Hvem skal vinde Det Bæredygtige Element?

Det Bæredygtige Element er et samarbejde mellem WE BUILD DENMARK og Building Green. Prisen hædrer dem, der gør en bæredygtig forskel i byggebranchen og som har medvirket til at gøre byggebranchen grønnere. Prisen bliver uddelt på Building Green København hvert år. I 2022 er der særlig fokus på Absolut Bæredygtighed, og det stiles der også mod i uddelingen af priserne. I år introduceres desuden en tredje pris.

Det Bæredygtige Element har været uddelt i mere end 10 år med særligt fokus på henholdsvis personer og produkter, der gør noget særligt for det bæredygtige byggeri. I løbet af disse år har fokus omkring bæredygtighed også ændret sig ganske betydeligt. Derfor introduceres i år en ekstra kategori, hvor der kan sendes indstillinger til det bæredygtige samarbejde. Det kan for eksempel være samarbejder mellem flere aktører – både private, offentlige og uddannelsesinstitutioner, der tilsammen løfter bæredygtigedsdagsordenen inden for byggeriet.

Ildsjælen
Det er en person, som har haft bæredygtighed med i designet, bygherren, som har valgt certificerede materialer, entreprenøren, som har insisteret på, at alt lys er slukket, når byggepladsen forlades. Vedkommende har nu muligheden for at blive anerkendt og modtage – Det Bæredygtige Element – Ildsjælen.

Løsningen
Vi hædrer en løsning (produkt eller system), der bidrager til et grønnere byggeri. Der findes mange spændende produkter, som bidrager til en mere bæredygtig bygge- og anlægsbranche. En af løsningerne sætter vi spotlight på med – Det Bæredygtige Element – Løsningerne. Vær opmærksom på, at denne pris er en åben kategori og at indstillede løsninger ikke behøver være udstillet på Building Green.

Samarbejdet
Samarbejde og initiativer på tværs og iblandt aktører i værdikæden, som har haft bæredygtighed med i hele processen eller projektet. Det kan være mellem flere virksomheder, mellem organisationer eller andre typer samarbejde. Det samarbejde har nu muligheden for at blive anerkendt og modtage – Det Bæredygtige Element – Samarbejdsprisen

Hjælp os med at synliggøre dem, der går forrest i bæredygtighedens tegn, og indstil din kandidat for 2022. Deadline for indstillinger er den 30. september 2022, kl. 12.00. Du kan læse mere om indstilling, juryen og det praktisk herunder, og du kan også se de tidligere års vindere.

Juryen

Det Bæredygtige Element overrækkes fra Main Stage på Building Green København den 2. & 3. november. Til at bedømme indstillingerne, udvælge de nominerede og kåre årets vindere er der nedsat en kompetent jury, som igen i år består af følgende medlemmer:

  • Harpa Birgisdottir, BUILD v/ Aalborg Universitet
  • Kasper Lynge Jensen, Aarhus School of Engineering
  • Lasse Lind, GXN
  • Lone Feifer, Velux
  • Niels Bjørn, URBAN
  • Tina Saaby Madsen, Gladsaxe Kommune

Fagjuryen udvælger 3 nominerede i hver kategori og ud fra de nominerede findes vinderne af de 3 priser.

Begrundelse for indstilling

Forklar, hvorfor du mener at netop din indstilling er årets bæredygtige element. Du kan med fordel inddrage de tre ben inden for bæredygtighed: det sociale, det miljømæssige og det økonomiske ben. Indstillingen skal omhandle bæredygtighed og byggeri. Vær opmærksom på bedømmelseskriterierne:

– Have gjort en bæredygtig forskel
– Være et eksempel til efterfølgelse
– Have givet inspiration til byggebranchen
– Have taget stilling til ”Vejen mod absolut bæredygtighed”
– Særligt for løsningen: Er løsning certificeret via 3. parts dokumentation? (fx Svanemærket, EPD, cradle-to-cradle, LCA, BREAM m.fl.)

INDSTIL DIN KANDIDAT TIL DET BÆREDYGTIGE ELEMENT HER

Tidligere vindere af Det Bæredygtige Element

Anne Beim, professor, Det Kongelige Akademi, & Anders Sørensen, bæredygtighedschef, Enemærke & Petersen  // Personprisen 2021

Jeg er megaglad og ydmyg over at få prisen sammen med Anne. Jeg har et meget frit job her hos Enemærke & Petersen, hvor jeg har kunnet række ud til Anne og starte spændende projekter med bæredygtighed og cirkulært byggeri i fokus. Som entreprenører har vi en viden, som vi kan sætte i spil og få mere ud af i samarbejde med andre led i værdikæden” – Anders Sørensen.

