Vækst i svanemærket byggeri – tredobling på tre år

I Norden runder antallet af svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er opført eller under konstruktion, snart 50.000.

Svanemærket byggeri vinder i stigende grad indpas i Norden og i Danmark. Det viser nye tal fra Nordisk Miljømærkning, hvor antallet af byggerier med Svanemærket er tredoblet fra januar 2018 til januar 2021. I dag findes der næsten 18.000 færdigbyggede svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden, mens godt 31.000 er under opførelse (tallene er opgjort i boenheder).

I starten skød de fleste byggerier op i hovedstadsområdet, men interessen har nu bredt sig til resten af landet.

Flere har fokus på bæredygtigt byggeri  

AP Pension står bag Kolding Sky – Jyllands første etagebyggeri med Svanemærket.

– I AP Pension vil vi gerne være med til at påvirke byggeriet i en bæredygtig retning, og derfor har vi taget en beslutning om kun at opføre svanemærkede boligbyggerier. Jeg tror, det er den eneste måde, du kan fremtidssikre dine ejendomsinvesteringer på. For erfaringen viser, at vi med Svanemærket kan skabe nogle meget attraktive ejendomme for vores lejere og brugere – og som giver gode afkast til vores kunder”, siger Peter Olsson, administrerende direktør i AP Ejendomme.

Også i Guldborgsund Kommune har man taget Svanemærket til sig:

– Vi har et højt ambitionsniveau i Guldborgsund Kommune og vil gerne skabe fremtidens bæredygtige skole i absolut topklasse. Derfor er vi lige nu i gang med at bygge en folkeskole i Sundby, der bliver certificeret med Svanemærket. Vi vil gerne være med til at skabe et godt arbejdsmiljø for børnene og lærerne, og det er muligt med en svanemærket skole, der netop er kendetegnet ved bl.a. et godt indeklima. Derudover er vi også ved at opføre en svanemærket skovbørnehave, siger Simon Hansen, der er formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune.

Svanemærkets krav til de enkelte produktgrupper bliver løbende evalueret og strammet. Det sikrer, at kravene bliver stillet ud fra den nyeste viden og udviklingen i markedet – og på den måde er Svanemærket med til at sikre en bæredygtig udvikling. Nordisk Miljømærkning forventer at sende skærpede krav til byggeri i høring efter og at kunne lancere kriterierne i starten af 2022.

KENDETEGN VED ET SVANEMÆRKET BYGGERI

• Lavt energiforbrug
• Godt indeklima
• Skrappe kemikaliekrav
• Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
• Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
• God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Læs mere om svanemærket byggeri her: www.svanemærket.dk/byggeri

Topbillede: Kolding Sky, AP Pension & nood. – Alle rettigheder forbeholdt

Sponsoreret indhold i samarbejde med Miljømærkning Danmark

Flere artikler
Antallet af svanemærkede byggerier i norden de seneste år, er steget markant. Og der er flere på vej.
Dobbelt så mange svanemærkede byggerier som i 2018