrænsninger?

 

The Reduction Roadmap er udviklet af Artelia, EFFEKT og CEBRA med støtte fra Realdania. Med udgangspunkt i The Reduction Roadmap-projektet sigter rapporten “Beyond the Roadmap” mod at tilpasse Danmarks byggebranche til 1,5°C-scenariet i Paris-aftalen og den planetære grænse for klimaforandringer. For første gang er der også inkluderet mål for biodiversitet. Gennem en mere holistisk tilgang fungerer “Beyond the Roadmap” som en omfattende transitionsplan, der guider den danske byggebranche mod en mere bæredygtig fremtid.

 

Kom og hør mere om The Reduction Roadmap, tanker bag og det videre arbejde med roadmappet.

Reduction Roadmap: Beyond the Roadmap image
Mikkel Schlesinger
Partner, CEBRA
Reduction Roadmap: Beyond the Roadmap image
Sinus Lynge
Partner, EFFEKT
Reduction Roadmap: Beyond the Roadmap image
Steffen Maagaard
Markedschef for bæredygtighed, energidesign og indeklima, Artelia
15:30
idverde: Naturen i byen 2050

Forfatter og journalist Jakob Vedelsby vil slå tonen an og invitere spændende gæster på scenen til en utraditionel inspirationsdebat, som blander science fiction, nutidsfakta og viden om, hvordan naturen påvirker en lang række forskellige forhold i vores byer – fra menneskers trivsel og udfoldelse, biodiversitet, klimasikring, økonomi, teknologi og meget mere. Denne session tager afsæt i et aktuelt bogprojekt om samme emne.

 

Moderator: Jakob Vedelsby, forfatter og journalist

idverde: Naturen i byen 2050 image
Margo Fredericks
Bæredygtighedskonsulent og ansvarlig for biodiversitet, Metroselskabet og Københavns Letbane
idverde: Naturen i byen 2050 image
Mette Skjold
Landskabsarkitekt, adm. direktør, SLA
idverde: Naturen i byen 2050 image
Camilla van Deurs
Byplanlægger, tidligere stadsarkitekt, partner, Nordic Office of Architecture
idverde: Naturen i byen 2050 image
Line Stybe Vestergaard
Landskabsarkitekt, partner, Juul Frost Arkitekter
idverde: Naturen i byen 2050 image
Signe Westergaard
Landskabsarkitekt, partner, Thing Brandt Landskab
idverde: Naturen i byen 2050 image
Torben Dam
Professor, Institut for landskabsarkitektur, København Universitet
idverde: Naturen i byen 2050 image
Rasmus Karkov
Markedsdirektør, idverde Danmark
idverde: Naturen i byen 2050 image
Jacob Kjær
Partner & head of Denmark, Nordanö
idverde: Naturen i byen 2050 image
Jakob Vedelsby
Forfatter og journalist
15:35
Realdania: Hvad betyder det at omstille til biobaseret byggeri for vores arealbrug, klimaaftryk og sektorsamarbejder?

I Realdanias nye indsats ”Veje til Biobaseret Byggeri” samler forskere fra AU, KU, AAU og Kunstakademiet sammen med rådgivere fra Smith Innovation, Artelia og JAJA arkitekter den nyeste viden i en serie helhedsorienterede scenarier for et fremtidigt Danmark. Et Danmark, hvor vi kan blive selvforsynende med biobaseret byggemateriale og samtidig kan reducere vores klimaaftryk og forbedre forholdene for biodiversiteten. Der er masser af dilemmaer, men potentialerne er samtidig tilsvarende store.

Realdania: Hvad betyder det at omstille til biobaseret byggeri for vores arealbrug, klimaaftryk og sektorsamarbejder? image
Nielsine Otto
Urbanist & strategic designer, JAJA Architects
15:45
Prisuddeling: Årets Energispringer 2024

Partnerskabet Energispring, Københavns Kommune, uddeler prisen ”Årets Energispringer 2024”. Prisen uddeles i to kategorier: den inspirerende enkeltløsning og den inspirerende helhedsløsning. Priserne gives til de projekter, der i særlig grad er lykkedes med skabe inspirerende resultater, som har givet et lavere energiforbrug i bygningen.

 

Vinderen findes blandt én af de 56 partnere i Energispring København. Årets Energispringer uddeles både i Energispring Aarhus og i Energispring København.

16:00
Stephen Bates: Working on KANAL, Brussels

The presentation will give you an insight into the approach to the project KANAL – the building, the process, the construction – as a case study in adaptive reuse.

Stephen Bates: Working on KANAL, Brussels image
Stephen Bates
Founding partner, Sergison Bates architects
Det Kongelige Akademi: Blå biomasse og myceliumbaserede materialer

Ny forskning og undervisning fra Det Kongelige Akademi – Institut for Bygningskunst og Teknologi
– Blå biomasse og myceliumbaserede materialer

 

Studerende fra Det Kongelige Akademi – Computation in Architecture og forskere inden for The Building with Blue Biomass innovation network udstiller projekter omkring blå biomasse. Hurtigtvoksende materialer fra hav- og akvakulturmiljøer bør være en del af vores skift til at bruge mere regenerative biobaserede materialer – langsomt voksende træ vil ikke være nok. For at dette kan ske, er vi nødt til også at fokusere vores opmærksomhed på vores lokale økosystemers sundhed, da disse materialer har en stor evne til at spare og lagre kulstof.

 

En af vores andre udstillinger omhandler myceliumbaserede materialer (MBM). De repræsenterer en ny og unik klasse af materialer, der stammer fra svampevæksten af hyfenetværk, der forekommer under kontrollerede dyrkningsforhold. Forskellige arter og svampestammer i kombination med modifikationer af vækstmedier, dyrkningsparametre og sammensætningsstrategier giver et stort flerdimensionelt designrum, der giver mulighed for at justere materialeegenskaber mod en bred vifte af funktionelle mål, herunder byggematerialer.

