Dorte Mandrup Arkitekter har tegnet Isfjordscenter i Ilulissat på Grønland.

Isfjordscenter på arktisk verdensarv

Dorte Mandrup Arkitekter har tegnet Isfjordscenter i Ilulissat, der vil stå klar i 2021. Den grønlandske by er et unikt stykke verdensarv beliggende i det UNESCO-fredede område på vestkysten. Centeret bliver et samlingssted, hvor lokale beboere, virksomheder, klimaforskere, klimadebattører og turister mødes i et dynamisk lærings- og udstillingsrum.

Spektakulær udsigt over isfjorden

Bygningen er udformet som en vredet træstruktur, der veksler mellem ude og inde. Den omfattende gitterkonstruktion slynger sig som en bro hen over det smukke og rå terræn. Let svævende bevæger den sig i en bue ud over kanten af ​​Sermermiutdalen og giver en spektakulær og uforstyrret udsigt over dalen og isfjorden. Tagdækket er en promenade, der naturligt forlænger områdets vandreruter. Samtidig fungerer det som samlingspunkt, udsigtsplatform og uformelt opholdsområde.

description

Illustration af MIR

En ydre og indre oplevelsesrejse

Bevægelsen hen over taget bliver en oplevelse uden lige; som en vandretur til en bakketop, hvor besøgende vil bjergtages af udsigten og kan danne sig et overblik over ruterne, inden vandringen fortsætter. For de lokale vil centeret blive et samlingssted og udgangspunkt for vandreture, et sted at opleve solopgangen eller nyde aftensolen.

Også indenfor tilbydes den besøgende en oplevelsesrejse. Geometrien ændrer sig i takt med, at man bevæger sig igennem bygningen. Den taktvise ændring af bygningens og rummets geometri forstærker oplevelsen af landskabet ved at indramme de forskelligartede fantastiske udsigtspunkter.

Det nye Isfjordscenter giver Grønland og verden et samlingspunkt ved et af klodens mest spektakulære naturfænomener, Isfjorden. Et område der bærer 4000 års kulturarv og er essentiel for forståelsen af klimaforandringerne. Det vil danne ramme om fortællingen om isens historie og betydning for menneskets historie og udvikling. Både lokalt i Grønland og globalt i verdenshistorien.

I konkurrence med branchens elite

Dorte Mandrup var eneste deltagende danskere i konkurrencen, som havde samlet branchens største arkitektvirksomheder; Snøhetta (NO), Studio Other Spaces v. Olafur Eliasson og Sebastian Behmann (DE), Arkís Arkitektar (IS), Kengo Kuma and Associates (JA), Rintala Eggertsson Architects (NO).

Dorte Mandrup Arkitekter vandt, fordi forslaget er et både poetisk, enkelt og visionært byggeri med respekt for det særlige UNESCO-beskyttede naturområde.

 

Fakta

  • Ilulissat ligger i Vestgrønland ud til Isfjorden, hvor den berømte gletcher Sermeq Kujalleq producerer størstedelen af Grønlands is. Forskere har i århundreder gransket gletcheren for at blive klogere på isens, klodens og menneskets historie. Det er derfor på verdensplan et helt unikt og bevaringsværdigt sted.
  • Isfjordscenteret realiseres i et partnerskab mellem GRØNLANDS SELVSTYRE, QAASUITSUP KOMMUNIA og REALDANIA.
  • Isfjorden blev i 2004 optaget på UNESCOs verdensarvsliste.
  • Isfjordscenteret forventes indviet efteråret 2020.

Topbillede af MIR.

Flere artikler
Bæredygtigt byggeri har fået sit gennembrud - hør Kaare dybvad og Kasper Guldager Jensen på Building Green
Bæredygtigt byggeri får sit store gennembrud