Kalkfrit vand kan være genvejen til bæredygtigt byggeri. For et højt kalkindhold øger nemlig energiforbruget.

Kalkfrit vand – genvejen til bæredygtigt byggeri

Dyre driftsomkostninger, et højt energiforbrug og utilfredse beboere er gældende scenarierer rundt omkring i de danske ejendomme. Og ofte er det vandets høje kalkindhold, der er synderen.

Det danske grundvand giver udfordringer. Selvom vi fra naturens side er beriget med fantastisk grundvand, giver vandets sammensætning også problemer. Det er nemlig fuld af kalk.

1 mm kalk øger energiforbrug med op til 10%

Problemerne kommer især til udtryk i ejendomme og byggerier, der dagligt er berørt af det høje kalkindhold i form af dyre drifts-og energiomkostninger, som hyppige reparationer og udskiftninger af vandinstallationer eller tilkalkede varmtvandsbeholdere, der påvirker varmtvandstemperaturen. Bare 1 mm kalk kan nemlig øge energiforbruget med op til 10%.

Så forestil dig, hvad flere millimeter kalk kan forårsage af problemer.

Test af blødgøringsanlæg over 1 år viste tydelige resultater

Netop dét oplevede KSB, FSB og Tingbjerg, da de sammen med BWT testede blødt vand over et år. KAB gik ind i forsøget, da boligforeningen havde store problemer med at opretholde varmtvandstemperaturen og havde dårlig afkøling grundet vandets kalkindhold i Københavns Kommune. Forsøget gik ud på at teste to ens varmtvandsbeholdere med henholdsvis råvand og blødgjort vand, for at se om der var mulighed for at opnå en mere bæredygtig driftsøkonomi.

”Dér, hvor der ikke er tilsat kalkfrit vand, finder man store kalkflager. Flere millimeter. Der er ikke meget varmeafgivelse fra spiralerne. Da man åbnede varmtvandsbeholderen med kalkfrit vand, var spiralerne fuldstændig rene. Det er jeg ret imponeret over,” fortæller energi-og varmekonsulenten fra KAB, der også understreger at afkølingen er blevet bedre, så de undgår en tillægsafgift.

”Fra nu af gør vi det som en pligt, at der skal blødgøringsanlæg på,” afslutter energi-og varmekonsulenten fra KAB.

Et blødgøringsanlæg reducerer kalkindholdet i vandet, hvilket betyder:

  • Ingen dyre reparationer af cisterner, toiletter og blandingsbatterier
  • Ingen dryppende vandhaner eller løbende toiletter
  • Mindre slid på pumper og ventiler
  • Bedre udnyttelse af fjernvarmen
  • Færre beboerhenvendelser og glade beboere

Tænk fremad. Tænk bæredygtigt. Beskyt ejendommens rørsystem og installationer mod kalkaflejringer. Tag skridtet mod en grønnere fremtid med en bæredygtig investering i vandbehandling.

Tag skridtet her.

Indholdet er sponsoreret i samarbejde med BWT.

Flere artikler
ECOSUND ER AKUSTIKMILJÖS EGEN UNIKKE LYDABSORBENT
EcoSUND er Akustikmiljös egen unikke lydabsorbent