Fra Milano til København: Vertikale skove rykker ind i byerne

20. oktober 2018
20. oktober 2018 Emmilie Hansen

Grøn arkitektur tages til et helt nyt niveau, når den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri besøger København og Building Green i slutningen af måneden. Han planter vertikale skove og sikrer renere luft i byerne.

Forestil dig at bo i en by, hvor facaderne på de omkringliggende bygninger består af træer og planter. Vertikale skove og skovbyer, der ikke kun er flotte, men også har en særlig funktion. Nemlig at mindske luftforureningen ved at producere luftfugtighed og ilt, absorbere støvpartikler og lagre kuldioxid. Samtidig dæmper planterne støj og regulerer temperaturen i bygningerne.

Står det til den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri skal vertikale skove udbredes til byer over hele verden. De er nemlig en del af løsningen på klimaudfordringerne:

– Hvis vi vil redde vores dyrebare planet og sikre vores overlevelse, skal vi ændre måden, vi bygger på. En del af løsningen er at få mere grønt ind i byerne i form af vertikale skove.

Stefano Boeri står bag tegnestuen Stefano Boeri Architetti, som har tegnet de verdenskendte højhuse Bosco Verticale, den vertikale skov, i Milano. Højhusene er henholdsvis 110 og 76 meter høje og består af 800 træer, 4.500 buske samt 15.000 planter. Onsdag den 31. oktober gæster arkitekten bag de særprægede bygninger Building Green i Forum.

Bygningerne er til for træerne og planterne
I knap 15 år har den anerkendte arkitekt arbejdet på at få flere grønne løsninger ind i byerne. Og det er et arbejde, der for alvor begynder at kaste resultater af sig nu.

– I Kina har vi tegnet en hel skovby, Liuzhou Forest City, som består af over 70 bygninger, der bliver dækket med 40.000 træer og knap en million planter. Et projekt som dette viser, at det sagtens kan lade sig gøre at bygge nye byer, som er grønne på flere forskellige måder. Det vil jeg vise en række eksempler på under Building Green, fortæller Stefano Boeri.

Han forklarer videre, at vertikale skove som dem, tegnestuen designer, absorberer op til 35 % af den CO2, byerne udleder.

– Vi kan ikke komme udenom, at byerne har vokseværk, hvilket går ud over luftforureningen. Derfor skal vi tænke grønne løsninger ind som en del af bygningerne. Vi skal skabe bygninger for træer og planter. Bygninger, som tager hånd om det levendes vækst.

Det grønne forhindrer den sorte fremtid
Et andet projekt, Stefano Boeri vil fremhæve på Building Green, er Trudo Vertical Forest i Eindhoven, Holland. Det er det første træbeklædte, sociale boligbyggeri bestående af 125 lejligheder, som viser, at grønne hjem ikke behøver koste en formue. Stefano Boeri fortæller:

– Trudo Vertical Forest er tegnet ud fra tanken om, at vores bygninger skal være økonomisk tilgængelige for alle og samtidig tage hånd om klimaforandringerne. Det ene må ikke udelukke det andet.

Han sætter samtidig en tyk streg under, at de vertikale skove skal kombineres med flere grønne løsninger i bybilledet såsom parker og taghaver. Grønne løsninger sætter nemlig en stopper for den sorte fremtid, vi ellers går i møde:

– Fremtiden er grå og afhænger af de handlinger, vi foretager os nu. Hvis vi får skoven til byen i løbet af de kommende år, kan vi formentlig undgå en helt sort fremtid. Men vi skal handle nu, inden det er for sent. Vi er desværre for langsomme, så tempoet skal skrues i vejret.

Det er ikke kun den italienske stjernearkitekt, der arbejder med at vende designparametrene om, få mere natur i byen og som besøger Building Green med denne agenda. Det samme gør Kristian Villadsen fra Gehl Architects, Mette Skjold fra SLA og den danske bæredygtighedspionér Laura Storm, som er stifter af den grønne tænketank Sustainia. Hun taler på den bæredygtige event torsdag den 1. november under overskriften ’A new regenerative architecture’.

 

Fakta om Building Green, København 2018

 

Foto: Stefano Boeri Architetti