Hvem skal vinde
Det Bæredygtige Element?
Vi hylder de personer og produkter, der leverer et særligt bidrag til en grønnere og mere bæredygtig byggebranche
Det Bæredygtige Element er et samarbejde mellem WE BUILD DENMARK og Building Green. Prisen hædrer dem, der gør en bæredygtig forskel i byggebranchen og som har medvirket til at gøre byggebranchen grønnere. Prisen bliver uddelt på Building Green København hvert år. I 2022 er der særlig fokus på ‘Vejen mod Absolut Bæredygtighed’, og det stiles der også mod i uddelingen af priserne. I år introduceres desuden en tredje pris.
Det Bæredygtige Element har været uddelt i mere end 10 år med særligt fokus på henholdsvis personer og produkter, der gør noget særligt for det bæredygtige byggeri.
I løbet af disse år har fokus omkring bæredygtighed også ændret sig ganske betydeligt. Derfor introduceres i år en ekstra kategori, hvor der kan sendes indstillinger til det bæredygtige samarbejde. Det kan for eksempel være samarbejder mellem flere aktører – både private, offentlige og uddannelsesinstitutioner, der tilsammen løfter bæredygtigedsdagsordenen inden for byggeriet.
Hjælp os med at synliggøre dem, der går forrest i bæredygtighedens tegn, og indstil din kandidat for 2022. Deadline for indstillinger er den 30. september 2022, kl. 12.00. Du kan læse mere om indstilling, juryen og det praktisk herunder, og du kan også se de tidligere års vindere.
BARREN ER HÆVET FOR DET BÆREDYGTIGE ELEMENT 2022
Hør Lone Feifer, jurymedlem og director for Sustainable Buildings i VELUX, og Anders Strange Sørensen, vinder af Det Bæredygtige Element 2021 og bæredygtighedschef i Enemærke & Petersen fortælle hvorfor du skal indstille til Det Bæredygtige Element..
JURYEN
Det Bæredygtige Element overrækkes fra Main Stage på Building Green København den 2. & 3. november. Til at bedømme indstillingerne, udvælge de nominerede og kåre årets vindere er der nedsat en kompetent jury, som igen i år består af følgende medlemmer:
- Harpa Birgisdottir, BUILD v/ Aalborg Universitet
- Kasper Lynge Jensen, Aarhus School of Engineering
- Lasse Lind, GXN
- Lone Feifer, Velux
- Niels Bjørn, Bureauet Niels Bjørn
- Tina Saaby Madsen, Gladsaxe Kommune
Fagjuryen udvælger 3 nominerede i hver kategori og ud fra de nominerede findes vinderne af de 3 priser.
BEGRUNDELSE FOR INDSTILLING
Forklar, hvorfor du mener at netop din indstilling er årets bæredygtige element. Du kan med fordel inddrage de tre ben inden for bæredygtighed: det sociale, det miljømæssige og det økonomiske ben. Indstillingen skal omhandle bæredygtighed og byggeri. Vær opmærksom på bedømmelseskriterierne:
– Have gjort en bæredygtig forskel
– Være et eksempel til efterfølgelse
– Have givet inspiration til byggebranchen
– Have taget stilling til ”Vejen mod absolut bæredygtighed”
– Særligt for løsningen: Er løsning certificeret via 3. parts dokumentation? (fx Svanemærket, EPD, cradle-to-cradle, LCA, BREAM m.fl.)
TIDLIGERE VINDERE AF DET BÆREDYGTIGE ELEMENT
2022
Ildsjælen 2022
Hanne Tine Ring | Søren Jensen
“Hanne Tine Ring har engageret sig bæredygtigt byggeri i mange år. Hun har været med til at etablere Green Building Council og arbejder ihærdigt for at få de bedste kriterier for certificeringen. Hun har fokus på det fulde billede og stræber altid efter, at vi kommer tættere og tættere på den absolutte bæredygtighed. Hun er et fyrtårn for branchen siger Harpa Birgisdottir, BUILD v/ Aalborg Universitet og medlem af juryen bag prisen.” – Juryen
Løsningen 2022
“Søuld giver os mulighed for at bygge indenfor de planetære grænser. Materialet er skabt af lokalt dansk ålegræs og har ingen negative konsekvenser for biodiversiteten, når det høstes. Der er tale om et affaldsprodukt, som har en ekstraordinær æstetisk kvalitet og er en del af den danske bygningskulturhistorie. Søuld gør det muligt at bygge anderledes og mere i pagt med naturen”– Juryen
Samarbejdet 2022
“Reduction Roadmap illustrerer og oversætter den planetære grænse for klimaforandringer til konkrete, årlige reduktionsmål for dansk boligbyggeri. Det er et super sejt samarbejde, hvor rådgiverne har arbejdet tværfagligt med input fra forskningen til at kvalitetssikre deres road map. Det er et vigtigt redskab til at få byggeriet på rette vej til at overholde målsætningerne i Parisaftalen” – Juryen
Personprisen 2021
Anne Beim, professor | Det Kongelige Akademi
Anders Sørensen, bæredygtighedschef | Enemærke & Petersen
“Jeg er megaglad og ydmyg over at få prisen sammen med Anne. Jeg har et meget frit job her hos Enemærke & Petersen, hvor jeg har kunnet række ud til Anne og starte spændende projekter med bæredygtighed og cirkulært byggeri i fokus. Som entreprenører har vi en viden, som vi kan sætte i spil og få mere ud af i samarbejde med andre led i værdikæden” – Anders Sørensen.