 

MBM vokser hurtigt og kan dyrkes på alsidige måder ved hjælp af flydende eller faststof fermentering med vækstmedier sammensat af eksisterende landbrugs-, skovbrugs-, fødevare- og andre industrielle affaldsstrømme. De lave teknologiske adgangsbarrierer og potentialet til at udnytte eksisterende affaldsstrømme placerer kød- og benmel som en bidragyder med stor indvirkning på den cirkulære økonomi og den grønne omstilling.
 

Forskningen udført under Biohybrid arkitektur på Det Kongelige Akademi har fokuseret på empiriske undersøgelser af strategier til at justere materialeegenskaber til en bred vifte af funktionelle poler, modellering af svampemorfogenese for at skabe grænseflader til design af materialer med specifikke egenskaber og udvikling af Engineered Living Materials (ELM) med muligheder, der vil række langt ud over nuværende materialer såsom selvhelbredende, adfærdsskift som reaktion på stimuli og miljøafhjælpning. Eksempler på disse er til stede i udstillingen.

 

På Det Kongelige Akademis stand vil der også være repræsentanter for Efter- og videreuddannelse. Her kan du høre nærmere om vores videreuddannelser inden for Master i Bygningskultur – Bæredygtighed, Strategi og Transformation, Master i Strategisk Byplanlægning, Master i Design og Diplomuddannelsen for Strategisk Design og Ledelse.
Med vores uddannelser kan du forvente livslang læring, som gør dig i stand til at skabe nye forbindelser, tænke højt og frit og træde ud som agent for ægte og væsentlig forandring.

Action Space – hvordan flytter vi holdninger og skaber bevægelser?

På Building Greens nye scene Action Space giver vi den 31. oktober ordet til en række organisationer og bevægelser, der ikke nødvendigvis alle er direkte relateret til det byggede miljø, men som alle arbejder med at flytte holdninger, skabe bevægelser og ændre folks adfærd for at gøre verden til et mere bæredygtigt sted. Mere om det inden længe.

idverde: Naturen i byen

Byer optager i dag blot 3 pct. af jordens overflade, men er hjemsted for mere end halvdelen af den globale befolkning. Også i Danmark er der fuld fart på urbaniseringen. København har de seneste 20 år oplevet en vækst i antal indbyggere på 39 pct. og vil vokse med yderligere ca. 100.000 indbyggere frem mod 2050.

 

På idverdes udstilling ”Naturen i byen” kastes der lys over de mange betydninger og den værdi, det skaber for mennesker og samfund, når vi vælger at udvikle vores storbyer i en langt grønnere retning, end det er tilfældet i dag.

 

Med udgangspunkt i København og fremtidens urbanisering vil udstillingen både sætte gang i tanker og fantasi, skabe debat og skubbe til udviklingen af bynatur, de færreste i dag kan forestille sig. Udstillingen synliggør også, hvordan man kan integrere naturelementer i eksisterende såvel som nye byområder og dermed på én gang øge menneskers mentale sundhed, højne biodiversiteten og afhjælpe de enorme udfordringer, som klimaforandringerne bringer med sig.

 

For hvad gør det ved os, når vi i stigende grad flytter til byer, hvor den natur, vi på celleniveau er en del af – er reduceret til et ensomt træ i et gadekryds? Hvor flere og flere arter er i risiko for at uddø? Og hvor vi bor i etageejendomme i tætbebyggede gader, hvor sollyset knap når ind i stuerne? Hvad risikerer vi, hvis vi forsætter den nuværende kurs, hvor biodiversiteten er underdrejet? Hvorfor er det gået så galt? Og hvordan kan vi – som individer og fagpersoner – tage medansvar for at skabe fremtidens grønne byer?

 

Det er blot nogle af de spørgsmål, som idverdes udstilling giver kvalificerede bud på i dialogen om fremtidens urbanisering.

 

Du finder udstillingen på balkonen.

09:15
Moderator Nina Koch-Ørvad byder velkommen
Moderator Nina Koch-Ørvad byder velkommen image
Nina Koch-Ørvad
Projektchef, Værdibyg
09:20
Johan Rockström: Safeguarding our Climate within Planetary Boundaries – An Update on Earth’s Health

Professor Dr. Johan Rockström is Director of the Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) and Professor in Earth System Science at the University of Potsdam. His pioneering work on the planetary boundaries framework and his work on global sustainability issues has made him one of the leading climate scientists in the world. At Building Green Copenhagen, he will give you an update on the health of the planet and the importance of sustainable development.

Johan Rockström: Safeguarding our Climate within Planetary Boundaries – An Update on Earth’s Health image
Dr. Johan Rockström
Professor & director, Potsdam Institute for Climate Impact Research
09:25
Byens Netværk: Bæredygtig beslutningskraft i Høje-Taastrup

Hvordan kan samspillet mellem offentlige, kommercielle og private aktører føre til mere bæredygtige beslutningsprocesser i fremtidens byggeri? På scenen kan du møde Michael Ziegler, borgmester i Høje-Taastrup Kommune, René Brandt, direktør i Ikano Bolig og Anders Lendager, kreativ direktør i Lendager Arkitekter, der sammen vil fortælle om det unikke samarbejde, der førte til redningen af Høje-Taastrups gamle rådhus. Kom og hør om processen bag det største omdannelsesprojekt af sin art i Danmark, når vi inviterer til Byens Saloner: Bæredygtig beslutningskraft på Building Green København.

 

Moderator: Lisbet Fibiger, programleder, Byens Netværk

Byens Netværk: Bæredygtig beslutningskraft i Høje-Taastrup image
Michael Ziegler
Borgmester, Høje-Taastrup Kommune
Byens Netværk: Bæredygtig beslutningskraft i Høje-Taastrup image
René Brandt
Direktør, Ikano Bolig
Byens Netværk: Bæredygtig beslutningskraft i Høje-Taastrup image
Anders Lendager
Kreativ direktør, Lendager Arkitekter
Byens Netværk: Bæredygtig beslutningskraft i Høje-Taastrup image
Lisbet Fibiger
Programleder, Byens Netværk
09:25
Byggeriets Samfundsansvar: Hvordan styrker samarbejdet bæredygtig omstilling?

Et stærkt samarbejde i byggeriet er essentielt for at sætte skub i den bæredygtige omstilling af branchen. 71 virksomheder fra bygge- og anlægsbranchen har siden september 2023 tilsluttet sig Samarbejdsløftet. Samarbejdsløftet er et initiativ og et konkret løfte, der har til formål at fremme konstruktivt samarbejde på tværs af byggeriets værdikæde og medvirke til at nedbringe omfanget af konflikter i byggeriet. I løbet af 2023 og 2024 har repræsentanter fra de tilsluttede virksomheder sat hinanden i stævne ved 10 handlingsorienterede workshops. Ved hver workshop har virksomhederne delt erfaringer, værktøjer og tilgange til at styrke samarbejde i byggeriet.

 

I denne paneldebat samler vi tre af de tilsluttede aktører sammen med Byggeriets Samfundsansvar op på læringerne fra de 10 workshops. På dagen ser vi nærmere på, hvilke mulige løsninger og tiltag der er blevet anbefalet, og vi reflekterer over, hvordan et styrket samarbejde understøtter de bæredygtige løsninger i branchen.

Byggeriets Samfundsansvar: Hvordan styrker samarbejdet bæredygtig omstilling? image
Malene Raagaard Møller
Seniorudviklingschef, NCC
Byggeriets Samfundsansvar: Hvordan styrker samarbejdet bæredygtig omstilling? image
Jens Klostergaard
Samarbejdsudvikler, Enemærke & Petersen
Byggeriets Samfundsansvar: Hvordan styrker samarbejdet bæredygtig omstilling? image
Claus Roikjær
Stabs- og proceschef, Danmarks Nationalbank
Byggeriets Samfundsansvar: Hvordan styrker samarbejdet bæredygtig omstilling? image
Christina Schultz
Direktør, Byggeriets Samfundsansvar
Byggeriets Samfundsansvar: Hvordan styrker samarbejdet bæredygtig omstilling? image
Thomas Samsø Bloch
Advokat, CPH Mediation and Negotiation
09:25
Værdibyg: Har vi glemt de små? Bæredygtighed i mindre projekter

Mange mindre virksomheder oplever, at de gerne vil kunne levere mere viden om bæredygtighed ind i deres – ofte mindre – byggeprojekter. Men det er svært for dem at få overblik over hvilken viden, der er vigtigst, og ikke mindst tid til at følge med i udviklingen. Vi har inviteret praktikere fra SMV-segmentet til en snak om, hvad man skal vide om bæredygtighed lige nu, hvilke informationskilder der findes, og hvordan man som mindre virksomhed kan indarbejde bæredygtighed i sin hverdag.

 

Moderator: Stephan P. Sander, seniorprojektleder, Værdibyg

Værdibyg: Har vi glemt de små? Bæredygtighed i mindre projekter image
Stephan P. Sander
Seniorprojektleder, Værdibyg
10:10
MorgenDAC: Hvorfor er den kommende nationale arkitekturpolitik vigtig for byggebranchen?

Den kommende nationale arkitekturpolitik indeholder fælles mål om fremtidens byggede miljø. En ekspertgruppe nedsat af kulturministeren har tegnet et fælles billede over centrale udfordringer vi som samfund skal kunne håndtere i fremtiden. Og hvor arkitekturen kan være en væsentlig del af løsningen. Sammen med talspersonen fra ekspertgruppen, Helle Søholt fra Gehl Architects, drøfter vi sammen med Graves Simonsen fra Bygherreforeningen, det fælles udfordringsbillede og hvad vi kan forvente – eller håbe på – at politikken får af betydning for branchen og for byerne.

 

Lars Fjendbo Møller, senior project manager, Dansk Arkitektur Center

MorgenDAC: Hvorfor er den kommende nationale arkitekturpolitik vigtig for byggebranchen? image
Helle Lis Søholt
CEO, founding partner og arkitekt MAA, M. ARCH, Gehl Architects
MorgenDAC: Hvorfor er den kommende nationale arkitekturpolitik vigtig for byggebranchen? image
Graves Simonsen
Bæredygtighedschef og arkitekt MAA, Bygherreforeningen
MorgenDAC: Hvorfor er den kommende nationale arkitekturpolitik vigtig for byggebranchen? image
Lars Fjendbo Møller
Senior project manager, Dansk Arkitektur Center
10:20
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Fra høringsfase til markedsmanual: DGNB 2025 Renovering og nybyggeri

I begyndelsen af 2025 introducerer Rådet for Bæredygtigt Byggeri en ny certificeringsmanual: ’DGNB Renovering og nybyggeri’. Heri bliver kriterierne færre og kravene højere, og som navnet indikerer, vil der være øget fokus på renovering. I denne session kan du få indblik i høringsfasen med vægt på erfaringerne fra pilotforløbet og de forskellige workshops undervejs.

Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Fra høringsfase til markedsmanual: DGNB 2025 Renovering og nybyggeri image
Lau Raffnsøe
Teknisk chef for DGNB, Rådet for Bæredygtigt Byggeri
Rådet for Bæredygtigt Byggeri: Fra høringsfase til markedsmanual: DGNB 2025 Renovering og nybyggeri image
Trine Bentzen
Teknisk fagleder, Rådet for Bæredigtigt Byggeri
10:25
Dansk Standard og ETA Danmark: Byggeriets fremtid er på spil: Hvordan sikrer vi genbrug af bærende bygningsdele og korrekt dokumentation?

I fremtidens byggeri er der behov for et øget fokus på genbrug af bærende bygningsdele, hvor dokumentation spiller en central rolle. Men hvis vi skal kunne genbruge bærende bygningsdele effektivt og dermed reducere CO2-udledning og bidrage til bedre ressourcebevarelse, er det nødvendigt, at vi kan kortlægge materialers egenskaber og kvalitet.

 

Kom og lyt til denne Specialist Talk, hvor Dansk Standard og ETA Danmark får byggeriets aktører til blandt andet at svare på, hvordan dokumentationskrav og -processer kan tilpasses og optimeres for at fremme genbrug af bærende bygningsdele i fremtidens byggeri.

 

Moderator: Lisbeth M. Ottosen, professor, sektionsleder, materialer og holdbarhed, DTU Sustain

Dansk Standard og ETA Danmark: Byggeriets fremtid er på spil: Hvordan sikrer vi genbrug af bærende bygningsdele og korrekt dokumentation? image
Hanne Ullum
Vicedirektør, Bygherreforeningen
Dansk Standard og ETA Danmark: Byggeriets fremtid er på spil: Hvordan sikrer vi genbrug af bærende bygningsdele og korrekt dokumentation? image
Jens Runge
Chefkonsulent, bæredygtighed, Københavns Kommmune
Dansk Standard og ETA Danmark: Byggeriets fremtid er på spil: Hvordan sikrer vi genbrug af bærende bygningsdele og korrekt dokumentation? image
Peter Glob Frandsen
Markedschef, ETA-Danmark
Dansk Standard og ETA Danmark: Byggeriets fremtid er på spil: Hvordan sikrer vi genbrug af bærende bygningsdele og korrekt dokumentation? image
Lisbeth M. Ottosen
Professor, sektionsleder, materialer og holdbarhed, DTU Sustain
10:30
EjendomDanmark: ESG og bæredygtighedsdagsorden går ind i en ny fase og alle skal med!

Der hviler et vigtigt samfundsansvar på ejendomsbranchen med sektorens omfattende ressourceforbrug og klimaaftryk. Lovgivningen (EU’s Green Deal) stiller krav til rapportering for at sikre fremtidige forbedringer.

 

Implementering af ESG-kravene betyder ændringer og investeringer i ejendomsvirksomheders strategier og operationer. Til gengæld vil de langsigtede fordele såsom forbedret risikostyring, øget investorattraktivitet og positiv miljø- og samfundsmæssig påvirkning gøre det til en værdifuld indsats.

 

Kom og hør en långiver og en ejendomsvirksomhed præsentere deres tilgang til ESG-rapportering. Hør også temaet blive diskuteret videre mellem deltagerne i en paneldebat for at afsøge flere perspektiver og løsninger.

 

Moderator: Mette Qvist, director, EjendomDanmark

EjendomDanmark: ESG og bæredygtighedsdagsorden går ind i en ny fase og alle skal med! image
Søren Holm
CEO, Wihlborgs
EjendomDanmark: ESG og bæredygtighedsdagsorden går ind i en ny fase og alle skal med! image
Maja Grud Minzari
Head of ESG, Fokus Nordic
EjendomDanmark: ESG og bæredygtighedsdagsorden går ind i en ny fase og alle skal med! image
Carsten Nymann
Head of sustainability, Realkredit Danmark
EjendomDanmark: ESG og bæredygtighedsdagsorden går ind i en ny fase og alle skal med! image
Jakob Wind-Hansen
EVP, Nykredit
EjendomDanmark: ESG og bæredygtighedsdagsorden går ind i en ny fase og alle skal med! image
Mette Qvist
Director, EjendomDanmark
11:05
Idverde: De Vildeste Bylandskaber (landskaber på tage og dæk)

På denne ’Specialist Talk’ vil landskabsarkitekt og partner i SLA, Rasmus Grandelag, gøre dig klogere på, hvordan vi kan tænke og skabe endnu vildere landskaber i fremtidens byer. I en nørdet snak med senior landscaper Per Malmos fra Malmos Landskaber vil de to specialister blandt andet tage afsæt i tilblivelsen af skibakken oven på Amagerforbrændingen og fantasere om de næste vilde bylandskaber. Faktum er nemlig, at pladsen i byerne er trang, og at de fleste fremtidige landskaber skal bygges ovenpå noget andet – for eksempel oven på parkeringsanlæg, metrostationer, hoteller osv. – ligesom skibakken.

 

Har vi teknologien, har vi løsningerne, har vi lovgivningen og har vi modet?

Idverde: De Vildeste Bylandskaber (landskaber på tage og dæk) image
Rasmus Grandelag
Landskabsarkitekt og partner, SLA
Idverde: De Vildeste Bylandskaber (landskaber på tage og dæk) image
Per Malmos
Senior landscaper, Malmos Landskaber
11:10
Arkitektforeningen: Nye materialer: Hvordan får vi forbrugerne med?

Hvordan får vi for alvor skabt en forbrugeradfærd, hvor de mere bæredygtige materialer ender ud hos forbrugerne. I dag har vi et væld af bud på nye klimavenlige materialer og vi kan give gamle materialer nyt liv, men hvis skal vi i mål med den grønne omstilling i byggeriet, så skal vi gå fra småskala til kommerciel storskala. Vi tager debatten, om hvem kan drive forandringen og hvilke muligheder og barriere, der er for at forbrugerne står i byggemarkedet og vælger det grønne alternativ til deres byggeri.