Legacy ved Lasse Ravn Makne, Chief Commercial Officer & Anne Strøh, Co-Founder & Head of Operations // Produktprisen 2021

Produktprisen er en kæmpe anerkendelse af platformen. Den viser, at vi kan gøre en forskel for branchen. Prisen kan hjælpe os med at komme ud over landets grænser med vores løsning. Vi er super glade.– Magnus Nørbo, Founder & CEO

Signe Sand, arkitekt og stifter af Byggeriudvalget under Den Grønne Studenterbevægelse // Personprisen 2020

Selvom det hedder personprisen, tror jeg alligevel at jeg er så heldig at stå her på vegne af mange aktive unge i Den Grønne Studenterbevægelse. Tusind tak til InnoBYG og Building Green for denne anerkendelse af den politiske betydning de grønne bevægelser har haft i Danmark, nu også på byggeområdet.

EcoCocon ved Lars Keller, direktør i EcoCocon // Produktprisen 2020

Vi er virkelig overraskede og glade, stolte og taknemmelige over at vinde Det Bæredygtige Elements produktpris på Building Greens 10-års fødselsdag med vores præfabrikerede ydervægsmodul EcoCocon. Det bæredygtige byggeri er på vej ind i en ny fase. Vi skal flytte blikket fra energioptimering til det samlede bæredygtige impact, med fokus på materialernes klima- og miljø- samt sundhedsmæssige påvirkninger.

Martha Lewis, Henning Larsen Architects // Personprisen 2019

Mængden af skadelige stoffer i vores byggematerialer er steget med 58% siden 2002. Det er hverken godt for planetens sundhedstilstand, siger Martha Lewis, der inviterede de to andre nominerede til Personprisen med op på scenen til prisoverrækkelsen: – Det er en pris til os alle tre. Hvis vi skal lykkedes med den bæredygtige dagsorden, skal vi stå sammen.

LCAbyg ved Harpa Birgisdottir, SBi // Produktprisen 2019

Med LCAbyg kan vi træffe mere bæredygtige valg og slanke vores bygningers klimabelastning, fortæller seniorforsker Harpa Birgisdottir, som har udviklet redskabet sammen med sine kolleger på SBi. Hun forsætter: – Jeg er virkelig glad for at vi får prisen. Det er en virkelig stor anerkendelse for mig og mine kolleger på SBi.

Per Heiselberg // Vinder af Personprisen 2018

Det er både meget overvældende og meget dejligt, at nogle sætter pris på, at man hver dag forsøger at gøre sit bedste. Og så er jeg jo ikke alene, for jeg har heldigvis en lang række dygtige kollegaer – både på universitet og ude i industrien. (Dagens Byggeri 31/10/2018).

Fischer Lighting // Vinder af Produktprisen 2018

Lampen er ikke løsningen på alle problemer, men et bidrag til at holde brug- og smid-væk-kulturen i skak. Vi skal desuden helt holde verdens temperaturstigning på under 1,5 grader, og jeg håber, at prisen er med til at vise, at det kan betale sig at arbejde videre for at nå det mål(Building Supply 31/10/2018).

Anders Lendager & Kasper Guldager // Vinder af Personprisen 2017

At vinde Personprisen 2017 har været en stærk anerkendelse og et vigtigt signal i en branche, hvor jeg hver dag arbejder for at vise, hvordan det kan lade sig gøre at forene klimaansvar og socialt ansvar med økonomisk vækst. Det er muligt at skabe en bæredygtig verden med regenerative byer og bygninger. En verden med cirkulær økonomi. Prisen har givet mig og Lendager Group anerkendelse for det arbejde, vi gør for at skabe den verden.

Rasmus Jørgensen, KALK // Vinder af Produktprisen 2017

Prisen betød, at REN fik en start, man kun tør drømme om. Kendskabet til produktet blev øget markant, hvilket gav merforretning og skabte troværdighed til os som producent. Opmærksomheden fra medierne var massiv, og vi mærker stadig effekten af denne synlighed, fortæller den stolte prisvinder.