Frederik Noltenius medstifter af CPH Village deltager på Building Green

Vi skal leve et liv, hvor vi ejer mindre og har adgang til mere

Frederik Noltenius Busck er medstifter og direktør af CPH Village. Du kan møde Frederik, når han deltager i debatten ’Fra Hensigt til Handling – Nye Bundlinjer i Byggebranchen’ på Building Green København den 3. – 4. november. Her diskuteres de bæredygtige ambitioner i byggebranchen og hvordan vi sikre at ambitionerne og bliver til handling.

I denne artikel kan du læse et interview med Frederik Noltenius – her taler han bladt andet om CPH Village, som laver modulbyggede studieboliger i København.

Hvad er din baggrund og hvordan arbejder du med bæredygtighed?

Jeg er uddannet cand.scient.pol og har arbejdet med bæredygtighed i politik, i erhvervslivet og hos NGO’er før jeg sammen med Michael Plesner stiftede CPH Village.

Hvilke udfordringer og muligheder ser du inden for bæredygtigt byggeri?

Den største udfordring er, at en hel branche har fået lov at leve sit eget henslumrende traditionsbundne liv alt for længe og at verdens “vilde problemer” fx. klimaforandringer, social segregering eller manglen på betalelige boliger er blevet ignoreret i årtier. Man har haft nok i sig selv og har tænkt at i morgen nok bliver ligesom i går. Nu banker virkeligheden på og man må konstatere at meget få etablerede spillere har nogle løsninger at byde ind med.

Den største mulighed er så samtidig, at det står så skidt til i dag. Muligheden for tiltrængte forbedringer i branchen er kolossal, hvis traditioner bliver erstattet med viden. Der er potentiale for et kæmpe spring i branchens innovation, produktivitet og værdiskabelse, hvis byggeriet bruger de planetære grænser som sigtepunkt. Jeg tror, vi får en ordentlig omgang disruption at se de kommende år. 

Frederik Noltenius, medstifter og direktør, CPH Village

Årets Building Green-tema er at ’alt er forbundet’. Hvordan forholder du dig til det i dit arbejde? 

I CPH Village bruger vi helhedsorienterede værktøjer for at sikre, at vi begriber kompleksiteten i vores stræben efter bæredygtighed. Af konkrete værktøjer bruger vi bl.a. Kate Raworths Donut-model og således også Stockholms Resilience Centers arbejder. Af metode arbejder vi konsekvent open source og er åbne omkring, hvor svært det faktisk er at bygge reelt bæredygtigt, så andre ikke skal begå de samme fejl som os.

Jeg synes i øvrigt, at det er meget sigende, at temaet for årets Building Green er: “alt er forbundet”. Ja, det er da selvindlysende, fristes man til at sige. Det svarer lidt til, at man på landets førende fysik konference har temaet: “tyngdeloven findes”. Byggebranchen har greenwashet så grundigt, og ignoreret naturen så længe, at noget så banalt kan fremstilles fremsynet.

Hvilke bæredygtige projekter synes du er spændende?

Jeg synes, de projekter, hvor man nedbringer mængden af m2 per person og højner livskvaliteten samtidig er særligt spændende. Alt fra bofællesskaber til tiny houses til godt indrettede byboliger giver inspiration. Hvis vi skal lykkes med at bygge og bo inden for de planetære grænser, hvor alle kan være med, skal vi uden tvivl finde ud af at bo godt på mindre plads. Vi skal have færre private m2 og flere fælles m2. Vi skal leve et liv, hvor vi ejer mindre og har adgang til mere. “Living well with less, without missing anything”, som vi plejer at sige det.

Hvem eller hvad inspirerer dig i forhold til bæredygtigt byggeri? 

Jeg er meget inspireret af vores beboere i CPH Village. Hvordan de indretter sig, omgås og orienterer sig i verden. Vores kontorer er bevidst placeret i vores bebyggelser, så vi har daglig adgang til deres ris, ros og gode ideer.

Du deltager i Home.Earth’s debat ’Fra Hensigt til Handling – Nye Bundlinjer i Byggebranchen’, hvorfor er det en vigtig debat? 

Det er en vigtig debat, fordi den sætter fingeren på det ømme punkt, at byggebranchen kun er bæredygtig i ord, men ikke i handling. Og at handlingen er svær! Først når vi ærligt adresserer den situation, som vi står i, kan vi finde veje ud af moradset. Her er der samlet et formidabelt deltager panel med Søren Nielsen, Harpa Birgisdottir og Sarah Gregersen, autoriteter med viden og erfaring som kan skille fup fra fakta. Vi er det tynde øl i den sammenhæng.

Derudover er det en vigtig debat fordi home.earth er en meget interessant aktør, som det er værd at følge på nært hold. Det er yderst forfriskende at etablerede aktører fra branchen stopper op og stikker en på papiret radikalt ny kurs ud. De snakker om virkeligheden, har virkelig samlet en spændende team og har både know how og økonomiske muskler til at gøre tingene ordentligt fra start og træde en sti for andre.

Vil du høre mere om CPH Village og bæredygtigt byggeri?

Vil du gerne høre mere om bæredygtigt byggeri og hvad Frederik Noltenius tænker herom, så kan du læse mere om Building Green København den 3. – 4. november her og du kan tilmelde dig gratis her.

Flere artikler
Hanne Tine Ring taler på konferencen bæredygtig byggeproces
Vi skal lære at arbejde med konkrete målsætninger fra start til slut af byggeprocesser