 

Moderator: Lars Autrup, direktør, Arkitektforeningen

Arkitektforeningen: Nye materialer: Hvordan får vi forbrugerne med? image
Hannah Brejnholt
Bæredygtighedschef, XL-BYG Brejnholt
Arkitektforeningen: Nye materialer: Hvordan får vi forbrugerne med? image
Kim Lenschow
Arkitekt MAA, Kim Lenschow ApS
Arkitektforeningen: Nye materialer: Hvordan får vi forbrugerne med? image
Lasse Lind
Lasse Lind, partner and head of consultancy, architect MAA, DGNB consultant, urban district, GXN
Arkitektforeningen: Nye materialer: Hvordan får vi forbrugerne med? image
Lars Autrup
Direktør, Arkitektforeningen
11:15
EFFEKT: Branded Activism: Turning minority insight into majority action – how to mobilize for change

This session will unpack how the danish building industry united for the first time to push for science-aligned legislation. While the outcome was crucial, the focus of this session is on the journey — the strategies that made this effort possible and the steps taken, emphasizing how “radical collaboration” and “Branded Activism” turned doubt into commitment and common ground. Through failures and recovery, this mobilization succeeded become of diverse contributions. This is the story of how turning minority insights into majority action can drive real, sustainable change, and how “together, we can do so much more”.

EFFEKT: Branded Activism: Turning minority insight into majority action – how to mobilize for change image
Dani Hill-Hansen
Architect & sustainable design engineer, EFFEKT
EFFEKT: Branded Activism: Turning minority insight into majority action – how to mobilize for change image
Kasper Reimer
Head of innovation, EFFEKT
11:35
Miljømærkning Danmark: Hvilken rolle spiller certificeringer og genbrug af materialer i ambitionerne om nå et skridt videre end Reduction Road Map (RRM)?

Findes der tilstrækkeligt med materialer, der kan støtte op omkring og nå et skridt videre end Reduction Roadmap? Hvordan fremmer vi struktureret brug af genbrugsmaterialer? Hvilke krav stiller det til nye materialer – og videreudvikling af eksisterende materialer – med fokus på både CO2 og miljø? Hvordan bidrager certificeringer – eksemplificeret med Svanemærket – til nå et skridt videre end Reduction Roadmap?

 

Lyt med og stil spørgsmål, når et panel bestående af kompetente personer i byggebranchen diskuterer disse spørgsmål i denne højaktuelle paneldebat arrangeret af Miljømærkning Danmark.

 

Flere talere annonceres løbende.

Miljømærkning Danmark: Hvilken rolle spiller certificeringer og genbrug af materialer i ambitionerne om nå et skridt videre end Reduction Road Map (RRM)? image
Stinus Kappel Andersen
Seniorkonsulent, civilingeniør, Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark: Hvilken rolle spiller certificeringer og genbrug af materialer i ambitionerne om nå et skridt videre end Reduction Road Map (RRM)? image
Camilla Ernst Andersen
Ph.d. i Bæredygtigt Byggeri, BUILD
Miljømærkning Danmark: Hvilken rolle spiller certificeringer og genbrug af materialer i ambitionerne om nå et skridt videre end Reduction Road Map (RRM)? image
Niels Fribo
Udviklingsdirektør, CDO, Danica Ejendomme
11:45
Teknologisk Institut: Den grønne omstilling kræver minimal risiko – men hvordan?

Den grønne omstilling kalder på nye byggematerialer, der er mindre klimaskadelige. Det kan kræve nye måder at bygge på, for eksempel med mere fokus på at undgå fugt, end vi før har været vant til. Samtidig skal vi blive bedre til at genbruge gamle materialer i nye bygninger. Den økonomiske risiko er en tilbagevendende ”elefant i rummet” i den grønne omstilling af bygge- og anlægsbranchen. For hvem skal betale, hvis det går galt? Og hvordan kan vi overvinde den barriere, så vi i langt højere grad end i dag kan anvende nye materialer, uden at risikoen bliver alt for stor?

 

Kom med, når Teknologisk Institut taler om risiko – og hvordan denne kan minimeres. Hvad skal der til? En fælles risikofond? Et fælles ansvar blandt aktørerne? Og kan vi rent faktisk teste og dokumentere os ud af alle problemerne? Og hvordan kan AI bringes i spil?

 

Moderator: Martha Kathrine Sørensen, souschef, Teknologisk Institut

Teknologisk Institut: Den grønne omstilling kræver minimal risiko – men hvordan? image
Mette Glavind
Direktør, Teknologisk Institut
Teknologisk Institut: Den grønne omstilling kræver minimal risiko – men hvordan? image
Lennie Clausen
Programchef, Realdania
Teknologisk Institut: Den grønne omstilling kræver minimal risiko – men hvordan? image
Pia Holm Steffensen
Underdirektør, Forsikring & Pension
Teknologisk Institut: Den grønne omstilling kræver minimal risiko – men hvordan? image
Henrik Garver
Direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI
Teknologisk Institut: Den grønne omstilling kræver minimal risiko – men hvordan? image
Martha Katrine Sørensen
Souschef, Teknologisk Institut
12:10
Prisuddeling: Det Bæredygtige Element 2024

Det Bæredygtige Element er et samarbejde mellem WE BUILD DENMARK og Building Green. Prisen hædrer dem, der gør en bæredygtig forskel i byggebranchen og som har medvirket til at gøre byggebranchen mere grøn. Prisen bliver uddelt på Building Green København hvert år. I 2024 er der fokus på “BEYOND THE ROADMAP”, og det lægges der vægt på i uddelingen af priserne.

