Arkitekten bag træhøjhus: Stavkirkerne fra 1100-tallet giver mig tro på projektet

04/06/2018 Emmilie Hansen

Af: Marie Kraul, Journalist, Politikens Byrum – Oprindelig artikel

De få arkitekter, der har erfaring med højhusbyggeri af træ samles for at dele deres erfaringer.

»Det tætteste man kommer en skyskraber i tømmer.«

Det kalder man den 81 meter høje træbygning fordelt på 18 etager, der for øjeblikket er ved at blive opført i den lille by Brumundal halvanden times kørsel nord for Oslo.

Navnet Mjøstårnet, der lige nu er verdens højeste træbygning, kommer af beliggenheden ved Norges største sø, Mjøsa. Bygningen skal bruges til blandt andet boliger, kontorer og hotel.

Arkitekten bag Mjøstårnet er Øystein Elgass, partner i norske Voll Arkitekter fra Trondhjem. Han talte på Build in Wood-konferencen 30.-31. maj i København for, at træinteresserede branchefolk skal lære af vores nordiske nabolandes erfaringer med træbyggeri.

Den norske arkitekt Øystein Elgass er glad for at han ikke kendte alle problemerne med Mjøstårnet på forhånd.

Øystein Elgass lægger ikke skjul på, at det har givet overvældende mange udfordringer at bygge så højt i træ. Men den norske arkitekt fremhæver, at hans tegnestue ikke bryder sig om projekter, der forbliver på skitseplanet.

De norske stavkirker står stadig

»Projekterne skal bygges. Og hvis du kender alle problemer på forhånd, vil du bare droppe det fra starten.«

Der har ellers været så mange af dem i processen, at bygningens design er blevet ændret fuldstændig undervejs. Brandsikkerheden har givet usikkerhed, og der har været tvivl om, hvorvidt træet på facaden vil patinere pænt.

Visualisering: Sådan kommer Mjøstårnet til at se ud, når det står færdigt – efter mange udfordringer.

Man har også været nødt til at indlægge beton for at sænke svajet i den lette trækonstruktion, for at det skal være tåleligt at opholde sig i bygningen.

En bekymring ved det norske byggeri, der kalder smilet frem hos de danske tilhørere ved konferencen, er sikkerhedsaspektet. I dette tilfælde i form af fare for, at bævere og andre dyr skulle komme tæt på bygningen og gnave af træet.

Trods udfordringerne med det norske højhusbyggeri, har Øystein Elgass, hele tiden troet på projektet:

»Vi har jo vores stavkirker, der er blevet bygget i 1100-tallet, og som stadig står,« siger han.

Der er blevet brugt 11.000 træer til byggeriet, og der er i høj grad blevet satset på lokale materialer og leverandører.

Et sweetspot mellem 3 og 10 etager

Den danske arkitektvirksomhed C.F. Møller har også erfaring med træbyggeri i højden, som arkitekt og partner Lone Wiggers fortæller om på Build in Wood-konferencen.

C.F. Møller arbejder for øjeblikket på cirka 140.000 kvadratmeter træbyggerier i Sverige, Norge og Storbritannien.

Blandt andet projektet Vasterbroplan i Stockholm City. Det forventes at stå færdig i 2023 når bygherren, HSB Stockholm – Sveriges største boligselskab – fylder 100.

C.F. Møller har i samarbejde med den svenske arkitektvirksomhed Dinell Johansson tegnet et 26 etagers højhus i træ. Huset er bygget op omkring en trækonstruktion med en stabiliserende betonkerne og vil fungere som et nyt pejlemærke og mødested i byen.

Søjler og bjælker er lavet af massivt træ, CLT, og inde i lejlighederne er alle vægge, lofter og vinduesrammer af træ.

De fleste af C.F. Møllers byggerier, der enten er under opførelse eller i pipelinen, er dog mellem fem og ti etager høje. Og så længe træbyggeriet holder sig i dén højde, er træ – særligt CLT – ifølge Lone Wiggers et meget velegnet materiale:

Vasterbroplan forventes at stå færdig i 2023 når bygherren, Sveriges største boligselskab, fylder 100.

»Når vi vil bygge med træ, er tre-ti etagers huse virkelig der, hvor CLT har sit sweetspot. Over 10 etager er det nødvendigt med træhybrider,« forklarer Lone Wiggers, der også kalder træ for et hightech-produkt for sine muligheder for at gå i spænd med nye teknologiske muligheder.

Lone Wiggers fremhæver en række andre fordele ved træet, blandt andet at det er muligt at transportere materialerne til afsidesliggende egne billigt, fordi træet er lettere end beton. Hun peger også på, at selv om man måske ikke skulle tro det, udgør trækonstruktionen en effektiv brandsikring.

Lone Wiggers vurderer, at man kan bruge træ til omkring halvdelen af byggematerialerne i høje huse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *