Tid
8:00

Registrering og morgenmad

9:00

Velkommen til Build for Water

Projektleder i Building Green, Maiken Rohde Persson, byder velkommen til konferencen
9:05

Introduktion til konferencen og dagens program

Tag imod dagens ordstyrer, sustainability director i COWI Gitte Gylling Hammershøj Olesen, der vil tage os godt igennem konferencens to dage og introducere førstedagen, hvor vi sætter fokus på vandet udefra.
Gitte Gylling Hammershøj Olesen
Sustainability director, COWI
9:10

Klimaforandringer og fremtidige konsekvenser

Det er utvetydigt, at menneskelig indflydelse har opvarmet klimasystemet, og at udbredte og hastige klimaforandringer har fundet sted. Den globale overfladetemperatur er 1,27°C højere i dag sammenlignet med 1850-1900. I 2020 lå niveauet på 1,10°C. Hvert af de sidste fire årtier har været varmere end noget foregående årti siden 1850. For hver halve grad, som den globale opvarmning stiger yderligere, vil der være stigninger i temperaturekstremer, intensitet af kraftig nedbør og alvorlig tørke. Lyt med, når Sebastian Mernild giver os en indflyvning til de klimaforandringer, vi har set over tid, men også hvad vi forventeligt vil se af forandringer i årtierne, der kommer.
Sebastian Mernild
Professor i klimaforandringer og leder af SDU Climate Cluster, SDU
9:50

Klimatilpasning i et nationalt perspektiv

Glæd dig til at høre Kristian Hansted fra Miljøstyrelsen, der giver nationale perspektiver på klimatilpasning med fokus på den unikke danske tilgang.
Kristian Hansted
Kontorchef, Miljøstyrelsen, Center for Klimatilpasning/Kystdirektoratet
10:10

Netværk og forfriskninger

10:40

Fra maladaption til fællesskaber: Veje til mere bæredygtig klimatilpasning

Klimaændringerne er en stor udfordring. Der er brug for handling nu, men det er også vigtigt, at vi tænker os om. Gør vi ikke det, risikerer vi at gøre udfordringen endnu større. I Danmark har vi potentialet til at blive en frontløber inden for klimatilpasning, men lige nu ser det ud som om, vi på enkelte områder bevæger os baglæns. Vær med, når Mikkel Suell Henriques fra Realdania sætter fokus på begreber som naturbaserede og adaptive løsninger, maladaption, residual risiko og dige-effekt, og hør hvordan fællesskaber måske kan spille en større rolle, end vi lige går og tror.
Mikkel Suell Henriques
Projektchef, Realdania
11:15

Panelsamtale: Tilbagetrækning – en langsigtet, men nødvendig løsning?

Hvilke værktøjer har vi i forhold til klimatilpasning? Er tilbagetrækning en mulighed eller en nødvendighed? Hvilke handlemuligheder har vi ellers, og hvad er de vigtigste skridt på rejsen? Det og meget mere vil tre spændende profiler, Sofie Yde fra Schønherr, Anna Aslaug Lund fra KU og Karsten Arnbjerg-Nielsen fra DMI svare på, når vi byder dem velkommen på scenen til en snak om nødvendighed og potentialer. Moderator: Gitte Gylling Hammershøj Olesen, sustainability director, COWI
Sofie Yde
Associeret partner, arkitekt MAA, master i strategisk byplanlægning, Schønherr
Anna Aslaug Lund
Adjunkt, landskabsarkitekt MAA, Københavns Universitet
Karsten Arnbjerg-Nielsen
Klimaforsker, Nationalt Center for Klimaforskning, DMI
Gitte Gylling Hammershøj Olesen
Sustainability director, COWI
12:00

Frokost

13:00

Sådan mobiliserer vi byens brugere og aktører

Mobilisering af byens brugere og aktører udgør en central del af den værdiskabende klimatilpasning. De skal involveres, høres og engageres og være aktive deltagere frem for passive tilskuere. For byens mange tekniske løsninger konkurrerer om pladsen på linje med byens mange andre muligheder, og derfor skal løsningerne skabe værdi for både brugere og aktører. Mobilisering kræver en faglighed, der vinder frem i erhvervslivet, hvor områder som teknoantropologi og UX-design har opnået anerkendelse og accept. Glæd dig, når Maj-Britt Quitzau fra Aalborg Universitet sætter fokus på byens brugere og gør dig klogere på, hvordan du kan arbejde med aktørlandskaber, brugerdreven design og innovation i klimatilpasningsprojekter.
Maj-Britt Quitzau
Lektor, institut for bæredygtighed og planlægning, Aalborg Universitet (København)
13:35

Vandet som rekreativ modspiller

Vil du inspireres til at anskue projekter på nye måder ud fra en række konkrete eksempler fra boligområder, masterplaner og landskabsprojekter? Arkitekt MAA og partner Rune Veile fra URBAN POWER arbejder ud fra devisen om at ændre udfordringer til potentialer og skabe projekter, hvor problemstillinger ofte anskues på nye måder. Dette gælder især projekter med vand og konkrete løsningsforslag til at bo, arbejde og opholde sig i tæt kontakt med vandet. Vi er efterhånden godt klar over faren ved at bo tæt ved vandet, og alligevel fortsætter vi udviklingen i de kystvære områder. Lyt med og bliv inspireret.
Rune Veile
Arkitekt MAA og partner, URBAN POWER
14:10

Netværk & kaffe

14:40

Fra Blå Kant til Blå Zone – Svendborg skifter strategi for beskyttelse mod højvande

Svendborg Kommune har ændret strategi for byens møde med det stigende havvand. Projektet ”Fra blå kant til blå zone” har gennem grundige analyser dannet baggrund for, at kommunalbestyrelsen i april 2023 besluttede at ændre strategi for byens møde med det stigende havvand. Beskyttelseslinjen blev flyttet fra sluser i vandet til langs havnens indre kant. Vandet inviteres nu ind i udvalgte områder på havnen, og ny bebyggelse samt terræn udformes til at modstå oversvømmelser. Glæd dig, når Anna Als Nielsen, projektleder for Den Blå Kant, vil præsentere strategien, herunder beslutningsprocessen, beskyttelsesniveau, adaptiv tilpasning, finansiering, borgerinddragelse og etaper af realiseringen.
Anna Als Nielsen
Arkitekt, byudvikler, Svendborg Kommune
15:15

Klimarobust kystkommune – Dragør går fra udviklingsplan til dispositionsforslag

I Dragør Kommune har de i mange år arbejdet med kystbeskyttelse. Senest har de arbejdet på et dispositionsforslag for den mest udsatte del af kommunens geografi som led i udviklingsplanen "Klimarobust Kystkommune". Få et indblik i arbejdet med borgerinddragelse, løsningsforslag i etaper og i kommunens indsats for at sikre klimarobusthed i en kystzone under forandring. Projektleder fra Dragør Kommune, Lise Holm, inviterer os indenfor i arbejdet.
Lise Holm
Projektleder, Dragør Kommune
15:55

Afrunding af dagen

Ordstyrer Gitte Gylling Hammershøj Olesen, COWI runder konferencens første dag af.
Gitte Gylling Hammershøj Olesen
Sustainability director, COWI
16:00

Netværksreception

Building Green byder på et glas vin, øl eller vand, og du kan fortsætte dialogen med dine kollegaer i branchen.
16:45

Tak for i dag – Vi ses i morgen til dag 2 af Build for Water