Gammelt håndværk med respekt for naturen

Gammelt håndværk med respekt for naturen

Forbos linoleum er verdens måske mest bæredygtige gulv, der går fra frø til kompost helt uden brug af de omdiskuterede CO2-kvoter. Baseret på naturens egne råvarer og produceret med ansvar for både miljø og mennesker.

Netop derfor er firmaets produkter, både til gulve og møbler, efterspurgt af arkitekter, bygherrer og forbrugere.

Fremstillingen af linoleum er et gammelt, respekteret håndværk, der stammer tilbage til det forrige århundrede. Her blev linoleum fremstillet af naturens egne råvarer, hvor kun et fåtal kendte til kunsten at blande, modne og kalandrere materialerne i den proces, der skabte det slidstærke materiale.

I dag bruger Forbo samme metode, når de skaber deres linoleum, Marmoleum til gulvet og Furniture til møbler, køkkener mm. Men med respekt for naturen, processen og menneskene bag har Forbo automatiseret produktionen, så linoleummet i dag bliver produceret med et lavt energiforbrug af rene råvarer, der i produktionen ikke tager mere fra naturen, end de giver tilbage – alt sammen helt inden for sin egen cirkel.

– Med vores model kan vi med stolt ryg se både leverandører, arbejdstagere, medarbejdere og ikke mindst Modernatur i øjnene. Vi skal turde kigge på aftrykket fra vores egen produktion, og vi skal kunne betale regningen inden for egen kæde i stedet for at købe aflad med træplantning i fjerne egne, siger Christian Iversen, direktør i Forbo Flooring Danmark.

Sikret gode arbejdsforhold i alle led af produktionen

Helt konkret bruger Forbo på sin højteknologiske fabrik udelukkende grøn energi i form af vindenergi og solenergi. Alle restmaterialer, helt ned til smuld på gulvene, genanvendes til nye produkter eller indgår som naturens egen kompost. Ansvarligheden gælder også de mennesker, der udfører håndværket:

– Fordi Marmoleum og Furniture linoleum først og fremmest er et håndværk med respekt for naturlige råvarer, er vi meget afhængige af de mennesker, der styrer processen med at høste og forberede råmaterialerne til forarbejdning, så vores medarbejdere på fabrikken kan fremstille linoleum af dem. Derfor stiller vi skrappe krav til vores leverandører med et juridisk bindende dokument og har et meget tæt samarbejde med hver enkelt leverandør. Vi mødes med dem, besøger produktions- og høstområder og laver løbende vurderinger for at sikre, de lever op til vores krav, fortæller Christian Iversen.

Vurderingerne sikrer, at leverandørerne korrekt overholder menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder, arbejdsmiljøkrav, miljøpræstationsmål og ansvarlig forretningspraksis i den daglige forretning. Det sikrer bæredygtige produkter, der giver værdigt tilbage til både naturen og mennesker.

Læs mere om Forbo her.

Sponsoreret indhold i samarbejde med Forbo.

Flere artikler
På Building Green kan du høre om Expandias nye og miljøvenlige skolemodul, S3000.
Fremtidens grønne skolemodul