Kan nogen forklare mig bevæggrunden for, unødigt, at tale klimakrisen større end den er?

Skrevet af Christian Wittrup i forbindelse med #rydfladenforklimaet

Resultater kommer fra handlinger. Handlinger styres af en kombination af personlige overbevisninger og/eller virksomheds-opsatte mål, KPI samt aflønnings- og forfremmelses-systemer. Og ja, utroligt meget vækstfokuseret salgs- og marketingmateriale og retorik er baseret på den mest stærke (udover kærlighed) af vores menneskelige følelser. Frygten.

Frygt for skoleskyderier driver salget af (endnu) flere skydevåben, og salg af skudsikre plader som indlæg i skoletasker. Frygt for kidnapning og seksualforbrydelser driver salget af tracking enheder i smykker eller overvågningskameraer. Eksempelvis steg salget af videokameraer til biler (dashcams) markant efter den tragiske sag i Danmark for blot få måneder siden hvor en teenagepige blev frihedsberøvet. Samtlige religioner i verden, inklusiv den katolske kirke, som er en af verdens rigeste institutioner, har baseret deres indtægtsinddrivninger på frygten for straffen i Skærsilden. Frygten for ikke at blive genvalgt driver at lokal-, regional- og landspolitikere ikke tør at gennemføre nødvendige (men ofte upopulære) lovændringer og reguleringer. Frygten for ikke at være god, dygtig og smuk nok og ikke at være noget værd, driver samtlige sociale medier platforme. Frygten for corona drev salget af enorme mængde vacciner og engangsservice og indpakning samt engangspersonlige værnemidler. Frygten for at blive ristet af bestyrelser og investorer ved manglende omsætning og vækst (og ultimativt fyret og/eller gå konkurs) driver den enkelte CEO og salgsdirektør til at skabe mere salg, mere vækst, mere forbrug.

I ejendomsbranchen driver frygten for at være ham/hende, der introducerer den næste MgO-plade-sag, bobledæk-sa og Bach-Gruppen genbrugsbeton-sag hele bygningsreglementet og vældet af ansvarsfraskrivelser det fortsatte enorme salg af velkendte produkter lavet af virgine og knappe ressourcer, og hindrer skaleret forretningsdannelse af virksomheder, der sælger biogene byggevarer eller produkter solgt som direkte genbrugsvarer eller upcyclede (omforarbejdede affaldsstrømme) produkter.

Jeg har arbejdet i bygge- og anlægsbranchen i +20 år. Jeg har arbejdet i salgs- og marketingroller i +10 år. Udover min uddannelse som civilingeniør har jeg taget en HD i Organisation & Ledelse, har taget ekstra kurser i psykologi, har arbejdet som salgstræner og har indirekte salgserfaring og -ledelse (rådgivende salg aka ’lobbyisme’) og direkte salg og ledelse (som kørende sælger, salgschef og nu som CCO i a:gain). Jeg synes, jeg er ret bevandret i incitamentsstrukturer, i markeds- og kundesegmenter og analyser, i value propositions og alle de andre begreber, der hører sig til.

Men, selv med denne mangeårige erfaring, så kan jeg ikke finde ét eneste incitament til, hvorfor nogle enkeltpersoner skulle ønske at ’oversælge’ frygten for en klimakrise og indpode unødig frygt for klima-forandringer. Man bliver anklaget for at være lyseslukker. Man bliver anklaget for at være dommedagsprofet. Så når alle vi enkeltindivider, der har indsigt i problemets alvor råber op. Så skal det tages seriøst. Meget seriøst. Der er jo netop ingen som helst individuel vinding ved at tale klimakrisen op. Det bevirker jo netop kun, at vi alle skal nøjes med mindre. Det er ikke et populært budskab.

Hvis klimakrisen er ægte og reel, så er den største og mest reelle løsning en uhørt stor opbremsning i vores forbrug. Dette vil stoppe vækst, i den definition som de fleste er bekendt med, markant. Dette vil for 999 ud af 1.000 firmaers KPI samt lønnings- og forfremmelsessystemer bevirke at medarbejderen, mellemlederen, toplederen og bestyrelsen ikke når sine mål. Så hvorfor skulle man da med dyb faglig indsigt råbe op, medmindre at netop ens personlige overbevisning gør en meget bevidst derom?

Vi mennesker passer på os selv. Dernæst vores familie og venner. Dernæst vores lokalsamfund. Dernæst vores land. Dernæst vores region. Dernæst verdenssamfundet. Vi lever ~ 80 år og vi, igen, frygter at vi ikke får så meget ud af det som livet kan byde os inden for dette korte interval (det har endda et navn, FOMO – Fear Of Missing Out). Frygten for at gå glip af Formel 1, en drønlækker skybar i Dubai, en VM slutrunde i Qatar (bliver jo nok Saudi Arabien næste gang) og alt muligt andet som er behovs- og forbrugsstyret.

CO2-tal er uforståelige for +99% af verdens befolkning. Men folk har forhåbentligt lært at slå en lige linje i matematik. Folk må da også have hørt om ordet og fænomenet eksponentiel vækst. Når flere lineære faktorer såsom når eksempelvis at a) befolkningsvækst (vi går fra 5 mia. mennesker i 1990 til 10 mia. mennesker i 2050) lagt sammen med b) vi løfter 2 mia. mennesker ud af fattigdom og ind i middelklassen (med dertil øget forbrug), og c) vores forbrug – i alle lande – øges som konsekvens af generelt kraftigt øgede levevilkår, så får vi en eksponentiel vækst i forbruget af virgine og knappe ressourcer. Selv med den mindst ringe matematiske forståelse lagt sammen med blot at se en dokumentar om klimaets tilstand, må da få øjnene op hos folk?

Vi har én jordklode. Skulle vi nogensinde bebo Månen eller Mars, så er det kun de rigeste 100 personer, der har råd. Det er ikke social bæredygtighed. Fokuser på at redde den helt igennem vidunderlige og magiske blå planet, som svæver rundt i et uendeligt stort og koldt univers. Fokuser på Moder Jord.

Hos a:gain er vi også drevet af vækst. Vi skal også sælge. Vi arbejder benhårdt på at skabe en sund finansiel forretning baseret på vækst og på salg, men vækst og salg af produkter, der er lavet af ikke-virgine råstoffer. Produkter der er lavet af materiale-input, som skal indgå i nye produktionsforløb, men ’blot’ erstatte de produkter, der er lavet af virgine og knappe ressourcer. Produkter der produceres mere lokalt og med tilrådeværende materialer. Produkter og forretning og vækst som forhåbentlig er mere fremtidssikret – for os alle. Vi, og mange andre ildsjæle, kæmper en brav kamp for at finde frem til, hvordan alle vi 8 milliarder kan være her og have det godt, uden at vi ødelægger det for al plante- og dyreliv i processen, og ultimativt set, os selv, menneskeracen.

#RydFladenForKlimaet

  • Christian Wittrup, CCO, a:gain
Flere artikler
Byggesektoren må væk fra cowboyøkonomien, for at vi kan nå vores klimamål