FDB Møbler – designet med fokus på den bæredygtige ansvarlighed

19/08/2020 Emmilie Hansen


Møbler skal give plads til mennesket og holde i flere generationer. Dette har været filosofien for FDB Møbler siden 1942, hvor tegnestuen blev stiftet med arkitekt Børge Mogensen som den første leder. Mange nye designere er sidenhen kommet til, men det grundlæggende er stadig som fra begyndelsen; at skabe æstetiske, funktionelle møbler af høj håndværksmæssig kvalitet, hvor der lægges vægt på at fremme den bæredygtige ansvarlighed.

Da FDB Møblers tegnestue blev stiftet i 1942, var det som et oprør mod det bestående. Målet var at designe smukke, funktionelle møbler – ikke bare til velhavere men til alle. Man gik ganske enkelt stik imod datidens tunge, ukomfortable møbler for at hylde og give plads til livet, som det leves i både tykt og tyndt. FDB Møbler er således en bevægelse, der begyndte i 40’erne, men som stadig er lige aktuel.

Hos FDB Møbler arbejder vi ud fra fire kerneværdier, som skaber fundamentet for de store ambitioner, vi hver dag rækker ud mod. Den første er menneskelighed. Denne betyder blandt andet, at alle møbler er designet ud fra, hvordan mennesker fungerer, og hvad de har brug for. Møblerne er ikke til pynt, men til brug, og har alle en designer bag, der lægger sin sjæl i at skabe holdbar kvalitet. Den anden værdi er holdbarhed. Denne findes i det tidløse design, materialevalget og konstruktionerne, der sikrer brugeren robusthed og kvalitet, som kan tåle patina. Møblerne er skabt til at holde i generationer og at gøre op med ’brug og smid væk-kulturen’. Den tredje værdi består af ansvarlighed. Hos FDB Møbler stiller vi særligt strenge krav til miljø, sundhed og sikkerhed – og derfor produceres blandt andet alle møbler af FSC-certificeret og bæredygtigt træ, samt er alle tekstiler OEKO-TEX-certificerede. Vi passer på skovene, hvor vi fælder, og tager ikke fra naturen uden at give noget tilbage. Den fjerde og sidste værdi er tilgængelighed. På den ene side tilbyder FDB Møbler designmøbler til fornuftige priser, men på den anden side går vi aldrig på kompromis med kvaliteten.

FDB Møbler har høje ambitioner for en bæredygtig produktion. Alle møbler bliver produceret i FSC-certificeret træ, hvor tekstiler er OEKO-TEX-certificeret, men målet er med direktør for FDB Møbler Ole Kiels egne ord; ”At blive Danmarks mest ansvarlige møbelvirksomhed.” Dette skal ske ved, at alle møbler inden 2025 skal være Svanemærket – udover de 11 produkter, som allerede har den nordiske mærkning. Den bæredygtige og ansvarlige produktion er ingen nem opgave, men med ambitionerne, der har været på plads siden relanceringen af brandet i 2013, arbejder FDB Møbler hver dag på at nå sine mål.

FUN-FACT: FDB Møblers ikoniske J46 spisebordsstol, der er designet af Poul M. Volther, udleder cirka den samme mængde CO2 som en oksestegsbøf på 350 gram og kan holde i flere årtier.

You can experience FDB Møbler’s furniture at the balcony and in the meeting room in Docken at Build in Wood 25-26 August 2020.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *