afgørende for menneskeheden

Kasper Bjørkskov: De næste 12 måneder er afgørende for menneskeheden

Ifølge forskning fra Storbritanniens meteorologisk institut vil verdensgennemsnitstemperaturen overstige de +1,5°C opvarmning allerede i 2024. Modsat hvad mange tror, er de +1,5 grader ikke en politisk målsætning men en fysisk grænse. Det er derfor ekstremt alarmerende, at vi måske vil se en overskridelse af denne grænse allerede næste år.

Debatindlæg skrevet af Kasper Bjørkskov, head of innovation, EFFEKT. Debatindlægget er udtryk for skribentens egne holdninger og afspejler nødvendigvis ikke Building Greens synspunkt.

En sådan temperaturstigning vil med stor sandsynlighed medføre at mellem 1-5 af jordens 16 ‘tipping points‘ overskrides. Tipping points refererer til den kritiske grænse i et økosystem, hvor en lille ændring kan føre til en stor og ofte uoprettelig ændring i systemet. Hvis blot et af disse 16 tipping points overskrides, vil det gøre klimaforandringerne uoprettelige. De næste 12 måneder er derfor afgørende for, om vi lykkes med at bremse udledningerne, og sikre at vi ikke overstiger de +1,5°C opvarmning. Selvom forskerne fortæller os, at vi er i gang med et kollektivt selvmord, hører vi ikke efter, men hvorfor?

Din handling er altafgørende

Et berømt eksperiment fra 1960 af John Darley og Bibb Latané på Columbia University, kan tilbyde os en simpel forklaring på, hvorfor vi ikke handler på krisen. Eksperimentet inviterede studerende til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse. De studerende som takkede ja til eksperimentet blev bedt om at tage plads i et venteværelse i en af universitetsbygningerne, hvor de skulle udfylde et spørgeskema, før de blev interviewet 

De havde ingen idé om, at undersøgelsen kun var en dækhistorie, da det rigtige eksperiment fandt sted i venteværelset. Mens de udfyldte spørgeskemaet, begyndte røg at trænge ind i rummet gennem en lille ventil i væggen, og efter ​​fire minutter var der nok røg til at gøre det svært at se og forstyrre vejrtrækningen. 

Darley og Latané undersøgte, hvordan de studerende reagerede på denne røg i to forskellige tilstande. I den første tilstand var den studerende alene. I dette tilfælde undersøgte forsøgspersonerne altid røgen nærmere og gik derefter ud i gangen for at fortælle nogen om det.

I den anden tilstand var den studerende ikke alene. Der var to til tre andre personer i rummet, som var en del af eksperimentet og ansat af forskerne bag eksperimentet. De havde fået besked på ikke at reagere på røgen. De kiggede kun kortvarigt, skulderne op og fortsætte med at arbejde på spørgeskemaet. Hvis de blev spurgt indtil røgen, skulle de bare sige “Jeg ved ikke, hvad det er.”

Eksperimentet viste, at kun én ud af ti personer reagerede på røgen i scenariet, hvor der var andre mennesker i rummet. De resterende ni testpersoner reagerede ikke på røgen og forblev i lokalet i de 6 minutter som eksperimentet varede. Havde eksperimentet været en rigtig situation havde alle personer i rummet mistet livet. 

Præcis som personerne i eksperimentet ignorerer vi klimakrisen, fordi majoriteten af samfundet ikke reagerer. Vores behov for social konformitet gør, at vi ikke råber op og handler på problemstillingerne. For at vi kan handle på krisen, har vi alle et ansvar for at råbe op og gøre majoriteten opmærksom på “røgen” i lokalet. Vi skal alle råbe op, som var vi i panik. 

Du har magten til at ændre verden

Eksperimentet viser, at vores manglende handling og stiltiende accept er det, som i sidste ende gør at der ikke handles på kriserne. Vi bør i stedet gå i panik og forsøge at råbe de passive i lokalet op. Forskning fra Harvard University viser, at vi bare skal mobilisere 3,5% af befolkningen for at sikre politisk forandring. Det er derfor vigtigt, at vi alle tager ansvar og råber op. Det kan være skræmmende og svært, men alle stemmer tæller. Sammen kan vores opråb ændre verden, og sammen kan vi redde vores civilisation.

Hvis vi råber højt nok, kan magthaverne ikke gemme sig længere. Vi kan være det positive tipping point, som verden så desperat mangler. Du har magten, så brug den! Råb op.

Debatindlægget er et nyt initiativ fra Building Green med ønsket om at få flere spændende synspunkter fra branchen. Skriv en mail til redaktion@buildinggreen.eu hvis du vil høre om dine forskellige muligheder for indhold på vores side.

Flere artikler
Realdania og teknologisk institut vil dele erfaringer
Realdania og Teknologisk Institut vil opsamle og dele erfaringer fra træbyggeri i Danmark