Hvem skal vinde
Det Bæredygtige Element?

Vi hylder de personer og produkter, der leverer et særligt bidrag til en grønnere og mere bæredygtig byggebranche

Det Bæredygtige Element uddeles igen i 2024, når Building Green København afholdes den 30. og 31. oktober. Prisen er et samarbejde mellem WE BUILD DENMARK og Building Green, og i årets uddeling vil der være fokus på “BEYOND THE ROADMAP”, som også er temaet på Building Green København 2024.

Spørgsmålene er stadig mange, og det samme er definitionerne. Men et faktum er at i alle forsøg på at bygge mere bæredygtigt har en særlig person, et nyskabende produkt/løsning og et samarbejde gjort en forskel, inspireret branchen og været et eksempel til efterfølgelse! Der har med andre ord været “et bæredygtigt element”.

Building Green og WE BUILD DENMARK har valgt at belyse en række af disse elementer og uddeler tre priser til Det Bæredygtige Element på Building Green København. En pris til en ildsjæl, som har medvirket til at fremme bæredygtigheden i byggeriet, en pris til en løsning, der har gjort byggeriet mere bæredygtigt, og som noget nyt en pris for det samarbejde, der har ført til øget bæredygtighed. Disse “bæredygtige elementer” fortjener en pris for at gøre en forskel.

Det Bæredygtige Element har været uddelt i mere end 10 år med særligt fokus på henholdsvis personer og produkter, der gør noget særligt for det bæredygtige byggeri.

Hjælp os med at synliggøre dem, der går forrest i bæredygtighedens tegn, og indstil din kandidat for 2024. Deadline for indstillinger er den 27. september 2024, kl. 12.00. Du kan læse mere om indstilling, juryen og det praktisk herunder, og du kan også se de tidligere års vindere.

Ildsjælen

Det er en person, som har haft bæredygtighed med i designet, bygherren, som har valgt certificerede materialer eller entreprenøren, som har insisteret på, at alt lys er slukket, når byggepladsen forlades. Vedkommende har nu muligheden for at blive anerkendt og modtage – Det Bæredygtige Element – Ildsjælen.

Løsningen

Vi hædrer en løsning (produkt eller system), der bidrager til et grønnere byggeri. Der findes mange spændende produkter, som bidrager til en mere bæredygtig bygge- og anlægsbranche. En af løsningerne sætter vi spotlight på med – Det Bæredygtige Element – Løsningerne. Vær opmærksom på, at denne pris er en åben kategori og at indstillede løsninger ikke nødvendigvis behøver være udstillet på Building Green København.

Samarbejdet

Samarbejde og initiativer på tværs og iblandt aktører i værdikæden, som har haft bæredygtighed med i hele processen eller projektet. Det kan være mellem flere virksomheder, mellem organisationer eller andre typer samarbejde. Det samarbejde har nu muligheden for at blive anerkendt og modtage – Det Bæredygtige Element – Samarbejdsprisen

Hvordan føles det at vinde Det Bæredygtige Element? Hvorfor skal du indstille til prisen i år? Hør Hanne Tine Ring, der vandt Ildsjælen, og Tobias Øhrstrøm fra Søuld, der vandt årets Løsning 2022.

JURYEN

Det Bæredygtige Element overrækkes fra Main Stage på Building Green København. Til at bedømme indstillingerne, udvælge de nominerede og kåre årets vindere er der nedsat en kompetent jury, som består af følgende medlemmer:

  • Hanne Tine Ring Hansen, Søren Jensen Arkitekter
  • Lasse Lind, GXN
  • Lone Feifer, Velux
  • Niels Bjørn, URBAN
  • Søren Wandahl, Aarhus Universitet
  • Tina Saaby Madsen, Dansk Byplanlaboratorium

Fagjuryen udvælger 3 nominerede i hver kategori og ud fra de nominerede findes vinderne af de 3 priser.

