Dorte Mandrup A/S er en af vinderne af konkurrencen om at designe The Whale på Andøya i Norge.

The Whale af Dorte Mandrup

Dorte Mandrup skaber arkitektur i pagt med naturen. Den danske tegnestue vandt sidste år konkurrencen om at tegne attraktionen, The Whale, 300 kilometer nord for Polarcirklen i det nordlige Norge.

Dorte Mandrup A/S er sammen med Marianne Levinsen Landskab, JAC Studios, Thornton Tomasetti, AT Plan & Arkitektur, Nils Øien og Anders Kold, vinder af konkurrencen om at designe The Whale i Andenes på øen Andøya i Norge. Andenes er en af de bedste steder i verden at se hvaler, og den nye attraktion, The Whale, kommer til at fortælle historien om dette mytiske dyr gennem kunst, videnskab og arkitektur.

”Andøya er et unikt sted, og The Whale er et helt ekstraordinært projekt. Vi får ikke kun mulighed for at skabe arkitektur i endnu et storslået landskab, vi er også med til at øge forståelsen for ​​hvaler og bevaringen af det maritime liv, ”siger Grundlægger og Kreativ Direktør, Dorte Mandrup. ”Lige her på kanten af ​​havet sætter vi et aftryk i et fantastisk landskab – med muligheden følger et stort ansvar, hvilket er enormt motiverende og inspirerende, ”tilføjer hun.

En attraktion i verdensklasse

Dorte Mandrup har designet en bygning, der vokser naturligt ud af landskabet. The Whale rejser sig som en blød bakke på den stenede kyst – som havde en kæmpe løftet jordskorpen og skabt et hulrum nedenunder.

”Det har været en stor udfordring at kåre en vinder af arkitektkonkurrencen, fordi vi fik flere forslag af meget høj kvalitet. Projektet fra Dorte Mandrup er imidlertid en klar vinder og opfylder konkurrencekriterierne på bedste vis. Det er poetisk og lavmælt og samtidigt en meget spændende og usædvanlig bygning. Vi ser frem til at arbejde sammen med Dorte Mandrup for at realisere The Whale i Andenes. Med dette fantastiske forslag har vi det, der skal til for at skabe en attraktion i verdensklasse,” siger Børre Berglund, CEO, The Whale AS og formand for juryen for arkitektkonkurrencen.

description

Illustration af MIR

Opløser grænsen mellem landskab og bygning

Bløde fjelde, åbent hav, midnatssol og nordlys karakteriserer øen Andøya, hvor The Whale skal bygges. Både over og under havets overflade udfolder der sig en dramatisk natur og et rigt dyreliv, hvilket har haft stor indflydelse på Dorte Mandrups fortolkning af sted og program og dermed designet af The Whale.

Taget på The Whale er formet som en blød kurve, der både leder tankerne hen på en hvalhale og den lille del af hvalens ryg, der er synlig over vandet. Overfladen på bygningen vil blive belagt med ubearbejdede sten fra området, der gennem tiden patinerer smukt og nænsomt udvisker grænserne mellem bygning og natur. Udover at mime en hval, skaber den buede facon en bakke – som lokale og besøgende har mulighed for at gå op på. Fra toppen vil der være ubrudt udsigt over havet, bjergene og for de heldige; nordlyset. Indeni bygningen skaber store vinduer mod skærgården en visuel kontakt mellem omgivelser og udstilling, ligesom rå klippe stikker frem flere steder i bygningen. På mange måder flyder natur og arkitektur sammen i projektet, der har til formål at beskytte det maritime liv og miljø gennem sanselige og inspirerende udstillinger og arkitektur. Kort sagt, Dorte Mandrup har skabt en bygning, der ikke bare passer ind i landskabet, men understreger og forstærker det – ligesom det er tilfældet med Vadehavscentret i Ribe og Isfjordcentret i Ilulissat, Grønland.

Bygningen indeholder udstilling, café, kontorer og butik, og projektforslaget vil danne grundlag for den videre detaljering og opførsel af attraktionen. The Whale forventes at slå dørene op i 2022.

Om Dorte Mandrup A/S

Tegnestuen Dorte Mandrup A/S blev grundlagt i 1999 og består af 65 medarbejdere fra flere end 10 forskellige lande. Dorte Mandrup har specialiseret sig i kulturbyggerier og såkaldte landmarks, transformation af fredede eller bevaringsværdige bygninger og byggerier i særlig følsomme landskaber. Tegnestuen arbejder i øjeblikket blandt andet med udviklingen af Isfjordscentret i Ilulissat i Grønland og to besøgs- og oplevelsescentre ved Vadehavet i Tyskland og Holland. Projekterne er tre ud af fem projekter, der ligger i relation til områder, der er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Læs mere på www.dortemandrup.dk

Om Andenes og Andøya

Andenes er en lille by på øen Andøya 300 kilometer nord for Polarcirklen. Der er omkring 2.600 indbyggere, og byggeriet af den nye attraktion, The Whale, er ønsket og støttet både lokalt og regionalt. Man regner med at The Whale vil styrke det nordlige Norge som en rejsedestination og have en positiv effekt på andre virksomheder i nord. Ikke langt fra kysten breder en dyb undervandsdal sig. Den bliver ofte besøgt at migrerende hvaler og har gjort havet omkring Andøya til et af de bedste steder i verden at se disse store pattedyr helt tæt på.
Læs om konkurrencen her.

Topbillede: MIR

Flere artikler
Et nyt udviklingsprojekt skal optimere nedrivning af mur- og betonfacader, og reducere byggeriets klimaaftryk. Læs mere her.
Automatiseret nedrivning skal gøre byggeriet mere cirkulært