 

PERSONPRISEN
Det er en ildsjæl, som har haft bæredygtighed med i designet, bygherren, som har valgt certificerede materialer, entreprenøren, som har insisteret på, at alt lys er slukket, når byggepladsen forlades. Vedkommende har nu muligheden for at blive anerkendt og modtage Det Bæredygtige Element – Personprisen.

 

PRODUKTPRISEN
Vi hædrer et produkt, der bidrager til et grønnere byggeri. Der finder mange spændende produkter, som bidrager til en mere bæredygtig bygge- og anlægsbranche. Et af de produkter sætter vi spotlight på med Det Bæredygtige Element – Produktprisen.

 

SAMARBEJDSPRISEN
Den uddeles til samarbejde og initiativer på tværs af aktører i værdikæden, som har haft bæredygtighed med i hele processen eller projektet. Det kan være mellem flere virksomheder, mellem organisationer eller andre typer samarbejde der vil blive anerkendt og modtage Det Bæredygtige Element – Samarbejdsprisen.

 

Faciliteret af Building Green og WE BUILD DENMARK. Prisen overækkes af fagjuryen.

12:25
Peter Jahn & Partnere: Renovering som klimavinder – men hvordan måler vi på den?

Det er ingen hemmelighed, at renovering er den sande klimavinder. En byggeform, der adskillige gange er blevet underprioriteret lovgivningsmæssigt og i praksis. Med udsigt til et nyt helhedsorienteret bygningsreglement stiger ambitionsniveauet – forhåbentlig. Men den helt store udfordring ændrer sig dog ikke, for hvordan måler vi på det?

 

Rådgivende ingeniørvirksomhed Peter Jahn & Partnere har over de sidste 40 år dedikeret sig til renovering og vedligeholdelse af eksisterende boligmasse, drevet af overbevisningen om, at løsninger på klimaudfordringerne kan findes her. En debat, de har deltaget aktivt i det sidste års tid. Deres mangeårige hands-on erfaring inden for branchen har udstyret dem med et solidt kendskab til både udviklingen og de tilhørende udfordringer.

 

På denne læringssession vil de tre oplægsholdere præsentere og diskutere, hvordan man kan bruge LCA- og LCC-beregninger til at evaluere eksisterende bygninger, og hvordan det at have en konkret metode kan hjælpe med at fremme renovering som en foretrukken byggeform i fremtiden.

Peter Jahn & Partnere: Renovering som klimavinder – men hvordan måler vi på den? image
Martin Daniel Nielsen
Partner, Peter Jahn & Partnere
Peter Jahn & Partnere: Renovering som klimavinder – men hvordan måler vi på den? image
Jacob Lemche
Partner, Peter Jahn & Partnere
Peter Jahn & Partnere: Renovering som klimavinder – men hvordan måler vi på den? image
Niels Christiansen
DGNB-konsulent, Peter Jahn & Partnere
12:45
Wedi: Fremtidens Badkabine – En Revolution Uden Beton

Lasse Ervolder, nordisk områdechef for wedi GmbH, vil præsentere en vision for fremtidens badkabine. Med fokus på innovative løsninger introducerer han en badkabine, der er letvægtig, uden beton, og som kan integreres direkte i den bærende konstruktion. Lasse vil også dykke ned i udviklingen af disse banebrydende teknologier, der ikke blot redefinerer badeværelsets design, men også optimerer bygningens samlede konstruktion.

Wedi: Fremtidens Badkabine – En Revolution Uden Beton image
Lasse Ervolder
Nordisk områdechef, wedi GmbH
12:50
Renovérprisen: Hvordan kan renoveringer skabe værdi for både investorer og klima?

Det kan være dyrt at ombygge tidligere industri- og erhvervsejendomme, og det siges ofte, at pensionskasser, andre bygherrer og developere hovedsageligt investerer i nybyg fremfor renovering for at kunne skabe økonomisk overskud. Vær med, når vi undersøger, hvordan renoveringsprojekter kan skabe gevinster, både for investorerne og for klimaet. I dag skal bygherrer sikre dokumentationen for et nybyggeris klimapåvirkninger igennem en livscyklusvurdering, som indsendes til kommunen, når byggeriet færdigmeldes. Der er imidlertid ingen krav i forhold til renoveringsprojekter, så hvorfor gå den ekstra mil for at lave DGBN-certificeringer og LCA-vurderinger, når man renoverer den eksisterende bygningsmasse? Hvilke potentialer og udfordringer kan opstå for eksempel i forhold til genbrug af konstruktioner og brug af genanvendte samt genbrugs- og upcyclede materialer? Og hvilke gevinster kan det medføre for både investorerne og for klimaet?

 

Moderator: Anne-Mette Hjøllund, arkitekt og seniorrådgiver, BARK Rådgivning

Renovérprisen: Hvordan kan renoveringer skabe værdi for både investorer og klima? image
Mia Manghezi
Projektudviklingsdirektør, PensionDanmark
Renovérprisen: Hvordan kan renoveringer skabe værdi for både investorer og klima? image
Søren Tscherning
Ejer og adm. direktør, Tscherning
Renovérprisen: Hvordan kan renoveringer skabe værdi for både investorer og klima? image
Søren Madsen
Direktør og byggeøkonom, GPP Arkitekter
Renovérprisen: Hvordan kan renoveringer skabe værdi for både investorer og klima? image
Anne-Mette Hjøllund
Arkitekt og seniorrådgiver, BARK Rådgivning
13:20
Danske Arkitektvirksomheder: Fremtidens bæredygtige bygningsreglement

Bygningsreglementet står over for en gennemgribende revision. Dette var udspil som politikere gav samtidig med udmelding om strammere CO2-grænseværdier. BR18 har gennem de sidste år været genstand for kritik fra byggebranchen. Nu er tiden kommet for at designe kommende lovkrav, der skal til for at skabe sunde, sikre og mere bæredygtige byggerier. I debatten spørger vi en række af branchens praktikere om deres visioner for et helhedsorienteret bygningsreglement: Hvordan kan paragraffer sætte rammer, give rum og retning for grøn omstilling af byggeriet?

