I arbejdet med at designe bygninger over hele verden har tegnestuen nogle faste fokuspunkter. Et af dem er adfærdsdesign.

Vores adfærd designer bygninger

Kommunikation, interaktion og synergi var nøgleord, da 3XN designede Ørestad Gymnasium. Ørestad Gymnasium stod færdigt i 2007 og har vundet Københavns Kulturfonds Pris i 2007 og Forum AID i 2008 som bedste skandinavisk byggeri. Projektet var desuden nomineret til Mies van der Rohe prisen i 2009. 

Uddrag fra magasinet PLATFORM udgivet december 2020. Artiklen er oprindeligt skrevet af Emil Vendelbo Johansen.

I arbejdet med at designe bygninger over hele verden har tegnestuen nogle faste fokuspunkter. Et af dem er adfærdsdesign. Det ses desuden som en tendens bredt i arkitektbranchen.

Kasper Guldager tror på, at adfærd former arkitektur: ‘Vi tror, at vi ikke bare skal se bygninger som objekter men som forholdet mellem mennesker og lære af vores bygninger. På den måde kan vi have en løbede dialog med vores arkitektur.’

Han fortæller eksempelvis, at da de tegnede Ørestad Gymnasium var de optaget af at bruge trappen som et væsentligt element. Dermed skulle en almindelig ting, som de fleste af os bruger uden at skænke det mange tanker, pludselig gentænkes. Og her tog de udgangspunkt i vores adfærd. Ørestad Gymnasium var en ny måde at arrangere en skole på, og var oplægget at synergier skulle opstå, ikke kun mellem fagene, men også mellem eleverne. Hele gymnasiet blev derfor en åben og rummelig løsning med en masse variationer og en trappe, der samler det. På trapper går vi langsomt og det fremmer samtale.

Fascinationen af trapper stoppede ikke med Ørestad Gymnasium. Trappen er også et afgørende element i Den Internationale Olympiske Komités hovedsæde i Lausanne i Schweiz. Bygningen åbnede i sommeren 2019. Læs om 3XN’s projekter på deres hjemmeside her.

Topbillede: Adam Mørk.

Flere artikler
Vi skal tænke bæredygtighed ind over hele linjen.
Vi skal tænke bæredygtighed ind over hele linjen