Træ: innovativt materiale, avanceret fremstilling
Arcwood TÕnuTunnel välis

Træ: innovativt materiale, avanceret fremstilling

– Estiske træhuse

Den estiske træhus-branche

Allerede i dag finder man estisk producerede træhuse i 70 lande verden rundt. Træhusfabrikanterne udvikler kundetilpassede løsninger sammen med lokale arkitekter eller designere udefra. De estiske projekter omdefinerer grænserne for træbyggeri og modtager regelmæssigt international anerkendelse. Hvert fjerde træhus importeret til EU kommer fra Estland, og Estland er dermed den største europæiske eksportør af træhuse.

Hele værdikæden

Træindustrien er et af de største fremstillingserhverv i Estland med en årlig omsætning på 3,7 mia. EUR (2017). Woodhouse Estonia repræsenterer som paraplyorganisation næsten 80 pct. af træhusbranchen i Estland. Medlemmerne står for hele værdikæden lige fra skovdrift til slutproduktet.

Avancerede løsninger på komplekse udfordringer

Estiske virksomheder er forrest, når det drejer sig om at opføre moderne træbygninger ud fra præfabrikerede træmoduler. De færdige produkter benyttes i alt fra offentlige bygninger såsom skoler eller børnehaver over faciliteter til den private sektor i form af kontor- eller fabriksbygninger til privatboliger eller for den sags skyld havehuse. Som yderst prestigefyldte projekter udført af estiske træbygningsvirksomheder kan for eksempel nævnes Oodi (Helsinki Centralbibliotek, Finland) og en af verdens højeste træbygninger, Treet i Bergen, Norge.

Moderne træbyggeteknologi drives af innovation. Eksempelvis tillader krydslamineret træ (cross-laminated timber, CLT) anvendelse af træ i fleretagers bygninger. Estiske virksomheder er også forrest indenfor energieffektiv bygningsfornyelse som seriebyggeri med præfabrikerede elementer.

Træ: innovativt materiale, avanceret fremstilling

Digitaliseret fremstilling

Til fremstilling af træhuse fra Estland anvendes de mest moderne teknologier, f.eks. BIM (Bygnings Informations Modellering). Fremstillingsprocesserne automatiseres i stadig højere grad for at kunne sikre fleksibilitet og konkurrencedygtige priser uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Præcision er en afgørende faktor, når det kommer til præfabrikerede komponenter. -Systematiske fremstillingsprocesser, som er effektivt overvåget, og som bruger certificerede materialer, sikrer en nøjagtig kvalitet. Den estiske træhusbranche sætter en ære i at være det mest certificerede land, idet den har den højeste andel af ETA-certifikater (European Technical Assessment) blandt sine virksomheder.

Nem adgang for danske virksomheder

Via havnen i Tallinn er der direkte forbindelse gennem Østersøen til danske havne, hvilket sikrer en nem og hurtig forbindelse for danske virksomheder. “Estland har været EU-medlem i lidt under 20 år, dermed giver identiske EU-regler juridisk sikkerhed, når det kommer til samarbejde med europæiske virksomheder,” udtaler Annika Kibus, generaldirektør for Woodhouse Estonia.

Flere oplysninger kan findes på hjemmesiden: www.woodhouse.ee

Du kan også kontakte:

LUCIE FALLESEN
Export Advisor in Denmark
+45 6064 3304
lucie.fallesen@eas.ee

Sponsoreret indhold i samarbejde med Estonian Wooden Houses Cluster

Flere artikler
Faktorer som påvirker ombygningen af kommercielle bygninger
Faktorer som påvirker ombygning af kommercielle bygninger