Og de nominerede til Det Bæredygtige Element 2020 er…

7. oktober 2020
7. oktober 2020 Emmilie Hansen


Sidste års vindere af Det Bæredygtige Element
 
Nomineringerne til Det Bæredygtige Element Personprisen og Produktprisen er fundet. Juryen har læst alle indstillinger, de har vurderet og voteret og har nu fundet de 3 nominerede i hver kategori.  
 
Det Bæredygtige Element uddeles hvert år på Building Green i København i efteråret af InnoByg og Building Green. I år foregår præmieoverrækkelse digitalt den 28. oktober kl. 14:15-14:45, og du kan tilmelde dig her.
 
Det Bæredygtige Element hædrer en inspirerende person og et innovativt produkt, der gør en bæredygtig forskel i byggebranchen og som har medvirket til at gøre byggebranchen grønnere. De nominerede er valgt ud fra om de har gjort en bæredygtig forskel, været et eksempel til efterfølgelse og har givet inspiration til byggebranchen.
 

De nominerede til Personprisen 2020

Signe Sand
Baggrunden for indstillingen af Signe Sand er, at hun har stiftet og ledet Den Grønne Studenterbevægelses byggeriudvalg siden 2018, og kæmpet for bæredygtig omstilling af byggebranchen. Formålet med DGSB er et fællesskab for bekymrede unge, der ønsker handling i klima-, miljø og biodiversitet krisen. Tilbage i 2019 stiftede hun enhændigt Byggeriudvalget under Den Grønne Studenterbevægelse. Inden for det første måned af udvalget, fik Signe Sand opbygget en stærk gruppe af passionerede klimabevidste unge og fik dem samlet om et fællesmål – at sikre en bæredygtig omstilling af byggebranchen.
 
Thorbjørn Sørensen
Thorbjørn Sørensen er indstillet af personalet ved Middelfart Kommune. Ved hans 40-års jubilæum hyldede borgmester Johannes Lundsfryd Jensen Thorbjørn Sørensen på følgende vis: “40 år i den gode sags tjeneste. Stort tillykke til Thorbjørn Sørensen, som utrætteligt har arbejdet med drift og udvikling af samfundet i mere end en menneskealder. Han er et af de dygtigste, mest visionære og behagelige mennesker, jeg kender. Og det har været en fornøjelse, Thorbjørn, at arbejde sammen med dig om særligt en hulens masse grønne tiltag, der har bragt Middelfart Kommune frem i allerforreste række, når det handler om klima. Tak for indsatsen! Jeg glæder mig til fortsatte grønne landvindinger”
 
Vibeke Grupe Larsen
Vibeke Grupe Larsen er indstillet for sit utrættelige arbejde gennem mere end 20 år for bæredygtig arkitektur og byggeri. Vibekes “mission” har alle dage været at bygge bro mellem værdibaseret arkitektonisk kvalitet og hardcore miljømæssig videnskab. Vibeke har brugt sin markante stemme og indflydelse for dette arbejde siden slutningen af halvfemserne, gennem både fagpolitisk arbejde i Danmark og Europa, for Arkitektforeningen, og i foreningens udbud af efteruddannelse og anvendt forskning, blandt andet i flere partnerskaber med Statens Byggeforskningsinstitut.
 

De nominerede til Produktprisen 2020

BURNBLOCK®
BURNBLOCK® brandhæmmer består af 100% naturlige ingredienser, er ugiftig og 100% biologisk nedbrydelig. Alt sammen dokumenteret af 3. part. Produktet fik i august 2020 en Cradle to Cradle-certificering på firmaets/produktets bæredygtighed. Samlet certificering på guld-niveau og for Material Health på platin niveau. Træ imprægneret med BURNBLOCK opnår normalt den højeste brandklasse. Ved bæredygtighedscertificering af bygninger kan EPD’er anvendes som input eller dokumentation til den livscyklusvurdering (LCA), der skal udformes for bygningen. BURNBLOCKs bæredygtighedsegenskaber vil lette dokumentationen i et sådant arbejde og naturligvis være med til at sikre, at der kan bygges bæredygtigt hvad angår brug af brandhæmmer.
 
EcoCocon
EcoCocon er et modulsystem lavet af FSC-certificerede trærammer og halm, beregnet til ydervægge og selvbærende op til to etager. Produktet er lavet i Letland, firmaet er delvis ejet af Lars Keller fra Small Planet.dk. Halmelementer er en fornuftig løsning til at reducere indlejret CO2 i nye bygninger. Elementerne har brandmodstand REI 120 og REIef 120, er Cradle to Cradle- og Passivhus-certificeret. EcoCocons elementer er lavet af 98 % naturlige, fornybare materialer. De fremstilles med så lidt forarbejdning som muligt, hvilket giver høj indendørs luftkvalitet uden udledning af skadelige stoffer. Hele systemet er åndbart og tillader derfor overskydende fugt at slippe ud. Og det er vindtæt og uden kuldebroer, hvilket forhindrer enhver mulighed for træk og skimmel.
 
TimberNest
TimberNest har hovedfokus på at skabe en engagerende ramme for samvær blandt personer i det offentlige rum og kan opleves på gågader og torve i landet over. Designet er enkelt, iøjefaldende og tiltrækkende, og har direkte referencer til vores danske designtradition. Produktet er designet omkring cirkulære økonomiske principper, med fokus på lang levetid. Med produktion i Danmark, og hovedsageligt anvendelse af danske materialer skiller produktet sig ud rent miljømæssigt. Hvor virksomheden også planter 2 træer pr. træ anvendt for at sikre den fremtidig brug af den bæredygtige ressource. Produktet har et særligt positivt impact på den sociale bæredygtighed, hvor det gennem sit design og sin udformning understøtter de sociale netværk og skaber grundlag for byliv, der inviterer til sociale formål, og som giver gode muligheder for at den brede målgruppe kan opholde sig sammen.
 
Præsentationerne af de nominerede er udarbejdet af InnoBYG.
 

Vær med til præmieoverrækkelsen af Det Bæredygtige Element

Det Bæredygtige Element overrækkes på Building Green onsdag den 28. oktober kl. 14.15. Tilmeld dig her og se med digitalt.