Produktprisen 2021
Lasse Ravn Makne, Chief Commercial Officer | Legacy
Anne Strøh, Co-Founder & Head of Operations | Legacy
“Produktprisen er en kæmpe anerkendelse af platformen. Den viser, at vi kan gøre en forskel for branchen. Prisen kan hjælpe os med at komme ud over landets grænser med vores løsning. Vi er super glade.” – Magnus Nørbo, Founder & CEO
Personprisen 2020
Signe Sand, arkitekt og stifter af Byggeriudvalget | Den Grønne Studenterbevægelse
“Selvom det hedder personprisen, tror jeg alligevel at jeg er så heldig at stå her på vegne af mange aktive unge i Den Grønne Studenterbevægelse. Tusind tak til InnoBYG og Building Green for denne anerkendelse af den politiske betydning de grønne bevægelser har haft i Danmark, nu også på byggeområdet.“
Produktprisen 2020
Lars Keller, direktør | EcoCocon
“Vi er virkelig overraskede og glade, stolte og taknemmelige over at vinde Det Bæredygtige Elements produktpris på Building Greens 10-års fødselsdag med vores præfabrikerede ydervægsmodul EcoCocon. Det bæredygtige byggeri er på vej ind i en ny fase. Vi skal flytte blikket fra energioptimering til det samlede bæredygtige impact, med fokus på materialernes klima- og miljø- samt sundhedsmæssige påvirkninger.“
Personprisen 2019
Martha Lewis | Henning Larsen Architects
“Mængden af skadelige stoffer i vores byggematerialer er steget med 58% siden 2002. Det er hverken godt for planetens sundhedstilstand, siger Martha Lewis, der inviterede de to andre nominerede til Personprisen med op på scenen til prisoverrækkelsen: – Det er en pris til os alle tre. Hvis vi skal lykkedes med den bæredygtige dagsorden, skal vi stå sammen.“
Produktprisen 2019
Harpa Birgisdottir, SBi | LCAbyg
“Med LCAbyg kan vi træffe mere bæredygtige valg og slanke vores bygningers klimabelastning, fortæller seniorforsker Harpa Birgisdottir, som har udviklet redskabet sammen med sine kolleger på SBi. Hun forsætter: – Jeg er virkelig glad for at vi får prisen. Det er en virkelig stor anerkendelse for mig og mine kolleger på SBi.“
Personprisen 2018
Per Heiselberg |
“Det er både meget overvældende og meget dejligt, at nogle sætter pris på, at man hver dag forsøger at gøre sit bedste. Og så er jeg jo ikke alene, for jeg har heldigvis en lang række dygtige kollegaer – både på universitet og ude i industrien.“ (Dagens Byggeri 31/10/2018).
Produktprisen 2018
Fischer Lighting |
“Lampen er ikke løsningen på alle problemer, men et bidrag til at holde brug- og smid-væk-kulturen i skak. Vi skal desuden helt holde verdens temperaturstigning på under 1,5 grader, og jeg håber, at prisen er med til at vise, at det kan betale sig at arbejde videre for at nå det mål.“ (Dagens Byggeri 21/10/2018).
Personprisen 2017
Anders Lendager |
Kasper Guldager |
“At vinde Personprisen 2017 har været en stærk anerkendelse og et vigtigt signal i en branche, hvor jeg hver dag arbejder for at vise, hvordan det kan lade sig gøre at forene klimaansvar og socialt ansvar med økonomisk vækst. Det er muligt at skabe en bæredygtig verden med regenerative byer og bygninger. En verden med cirkulær økonomi. Prisen har givet mig og Lendager Group anerkendelse for det arbejde, vi gør for at skabe den verden.”
Produktprisen 2018
Rasmus Jørgensen | KALK
“Prisen betød, at REN fik en start, man kun tør drømme om. Kendskabet til produktet blev øget markant, hvilket gav merforretning og skabte troværdighed til os som producent. Opmærksomheden fra medierne var massiv, og vi mærker stadig effekten af denne synlighed, fortæller den stolte prisvinder.“