BEGRUNDELSE FOR INDSTILLING

Forklar, hvorfor du mener at netop din indstilling er årets bæredygtige element. Du kan med fordel inddrage de tre ben inden for bæredygtighed: det sociale, det miljømæssige og det økonomiske ben. Indstillingen skal omhandle bæredygtighed og byggeri. Hvis du ønsker at udforme en indstilling til Det Bæredygtige Element, skal kandidaterne opfylde følgende kriterier:

  • Have gjort en bæredygtig forskel
  • Være et eksempel til efterfølgelse
  • Have givet inspiration til byggebranchen
  • I år gives der ydermere ekstra point til stillingsstagen til årets hovedtema – BEYOND THE ROADMAP

TIDLIGERE VINDERE AF DET BÆREDYGTIGE ELEMENT

Ildsjælen 2023

Anne Katrine Harders | Dansk Arkitektur Center

“Jeg er vildt glad for prisen. Det kan være fagligt og personligt hårdt at sætte sig selv i spil, men vi er nødt til at diskutere den svære opgave, vi står overfor med en kolossal omstilling af byggeriet. Det handler ikke bare om at finde den næste tekniske løsning. Det handler om, at vi alle har et etisk ansvar, og hvordan håndterer virksomhederne det, når de samtidig skal tjene penge? Det er sindssygt svært, men jo mere vi taler om det, jo nemmere bliver det”

Løsningen 2023

“Det er så skønt, at vi har vundet prisen. Kæmpe ros til Danica Ejendomme sætte fokus på materialernes genbrugspotentiale i et innovativt projekt. Prisen viser, at det nu er muligt at genbruge en helt almindelig bygning. Det giver grundlag for at vende designprocessen på hovedet, og skatte de materialer vi allerede har. Tid til at kortlægge materialerne, tillid mellem samarbejdspartnerne og transparens for at få det fulde billede af udfordringerne undervejs, har kendetegnet projektet” – Olga Truelsen, Søren Jensen.

Samarbejdet 2023

A Guide to a Danish Architecture towards UN Sustainable Goals | Katrine Østergaard Bang & Birgitte Lindegaard Jensen

“Vi er sindssygt stolte over prisen, som i virkeligheden tilfalder en langt større skare end bare os. Vi har samarbejdet med en masse aktører, som har hjulpet med at realisere guiden lige fra Arkitektforeningens lokalafdelinger over tegnestuer til samarbejdspartnere i produktionen. Guiden giver erfaringerne videre fra de gode projekter, så vi kan skabe en mere bæredygtig verden” –Birgitte Lindegaard Jensen.

Ildsjælen 2022

Hanne Tine Ring | Søren Jensen

Hanne Tine Ring har engageret sig bæredygtigt byggeri i mange år. Hun har været med til at etablere Green Building Council og arbejder ihærdigt for at få de bedste kriterier for certificeringen. Hun har fokus på det fulde billede og stræber altid efter, at vi kommer tættere og tættere på den absolutte bæredygtighed. Hun er et fyrtårn for branchen siger Harpa Birgisdottir, BUILD v/ Aalborg Universitet og medlem af juryen bag prisen. – Juryen

Løsningen 2022

Søuld giver os mulighed for at bygge indenfor de planetære grænser. Materialet er skabt af lokalt dansk ålegræs og har ingen negative konsekvenser for biodiversiteten, når det høstes. Der er tale om et affaldsprodukt, som har en ekstraordinær æstetisk kvalitet og er en del af den danske bygningskulturhistorie. Søuld gør det muligt at bygge anderledes og mere i pagt med naturen– Juryen

Samarbejdet 2022

Reduction Roadmap | CEBRA,EFFEKT og MOE

Reduction Roadmap illustrerer og oversætter den planetære grænse for klimaforandringer til konkrete, årlige reduktionsmål for dansk boligbyggeri. Det er et super sejt samarbejde, hvor rådgiverne har arbejdet tværfagligt med input fra forskningen til at kvalitetssikre deres road map. Det er et vigtigt redskab til at få byggeriet på rette vej til at overholde målsætningerne i Parisaftalen – Juryen

Personprisen 2021

Anne Beim, professor | Det Kongelige Akademi
Anders Sørensen, bæredygtighedschef | Enemærke & Petersen

Jeg er megaglad og ydmyg over at få prisen sammen med Anne. Jeg har et meget frit job her hos Enemærke & Petersen, hvor jeg har kunnet række ud til Anne og starte spændende projekter med bæredygtighed og cirkulært byggeri i fokus. Som entreprenører har vi en viden, som vi kan sætte i spil og få mere ud af i samarbejde med andre led i værdikæden – Anders Sørensen.

Produktprisen 2021

Lasse Ravn Makne, Chief Commercial Officer | Legacy
Anne Strøh, Co-Founder & Head of Operations | Legacy

Produktprisen er en kæmpe anerkendelse af platformen. Den viser, at vi kan gøre en forskel for branchen. Prisen kan hjælpe os med at komme ud over landets grænser med vores løsning. Vi er super glade.” – Magnus Nørbo, Founder & CEO

Personprisen 2020

Signe Sand, arkitekt og stifter af Byggeriudvalget | Den Grønne Studenterbevægelse

Selvom det hedder personprisen, tror jeg alligevel at jeg er så heldig at stå her på vegne af mange aktive unge i Den Grønne Studenterbevægelse. Tusind tak til InnoBYG og Building Green for denne anerkendelse af den politiske betydning de grønne bevægelser har haft i Danmark, nu også på byggeområdet.

Produktprisen 2020

Lars Keller, direktør | EcoCocon

Vi er virkelig overraskede og glade, stolte og taknemmelige over at vinde Det Bæredygtige Elements produktpris på Building Greens 10-års fødselsdag med vores præfabrikerede ydervægsmodul EcoCocon. Det bæredygtige byggeri er på vej ind i en ny fase. Vi skal flytte blikket fra energioptimering til det samlede bæredygtige impact, med fokus på materialernes klima- og miljø- samt sundhedsmæssige påvirkninger.

Personprisen 2019

Martha Lewis | Henning Larsen Architects

Mængden af skadelige stoffer i vores byggematerialer er steget med 58% siden 2002. Det er hverken godt for planetens sundhedstilstand, siger Martha Lewis, der inviterede de to andre nominerede til Personprisen med op på scenen til prisoverrækkelsen: – Det er en pris til os alle tre. Hvis vi skal lykkedes med den bæredygtige dagsorden, skal vi stå sammen.

Produktprisen 2019

Harpa Birgisdottir, SBi | LCAbyg

Med LCAbyg kan vi træffe mere bæredygtige valg og slanke vores bygningers klimabelastning, fortæller seniorforsker Harpa Birgisdottir, som har udviklet redskabet sammen med sine kolleger på SBi. Hun forsætter: – Jeg er virkelig glad for at vi får prisen. Det er en virkelig stor anerkendelse for mig og mine kolleger på SBi.

Personprisen 2018

Per Heiselberg |

Det er både meget overvældende og meget dejligt, at nogle sætter pris på, at man hver dag forsøger at gøre sit bedste. Og så er jeg jo ikke alene, for jeg har heldigvis en lang række dygtige kollegaer – både på universitet og ude i industrien. (Dagens Byggeri 31/10/2018).

Produktprisen 2018

Fischer Lighting |

Lampen er ikke løsningen på alle problemer, men et bidrag til at holde brug- og smid-væk-kulturen i skak. Vi skal desuden helt holde verdens temperaturstigning på under 1,5 grader, og jeg håber, at prisen er med til at vise, at det kan betale sig at arbejde videre for at nå det mål.(Dagens Byggeri 21/10/2018).

Personprisen 2017

Anders Lendager |
Kasper Guldager |

At vinde Personprisen 2017 har været en stærk anerkendelse og et vigtigt signal i en branche, hvor jeg hver dag arbejder for at vise, hvordan det kan lade sig gøre at forene klimaansvar og socialt ansvar med økonomisk vækst. Det er muligt at skabe en bæredygtig verden med regenerative byer og bygninger. En verden med cirkulær økonomi. Prisen har givet mig og Lendager Group anerkendelse for det arbejde, vi gør for at skabe den verden.

Produktprisen 2018

Rasmus Jørgensen | KALK

Prisen betød, at REN fik en start, man kun tør drømme om. Kendskabet til produktet blev øget markant, hvilket gav merforretning og skabte troværdighed til os som producent. Opmærksomheden fra medierne var massiv, og vi mærker stadig effekten af denne synlighed, fortæller den stolte prisvinder.