Skolen i Guldborgsund Kommune bliver den første permanente, svanemærkede skole. Illustration: SORA IMAGES
Skolen i Guldborgsund Kommune bliver den første permanente, svanemærkede skole. Illustration: SORA IMAGES

Svanemærkede skoler vinder frem

I Danmark findes der mere end 1.500 skoler. Indtil for nylig var der endnu ingen svanemærkede skoler, men nu står de første to klar, og endnu en er på vej.

De seneste år er antallet af svanemærkede lejligheder, huse og daginstitutioner i Danmark vokset markant – og nu begynder antallet af svanemærkede skoler også at vokse. Der sker med den første permanente skole i Guldborgsund Kommune og de første midlertidige skoler i Københavns Kommune.

”Vi har i flere år oplevet en stigende efterspørgsel på bæredygtige byggerier på daginstitutionsområdet, og vi ser nu samme tendens på skoleområdet. En svanemærket skole er både et godt valg for miljø og klima og for de elever og ansatte, der skal opholde sig i bygningen. I takt med kommunernes øgede fokus på grønne indkøb og bæredygtige byggerier, bliver svanemærkede skoler derfor et naturligt valg for flere kommuner”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

De første skoler står klar

Københavns Kommune har netop fået opført to svanemærkede pavillonskoler på Amager, der efterlever de samme krav som til et permanent byggeri. Og chefen for Byggeri København i Københavns Kommune, Nanna Westerby Jensen, hilser udviklingen velkommen:

”I København har vi grønne og bæredygtige løsninger højt på dagsordenen. Alene byggesektoren står for 40 procent af den samlede danske CO2-udledning, og derfor gør det en forskel, når vi som kommune og bygherre vælger klimavenlige løsninger til, som samtidig giver værdi i form af et godt indeklima”.

Den midlertidige skolen på Ørestads Boulevard. Foto: Jens Panduro
Den midlertidige skolen på Ørestads Boulevard opført af Ajos for Københavns Kommune Foto: Jens Panduro

Unikt byggeri bliver bemærket

I Gulborgsund Kommune er man ved at opføre den første permanente, svanemærkede skole. Her har kommunen truffet et bevidst, politisk valg om at investere i bæredygtigt byggeri:

”Den nye skole får et af de fineste kvalitetsstempler med Svanemærket, og jeg er stolt af, at vi i Guldborgsund Kommune har taget den grønne førertrøje på, når det drejer sig om at investere i bæredygtigt skolebyggeri. Vi skriver danmarkshistorie inden for skolebyggeri, og vi kan allerede nu se, at vores ambitiøse og unikke skolebyggeri bliver bemærket på landsplan, fortæller Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.

Skolen forventes at stå færdig i sensommeren 2022.

Skolen i Guldborgsund Kommune. Illustration: SORA IMAGES
Skolen i Guldborgsund Kommune bliver den første permanente, svanemærkede skole. Illustration: SORA IMAGES

Faktaboks: Kendetegn ved et svanemærket byggeri

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Faktaboks: Svanemærket

Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. 94 procent af danskerne kender Svanemærket, og 63 procent af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger varer.

Læs mere på www.svanemærket.dk/byggeri

Sponsoreret indhold i samarbejde med Svanemærket byggeri

Flere artikler
Designet til større og tungere glas - En alternativ facadebeklædning fra WICONA
Designet til større og tungere glas – en alternativ facadebeklædning fra WICONA