 

Moderator: Kirstine Brøgger Jensen, chefkonsulent bæredygtighed og Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder

Danske Arkitektvirksomheder: Fremtidens bæredygtige bygningsreglement image
Christian Fundby Schou
Leder af Advanced Product Development, DBI
Danske Arkitektvirksomheder: Fremtidens bæredygtige bygningsreglement image
Elena Rojas
Partner, Tegnestuen Vandkunsten
Danske Arkitektvirksomheder: Fremtidens bæredygtige bygningsreglement image
Hanne Tine Ring Hansen
Direktør, regenerativt byggeri, Aarhus Center for Regenerativt Byggeri, Søren Jensen
Danske Arkitektvirksomheder: Fremtidens bæredygtige bygningsreglement image
Poul Erik Olesen
Bæredygtighedschef, C.G. Jensen
Danske Arkitektvirksomheder: Fremtidens bæredygtige bygningsreglement image
Klaus Kellermann
Chefkonsulent bæredygtigt byggeri, Roskilde Kommune
Danske Arkitektvirksomheder: Fremtidens bæredygtige bygningsreglement image
Kirstine Brøgger Jensen
Chefkonsulent bæredygtighed og Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder
13:25
Milva: Innovation hævede ambitionen

Egeparken er et af historiens første DGNB-præcertificerede renoveringsprojekter. Det er på trods af, at det ikke var ambitionen til at starte med, hvor bygherres fokus var på energioptimeringer. Dette er et eksempel på, hvordan innovation drevet af behovet for mere information om bygningsmassen førte til nye arbejdsmetoder og rådgivning, og i sidste ende resulterede i bygherres muligheder for at sætte større ambitioner med en DGNB-præcertificering. Bygherre, rådgiver og underrådgiver deler deres erfaringer fra det innovationsforløb, de var igennem, hvor det digitale datagrundlag og arbejdsmetoder blev skabt, som senere gav mulighederne for at kunne certificere projektet på forhånd. Fortællingen udfordrer mantraet om, at innovation kun skal drives af bygherres ambitioner.

Milva: Innovation hævede ambitionen image
Jesper Loose Smith
Direktør, Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe
Milva: Innovation hævede ambitionen image
Katja Frankvard
Fagleder bæredygtighed, DGNB-auditor, AI – Arkitekter & Ingeniører
Milva: Innovation hævede ambitionen image
Balan Kamaran
Seniorrådgiver, Milva
13:30
Update fra COP16 i Colombia

Kom og hør de seneste nyheder fra den igangværende COP16 (COP16: United Nations Biodiversity Conference i Cali, Colombia), hvor vi dykker ned i topmødets hovedtemaer, forhandlingsagendaen og de forretningsmæssige perspektiver. Efter den historiske aftale fra COP15 i Kunming-Montreal, hvor ledende aktører blandt andet satte et globalt mål om at arbejde hen imod at blive ‘Nature Positive by 2030’, sætter vi fokus på, hvordan COP16 fortsætter arbejdet med at forme biodiversitetens svar på klimaindsatsernes Net Zero fra Pariser-aftalen.

Update fra COP16 i Colombia image
Christina Haupt Toft
Founder, Circle Consulting
14:10
Anna Heringer: Form Follows Love

For Anna Heringer, architecture is a tool for improving lives. Meet one of the most recognized international architects of our time, who won the prestigious OBEL AWARD in 2020 for her groundbreaking project Anandaloy in Bangladesh. Heringer, born in Laufen near Salzburg in 1977, has been deeply engaged in sustainable architecture since her youth, inspired by her experiences in Bangladesh. In addition to being an architect, activist, and educator, she is the CEO of Dipdii Textiles, a women’s collaboration focused on fair fashion and textile art, as well as an author and mother.

 

As an honorary UNESCO professor, she works with natural building materials to create architecture based on her motto: “Form Follows Love.” Heringer’s visions have been recognized worldwide, with exhibitions at MoMA in New York, the V&A Museum in London, and the Venice Architecture Biennale. Don’t miss the opportunity to be inspired by her passion for combining architecture with love for people and nature.

Anna Heringer: Form Follows Love image
Anna Heringer
Architect & founder, Studio Anna Heringer
14:15
Solar City Denmark: Solceller i fremtidigt byggeri

Hvordan opnår man de arkitektonisk og miljømæssige bedste solcelleløsninger, når man samtidig skal overholde bygningsreglementet og økonomiske rammer?

14:15
Aarhus Center for Regenerativt Byggeri: Drawing a map for Regenerative Building Design

The term Regenerative Building Design is new to many in the Danish building industry. Different approaches are emerging from acedemia and practices. In this session, Aarhus Center for Regenerative Building will moderate a debate in which the panel participants will present different takes on how the built environment can become regenerative.

 

Moderator: Hanne Tine Ring Hansen, direktør, regenerativt byggeri, Aarhus Center for Regenerativt Byggeri, Søren Jensen

Aarhus Center for Regenerativt Byggeri: Drawing a map for Regenerative Building Design image
Elizabeth Donovan
Associate professor, Arkitektskolen
Aarhus Center for Regenerativt Byggeri: Drawing a map for Regenerative Building Design image
Dani Hill-Hansen
Architect & sustainable design engineer, EFFEKT
Aarhus Center for Regenerativt Byggeri: Drawing a map for Regenerative Building Design image
Hanne Tine Ring Hansen
Direktør, regenerativt byggeri, Aarhus Center for Regenerativt Byggeri, Søren Jensen
14:25
WE BUILD DENMARK: Vægsamlinger designet til adskillelse

Cirkulær økonomi og design for adskillelse er vigtige koncepter i fremtidens byggeri for at vi kan bruge og genbruge ressourcer mere effektivt og mindske udledningen af CO2.
I denne session hører du om erfaringer og resultater fra et WE BUILD DENMARK innovationssamarbejde. Igennem samarbejdet har projektets partnere – som repræsenterer hele værdikæden – undersøgt et nyt koncept for design af samlinger mellem vægelementer i beton, som muliggør adskillelse og efterfølgende genbrug. Arbejdet har inkluderet den statiske dokumentation samt den praktiske udførelse af både samlingsdetaljer og betonelement.

