En biobaseret tilbygning er netop afleveret i 100 års fødselsdagsgave til en charmerende murermestervilla. Træ, sedumtag og godt håndværk fryder øjet, når man ser den smukke tilbygning, og den bliver kun endnu smukkere, når man kender konstruktionen og processen bag.
Denne tilbygning er bæredygtighed for Anders Mainz; ingen plastik, mineraluld eller andre CO2-tunge materialer. Det er bygget med træ, som er en fornybar ressource. De bærende træelementer er præfabrikeret, isoleret med træfiber, beklædt med kemifri facade og monteret med C2C Gold cementfri loftplader indendørs.
Holdet bag Anders Mainz har længe glædet sig til projektet, fordi bygherre tog de valg, som virksomheden selv ville have gjort. Med fokus på åndbarhed og bæredygtighed blev tilbygningen bygget med hjælp af faste samarbejdspartnere Corehome, City El-Service, Mankov VVS, C.S. Byggeservice, Murerfirmaet L.S. og Lerspartel.dk. Alle elementer er præfabrikeret af Nicklas fra Anders Mainz på værkstedet i Hillerød.
Alle sagde nej, men Anders turde at sige ja
Bæredygtigt byggeri er en jungle at finde rundt i – uanset om man er fagperson i byggeriet eller ej. Bygherrerne, Karen Marie og Steffen, måtte igennem mange håndværksvirksomheder, der sagde nej til deres ideer og visioner for tilbygningen. Heldigvis kunne deres vennepar pege i retningen af Anders Mainz, fordi de har bygget hus med en tidligere samarbejdspartner. Gode netværk og samarbejder betaler sig altid – specielt når det kommer til biobaseret byggeri, der endnu præger byggebranchen alt for lidt.
– Vi valgte Anders, fordi han var positiv overfor deres ideer. Ideen om at vores tilbygning skulle stå på skruer, skulle lige bundfælde, men så var han klar på alt. Sammen med Jonas Bengtsson fra Corehome kunne Anders præsentere os for en masse produkter og løsninger. Vi prøvede sammen og det er en fed tilgang! fortæller Karen Marie.
Karen Marie og Steffen har før haft dårlige oplevelser med håndværkere, der ikke kunne overholde aftaler eller kommunikere om ændringer i planen, hvilket skabte utryghed hos dem. Lige fra start har de været ærlige om deres bekymring til Anders, og de er i denne byggeproces sluppet for utryghed og dårlig kommunikation:
– Jeg er mest stolt af processen. Nicklas har været her hver dag kl. 7.00 til 15.00 – lige udover påsken, og han er piv dygtig. Hvis nogle planer blev ændret eller udskudt, så fik vi besked. Vi fik en overskuelig procesplan, som vi har kunnet følge med i og kommunikationen har været rigtig god. Kommunikationen er så vigtig, siger Karen Marie, bygherre.
Bæredygtigt byggeri er ikke en færdig eller endelig opskrift, og derfor kan bygherrer drukne i produkter, men det er vigtigt at vide, hvordan sammensætningen af forskellige produkter og løsninger virker. Nogle ellers fede løsninger blev for dyre og besværlige. Teamet kom med forslag til løsninger, som de ved, spiller godt sammen, når det omhandler åndbarhed. Der har i hele byggeprocessen været en god balance og ingen angst i at prøve det nye. Karen Marie og Steffen har vist enorm stor tillid til Anders’ og Jonas’ praktiske og tekniske viden: ”Vi stillede spørgsmål, fortalte om vores drømme og de kom med løsningerne som f.eks. lerpuds.”
At tænke i helhed
Steffen glæder sig over helheden i deres nye tilbygning: “Bygningens form, lysindfald fra de sprossede vinduer samt materialevalgene til gulv, væg og loft spiller bare. Jeg er også spændt på, hvordan den brændte facade fra Burntwood vil ændre farve i sollyset, og hvordan vores sedumtag vil udvikle sig.”
Som et punktum på dette fantastiske projekt vil bygherrerne bruge deres gamle hoveddør som skrivebord, bruge resterne af Burntwood til deres cykelskur, aflevere afskær fra konstruktionstræ til den lokale skole og bruge materialerne fra deres gamle indgangsparti i Steffens brors kolonihavehus. Her er altså en bygherre, der forstår sig på respektfuld brug af ressourcer!
Teamet bag Anders Mainz er helt enige med Karen Marie og Steffen, når de fortæller om den gode proces og de valg, der er taget i fællesskab. Teamet siger stor tak til Karen Marie og Steffen, fordi de har hjulpet til en fantastisk proces, bygget på tillid og motivation for at gøre tingene anderledes.
Bag om tilbygningen
- Myndighedsprojekt af Kenneth Berger, Byens Arkitekter
- Hovedprojekt af Jonas Bengtsson, Corehome
- Fundament på skruer leveret og sat af Fremtidens Fundament
- Hovedentreprenør og tømrer/snedker, Anders Mainz ApS
- Murer, C.S. Byggeservice
- Indblæsning af Træblæst
- Installering af Orbital brusesystem og VVS-arbejde, Mankov VVS
- Jord og kloak, af Murerfirmaet L.S
- Alt el er leveret og monteret af City El-Service
- Tagdækning og sedum, N.A. Tag
- Tilbygningen er beklædt med den biobaserede og kemifri imprægnering, en facadeløsning fra Burntwood
- Leverandører, Stark Hillerød, XL-Byg Knud Larsen, Würth & Isodan
Om Anders Mainz ApS
Anders Mainz ApS er et tømrerfirma med hjerte og hjerne på åndbarhed og byggeri af fornybare ressourcer. Vi ønsker at bidrage til forandring af byggebranchens aktiviteter og prioriteringer. Anders Mainz ApS ønsker at alliere sig med visionære mennesker, der er på samme mission for handling og transformation i byggebranchen. Kun i fællesskab kan byggebranchen omstille sig. I praksis formidler og bygger virksomheden åndbare byggemetoder og materialevalg. Anders Mainz ApS mener, at åndbare og biobaserede bygninger er vejen frem mod en grønnere byggebranche.
Artiklen er skrevet af Emmilie Joy Hansen, bygningssnedkerlærling og kommunikationsansvarlig, Anders Mainz ApS.