MiniCO2 Etagehus TRÆ vinder Årets Lavemissions Træbyggeri 2023

MiniCO2 Etagehus TRÆ i Fredericia er kåret som Årets Lavemissions Træbyggeri 2023. Det femetagers boligbyggeri løb med prisen blandt andet på grund af dets vigtige bidrag med ny viden om brand- og lydforhold i etagehuse i træ, som kan være med til at bane vejen mod implementering af præaccepterede løsninger på området.

Pressemeddelelse fra Træ i byggeriet

Den 22. maj blev vinderen af prisen som Årets Lavemissions Træbyggeri fundet på trækonferencen Build in Wood i København. Vinderen blev det femetagers boligbyggeri MiniCO2 Etagehus TRÆ i Fredericia blandt andet som følge af projektets innovative og eksperimenterende tilgang til, hvordan man kan bygge etagebyggeri til boligformål med mindst muligt CO2-udledning ved brug af træ.

Foreningen Træ i Byggeriet står bag Årets Lavemissions Træbyggeri. Prisen uddeles til et byggeprojekt, der har anvendt træ som byggemateriale, og som opfylder kravene til de lave CO2-aftryk i den frivillige lavemissionsklasse.

– Projektet viser også, hvordan fremtidens etagebyggeri kan se ud, hvis vi skal bygge inden for de planetære grænser og overholde Paris-aftalen, lyder det fra bestyrelsesformand for Træ i Byggeriet, Martin L. Petersen.

Især byggeriets bidrag med ny viden om brandkrav og lydforhold i etagebyggerier af træ har begejstret dommerkomiteen. Det kan nemlig være med til at bane vejen mod en implementering af præaccepterede løsninger indenfor etagehuse bygget af træ.

– Gennem omfattende brand- og lydtests af ribbedæk med synlige træbjælker og biobaseret isolering udfordrer MiniCO2 Etagehus TRÆ de gældende normer og muliggør synlige trækonstruktioner i etageboligbyggeri. Byggeriet har således genereret vigtig viden om, hvordan man kan bygge etagedæk med træ som det primære materiale, siger Martin L. Petersen.

MiniCO2 Etagehus TRÆ lever op til bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld. Realdania By & Byg er bygherre på projektet, der har Egil Rasmussen som entreprenør, JAJA Architects og ONV som arkitekter og Artelia som rådgivende ingeniører. Byggeriet indgår i et innovativt byggeeksperiment i Fredericia, hvor der udover MiniCO2 Etagehus TRÆ også opføres fem andre byggerier med samme proportioner, der skal danne grundlag for sammenligning af forskellige byggematerialers klimabelastning samt optimering af byggeprocesser.

Et stærkt finalefelt

Det var et stærkt finalefelt, som MiniCO2 Etagehus TRÆ endte med at trække sig sejrrigt ud af. Feltet bestod blandt andet af byggeriet Tversted House i den lille nordjyske badeby Tversted tæt på Hjørring. Tversted House er et skræddersyet boligbyggeri med tilknyttet keramisk værksted, hvor alle bærende konstruktioner og materialer er træbaserede, altså et hus helt uden beton. Etagebyggeriet TRÆ i Aarhus Sydhavn var også med i opløbet. Projektet er med sine 20 etager Danmarks højeste træhus opført med massive limtræsøjler i 20 etager med mellemliggende CLT-dækskiver og træelementer i facaderne. Projektet er desuden et skoleeksempel på hvordan man kan genbruge op upcycle gamle byggematerialer.

– Det er tre stærke finalister, der i år var med i opløbet til prisen. De viser hver især, hvordan man med træ som det primære byggemateriale kan forene bæredygtige ambitioner med design og æstetik. De giver et indblik i fremtidens byggeri – og der er behov for at gå nye veje, hvis vi i Danmark skal leve op til vores ambition om at nedbringe vores CO2-aftryk med 70 procent inden 2030, fortæller Martin L. Petersen.

Udover Martin L. Petersen består dommerkomitéen af erfarne fagfolk inden for byggebranchen, herunder Mikael Koch, arkitekt og direktør hos Træinformation, Rob Marsh, head of sustainability i C.F. Møller Architects, Ole Dalsgaard Nielsen, direktør Superwood og Lauritz Rasmussen, sekretariatschef i Træ i Byggeriet.

Om MiniCO2 Etagehus TRÆ, Fredericia

Boligbyggeri: Etagehus i 5 etager

Samlet klimapåvirkning:  7,7 kg CO2-ækv./m2/år

Bæredygtighedscertificering: DGNB Guld

Areal:  600 m2

Bygherre: Realdania By & Byg

Entreprenør: Egil Rasmussen

Arkitekt: JAJA Architects, ONV

Ingeniør: Artelia

Bedømmelseskriterier

Formålet med prisen er at anerkende aktører indenfor byggebranchen, der opfører byggeprojekter med udgangspunkt i træ, som samtidig har fokus på, at byggeriets opføres bæredygtigt.

For at blive nomineret til Årets Lavemissions Træbyggeri skal følgende kriterier kunne opfyldes:

  • Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2023
  • Byggeriet skal være et træbyggeri 
  • Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) iht. gældende beregningsregler
  • Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til den frivillige bæredygtighedsklasse iht. gældende lovkrav (<8,0 kg. CO2 ækvivalenter/m2/år)
  • Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret

Flere artikler
De 4 bygningskonstruktør-studerende bag GreCo Union nu sessions for studerende på KEA byg, for at bidrage til viden om bæredygtigt byggeri.
Mindre snak, mere bæredygtigt pensum – GreCo