WE BUILD DENMARK: Vægsamlinger designet til adskillelse image
Henrik Brøner Jørgensen
Lektor, ph.d., Syddansk Universitet
14:55
Det Kongelige Akademi: Bias i Byggeriet – En samtale om etnicitet som eksklusionsmarkør

Vi skal udvikle vores byggede miljø med langt færre ressourcer og radikalt mindre CO2 aftryk, end vi hidtil har gjort, det står klart. Samtidig er der væsentlige sociale udfordringer, vi mangler at løse, så vores byer og bygninger bliver gode for os alle sammen. Og løsninger for alle kræver, at alle er repræsenterede i udviklings- og beslutningsprocesserne.

 

Vi er blevet bedre til at tale om inklusion og diversitet i byggeriet, når det kommer til eksempelvis køn og funktionsvariationer. I denne session zoomer vi ind på etnicitet som eksklusionsmarkør – og diskuterer; Hvorfor byggeriet ikke afspejler samfundets etnicitetsmangfoldighed i dag? Hvorfor er det overhovedet vigtigt med mangfoldighed i byggeriet? Hvordan når vi andre, end dem vi når i dag?

 

Moderator: Adam Linde Nielsen, forskningsassistent, Det Kongelige Akademi

Det Kongelige Akademi: Bias i Byggeriet – En samtale om etnicitet som eksklusionsmarkør image
Hassan Chassouh
Bæredygtighedsansvarlig, Danske Ejendomme
Det Kongelige Akademi: Bias i Byggeriet – En samtale om etnicitet som eksklusionsmarkør image
Mudi Jarkass
Stifter, udviklingsleder, FRAK
Det Kongelige Akademi: Bias i Byggeriet – En samtale om etnicitet som eksklusionsmarkør image
Margit Marell
HR direktør, Enemærke & Petersen
Det Kongelige Akademi: Bias i Byggeriet – En samtale om etnicitet som eksklusionsmarkør image
Natalie Mossin
Institutleder, Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering
Det Kongelige Akademi: Bias i Byggeriet – En samtale om etnicitet som eksklusionsmarkør image
Adam Linde Nielsen
Forskningsassistent, Det Kongelige Akademi
15:20
BIG – Bjarke Ingels Group: LCA as a Design Tool: Two Case Studies in Developing More Sustainable Danish Projects

Developing projects at a sketch phase to meet current and future danish emissions requirements can require significant effort, and is not without challenges. This presentation will survey the design of (2) projects which BIG has recently developed at a sketch phase. We will discuss both the design and sustainability ambitions for the projects, and will include an overview of the technical effort related to LCA required to ensure that these projects meet future Danish emissions targets.

BIG – Bjarke Ingels Group: LCA as a Design Tool: Two Case Studies in Developing More Sustainable Danish Projects image
Finn Nørkjær
Partner, BIG – Bjarke Ingels Group
BIG – Bjarke Ingels Group: LCA as a Design Tool: Two Case Studies in Developing More Sustainable Danish Projects image
Andrea Hektor
Director of BIG Engineering & BIG CPH Sustainability, BIG – Bjarke Ingels Group
15:25
BUILD: Hvordan kan vi bo og bygge inden for planetens grænser?

At skabe et samfund, der respekterer jordens grænser, kræver omfattende ændringer i vores livsstil, boligformer og byggemetoder – og dermed i hele byggebranchen. Kan vi overhovedet tillade os at bygge nyt? Hvor stort kan vi bo? Hvor ofte kan vi tillade os at udskifte vores køkken? Kom og diskuter udfordringer og løsninger sammen med Harpa Birgisdottir, forsker i bygningers miljøpåvirkning, og Kirsten Gram-Hanssen, forsker i bolig, hverdagsliv og forbrugeradfærd.

BUILD: Hvordan kan vi bo og bygge inden for planetens grænser? image
Harpa Birgisdottir
Professor, BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø
BUILD: Hvordan kan vi bo og bygge inden for planetens grænser? image
Kirsten Gram-Hanssen
Professor, BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø
15:45
Stefan Marbach: HORTUS – House of Research, Technology, Utopia and Sustainability

Located in a former industrial area in western Allschwil, the BaseLink technology campus is home to HORTUS, a sustainably conceived office building which stands on a plot previously occupied by allotment gardens. Surrounded by sports facilities, a recreational area, and a residential neighborhood, the building provides a modern, open, and flexible workplace for a new generation of environmentally conscious technology firms. A client of Herzog & de Meuron, SENN, tasked them to design a radically sustainable office building using renewable and recyclable building materials.

 

The brief initiated a development process designed to combine the lowest possible grey energy usage, an energy-optimized operating concept, and a considerable surplus of self-generated energy. After 31 years, the building, with around 600 workplaces, will have fed the full equivalent of the energy used during its construction and operation back into the grid. This vision has resulted in one of the most sustainable office buildings in the German-speaking world.

Stefan Marbach: HORTUS – House of Research, Technology, Utopia and Sustainability image
Stefan Marbach
Senior partner, Herzog & de Meuron
Select date to see events.