Det Bæredygtige Element

Det Bæredygtige Element – Personprisen og Produktprisen – uddeles af InnoBYG og Building Green på Main Stage i Forum. Det Bæredygtige Element blev uddelt første gang på Building Green i 2014. Det Bæredygtige Element hylder en ildsjæl, som har medvirket til at fremme bæredygtigheden i byggeriet, og et produkt, der har gjort byggeriet mere bæredygtigt. Du kan se tidligere vindere af Det Bæredygtige Element her på siden.

JURYEN
Det Bæredygtige Element overrækkes fra Main Stage på Building Green. Til at bedømme indstillingerne, udvælge de nominerede og kåre årets vindere er der nedsat en kompetent jury, som i 2019 består af følgende medlemmer:

  • Kasper Lynge Jensen, Aarhus School of Engineering
  • Lasse Lind, GXN
  • Lone Feifer, Velux
  • Niels Bjørn, URBAN
  • Tina Saaby Madsen, TinaSaaby.com

Fagjuryen udvælger 3 nominerede i hver kategori og ud fra de nominerede findes vinderne af henholdsvis produktprisen og personprisen.

Begrundelse for indstilling
Ved indstillingen er det vigtigt, at du forklarer, hvorfor du mener at netop din indstilling er årets bæredygtige element. Du kan med fordel inddrage de tre ben inden for bæredygtighed: det sociale, det miljømæssige og det økonomiske ben. Indstillingen skal omhandle bæredygtighed og byggeri. Vær opmærksom på bedømmelseskriterierne:

– Have gjort en bæredygtig forskel
– Være et eksempel til efterfølgelse
– Have givet inspiration til byggebranchen

Ved indstillingen er der også andre kriterier, som er nødvendig for juryens bedømmelse.

Produktprisen 2019

Vinder 2019: LCAbyg, SBI

Personprisen 2019

Vinder 2019: Martha Lewis, Henning Larsen Architects

Med LCAbyg kan vi træffe mere bæredygtige valg og slanke vores bygningers klimabelastning, fortæller seniorforsker Harpa Birgisdottir, som har udviklet redskabet sammen med sine kolleger på SBi. Hun forsætter: – Jeg er virkelig glad for at vi får prisen. Det er en virkelig stor anerkendelse for mig og mine kolleger på SBi.
Harpa BirgisdottirSBI
Mængden af skadelige stoffer i vores byggematerialer er steget med 58% siden 2002. Det er vel og mærke stoffer, som er klassificeret som skadelige af EU. Det er hverken godt for den individuelle sundhed eller planetens sundhedstilstand, siger Martha Lewis, der inviterede de to andre nominerede til Personprisen Harpa Birgisdottir og Pelle Munch-Petersen med op på scenen til prisoverrækkelsen: – Det er en pris til os alle tre. Vi har arbejdet tæt sammen i mange år og arbejdet med materialesundhed fra forskellige vinkler. Hvis vi skal lykkedes med den bæredygtige dagsorden, skal vi stå sammen.
Martha LewisHenning Larsen Architects

Produktprisen 2018

Vinder 2018: Cirkulære designerlamper, Fischer Lighting
Denne indstilling gives til en udstiller ved Building Green, som har et produkt, der har spillet ind og gjort byggeriet mere bæredygtigt.

Personprisen 2018

Vinder 2018: Professor Per Heiselberg, AAU Institut for Byggeri og Anlæg
Denne indstilling gives til en person som har gjort en forskel, inspireret branchen og været et eksempel til efterfølgelse.

Lampen er ikke løsningen på alle problemer, men et bidrag til at holde brug- og smid-væk-kulturen i skak. Vi skal desuden helt holde verdens temperaturstigning på under 1,5 grader, og jeg håber, at prisen er med til at vise, at det kan betale sig at arbejde videre for at nå det mål. (Building Supply 31/10/2018)
Lars Elmvang, Prismodtager for Fischer Lighting Produktprisen 2018
Det er både meget overvældende og meget dejligt, at nogle sætter pris på, at man hver dag forsøger at gøre sit bedste. Og så er jeg jo ikke alene, for jeg har heldigvis en lang række dygtige kollegaer – både på universitet og ude i industrien. (Dagens Byggeri 31/10/2018)
Per Heiselberg, vinder af Personprisen 2018

Produktprisen 2017

Vinder 2017: “REN” maling, KALK

Personprisen 2017

Vinder 2017: Anders Lendager, Lendager Group & Kasper Guldager, 3XN/GXN

Prisen betød, at REN fik en start, man kun tør drømme om. Kendskabet til produktet blev øget markant, hvilket gav merforretning og skabte troværdighed til os som producent. Opmærksomheden fra medierne var massiv, og vi mærker stadig effekten af denne synlighed, fortæller den stolte prisvinder.
Rasmus Jørgensen, Ejer, KALK
At vinde Personprisen 2017 har været en stærk anerkendelse og et vigtigt signal i en branche, hvor jeg hver dag arbejder for at vise, hvordan det kan lade sig gøre at forene klimaansvar og socialt ansvar med økonomisk vækst. Det er muligt at skabe en bæredygtig verden med regenerative byer og bygninger. En verden med cirkulær økonomi. Prisen har givet mig og Lendager Group anerkendelse for det arbejde, vi gør for at skabe den verden.
Ligesom vi kender det fra Oscaren, er det er branchen selv, som har valgt hvert år at hædre de personer, der har gjort sig særligt bemærkede indenfor bæredygtighed. Jeg er derfor utrolig ydmyg og glad for at jeg sammen med min gode kollega, Kasper Guldager, har gjort mig fortjent til den hæder. Samtidig synes jeg, at det er rigtig godt med det fokus på bæredygtighed, som følger med prisen – det synes jeg sagtens, vi kunne have mere af i branchen.
Anders Lendager, CEO, Lendager Group