Fra lokale løsninger til skalervare forretningsmodeller

Fra lokale løsninger til skalerbare forretningsmodeller

EPS har været en mangelvare i 2021 og det har også ramt byggebranchen. Det har ramt byggebranchen med forlængede byggeprojekter og forhøjede materialepriser. En del af løsningen med manglende EPS – og udfordringen med at nedbringe byggebranchens samlede CO2-udledning – er at genanvende EPS i større grad end hidtil.

I Aalborg Kommune arbejder man i en forsøgsordning med at indsamle bl.a. EPS (flamingo) fra kommunens genbrugsstationer. Gennem projektet FleXskrald kan detailbutikker i byens centrum få afhentet bl.a. EPS, pap og plastemballage til genanvendelse. Det har vist sig at være en succes, og der er væsentligt større mængder end forventet. WE BUILD DENMARK er nu med i et forsøg med at indsamle EPS fra byggepladser i Aalborg Kommune. I partnerskabet bag FleXskrald, der er støttet af EU’s Strukturfond, indgår Center for Grøn Omstilling i Aalborg Kommune, Huset Venture Nordjylland, Aalborg Universitet, Råt & Godt, Rezycl og WE BUILD DENMARK.

En løsning med flere fordele

Det cirkulære loop for lokalt indsamlet EPS er testet og fungerer i praksis. Den socialøkonomiske virksomhed Råt & Godt komprimerer den indsamlede EPS ned til omkring 1:50 af massefylden. I den proces er der bl.a. ansat flexjobbere og unge borgere i beskæftigelsestilbud, to af dem er allerede på vej videre i henholdsvis job og uddannelse.

Virksomheden BEWI aftager den komprimerede EPS, som kan genanvendes i nye produkter med en genanvendelsesprocent tæt på 100. BEWI har bl.a. produceret et bygningsisoleringsprodukt af 100 % genanvendt EPS, som kommer på markedet i 2021.

Næste skridt er skalering

Forsøgsordningen med EPS startede i februar 2021, og der er indtil nu indsamlet 25 ton EPS, hvilket giver en samlet CO2 -besparelse på 110 ton. Christian Helweg, der er stiftende direktør i Råt & Godt er klar til at skalere forretningen, hvis markedet følger med:

– Hvis vi kan genanvende byggematerialer og skabe en meningsfuld hverdag for vores unge mennesker og hjælpe dem godt videre i uddannelse eller job, så giver indsatsen mening hele vejen rundt! Vi arbejder på at etablere en langtidsholdbar forretningsmodel, der også er økonomisk bæredygtig, når projektperioden er slut.

Byggebranchen er en af de oplagte aftagere til genanvendt flamingo, men branchen skal også være leverandør til det cirkulære EPS-loop, der er etableret i Aalborg. Ifølge Lene M. Nielsen, der er forretningsudvikler i WE BUILD DENMARK påbegynder man nu arbejdet med at tilbyde en færdig pakkeløsning til entreprenører i Aalborg Kommune:

– Vi vil gerne udbrede de gode erfaringer med indsamling af EPS til kommunens byggepladser. EPS er én af de fraktioner, der alt for ofte ender i restaffald. Vi opfordrer til at virksomhederne vil bidrage til at teste løsningen af i større skala. FleXskrald tilbyder fleksible ordninger, som gør det simpelt at sortere og afhænde EPS fra byggepladserne til en operatør, der kan håndtere affaldet og sende det direkte i et loop, hvor det bruges til et nyt EPS-produkt.

Sponsoreret indhold i samarbejde med WE BUILD DENMARK

Flere artikler
Symetri støtter FN's verdensmål for bæredygtighed, da det er vores kerneforretning at sikre byggeriet i en bæredygtig digital transformation.
Byggeri er en byrde for klimaet – sammen kan vi øge bæredygtigheden