Zaha Hadid-direktør kommer til København med bæredygtige budskaber

25. oktober 2018
25. oktober 2018 Emmilie Hansen

Den blandede by, træ som byggemateriale og udfordrende arkitektur er nogle af de aktuelle emner, som Zaha Hadid-direktør Gianluca Racana vil fortælle om på Building Green i Forum i næste uge.

I næste uge sætter Building Green skub i det bæredygtige byggeri, når branchen samles til to begivenhedsrige dage i Forum. En række internationale stjerner fra flere anerkendte tegnestuer er hentet ind for at inspirere branchen.

En af de tegnestuer er Zaha Hadid Architects, som er kendt verden over for sine særprægede, nytænkende og anmelderroste projekter. På dansk grund tæller det tilbygningen til Ordrupgaard Kunstmuseum og i udlandet projekter som Guangzhou Opera House i Kina, The Riverside Museum i Scotland og svømmestadionet London Aquatic Centre.

Byrum som alle kan bruge
Torsdag den 1. november vil Zaha Hadid-direktør Gianluca Racana inspirere branchen ud fra særligt tre dagsordensættende emner. Et af dem er den blandede by:

– Vores fornemmeste opgave er at skabe inkluderende arkitektur og byrum, som alle kan bruge. Det skal være socialt bæredygtigt. Vi designer blandede byer med plads til både boliger, forretninger, erhverv, grønne områder og offentlig transport. Det er byrum, hvor du har alt indenfor rækkevidde og byrum, som samtidig inspirer og tiltrækker.

Gianluca Racana opfordrer til at skabe flere blandede byer og offentlige rum. Og så er det vigtigt, at alle aktører arbejder sammen og udnytter nutidens mange teknologiske muligheder, lyder det videre.

Fra Saudi Arabien til Estland
Den blandede og inkluderende by er noget, som Gianluca Racana og Zaha Hahid-tegnestuen forsøger at implementere over hele verden i store, prestigiøse projekter. De arbejder bl.a. med at skabe gode, arkitektoniske rammer om Saudi Arabiens nybyggede offentlige transportsystem:

– Vi er med til at designe en af de store metrostationer i hovedstaden Riyadh. Her har vi fokus på, at designet skaber nem orientering, så flere vil anvende de offentlige transportsystemer.

Derudover arbejder Zaha Hadid i øjeblikket med at integrere havneområdet i Tallinn, Estland, med resten af byen:

– I Tallinn er vi ved at løse en af byens store udfordringer med, at havn og by er adskilt. Med grønne områder genskaber vi forbindelsen mellem de to områder og gør det igen attraktivt for byens brugere at færdes der. Masterplanning er helt essentielt for vores arbejde.

Et fodboldstadium i træ
Træ som byggemateriale er et andet af tidens helt store emner, der sættes under lup på Building Green. Zaha Hadid arbejder meget med træ og har bl.a. igangsæt initiativet Open Source Wood i samarbejde med den finske træproducent Metsä Wood.

– Træ kan ikke løse alle vores klimaproblemer, men det er uden tvivl et af de mest lovende, bæredygtige byggematerialer vi har i dag, forklarer Gianluca Racana og afslutter:

– Vi vil gerne være med til at pushe træ som byggemateriale. I London er vi i gang med at designe et nyt fodboldstation udelukkende bygget af krydslamineret træ. Vi er stolte af at være en del af et projekt som dette, der sætter så få skadelige aftryk på klimaet som muligt.

Fakta om Building Green, København 2018

Foto: Forest Green Rovers Eco Park Stadium, Zaha Hadid Architects