Kasper Guldager Jensen: Bæredygtighed skal give værdi menneskeligt, miljømæssig og økonomisk

28. september 2020
28. september 2020 Emmilie Hansen


Kasper Guldager Jensen er medejer af tegnestuen 3XN og stifter af den grønne tænketank GXN. 3XN har hovedkontor i København og øvrige kontorer i Stockholm, New York og Sydney, og de er kendt for at være nytænkende, kreative og eksperimenterende i deres projekter.
 
Building Green den 28.-29. oktober taler Kasper Guldager Jensen om grøn innovation i praksis, hvordan bæredygtighed er blevet en god forretning og giver sine bud på hvor byggeriets bæredygtighed er på vej hen. I det her indlæg kan du læse et interview med Kasper Guldager Jensen.
 

Hvordan arbejder du og 3XN/GXN med bæredygtighed?

Vi arbejder med bæredygtighed for at gøre en positiv forskel og for at gøre byggeri til en positiv dagsorden. Vi arbejder sanseligt med bæredygtighed, og vi tror på, at det både skal tale til den venstre og den højre side af hjernen, så det skal både være målbart og teknisk, men det skal også være sanseligt og levende.
 
Jeg ser flest muligheder i forbindelse med bæredygtigt byggeri, fordi design og arkitektur bliver mere rigt ved at tænke nye oplevelser og nye værdier ind. Udfordringen er ofte, at hvis man tænker anderledes, kræver det mere at få igennem. Det er ofte nemmere at sige nej end at sige ja i byggebranchen, så bæredygtighed kræver samarbejde og at alle på holdet vil gå i samme retning og prøve noget nyt.
 

Er der sket nok de sidste 10 år inden for bæredygtigt byggeri i dine øjne?

I dag er bæredygtighed helt klart ikke til at komme udenom. Sådan var det ikke for 10 år siden, hvor jeg ofte oplevede, at jeg skulle være garant for, at der blev tænkt bæredygtigt, men i dag er det et udgangspunkt, vi skal kunne levere på.
Vi er i udvikling hele tiden, men jeg synes ikke, der er sket nok. Der er ikke sket nok, fordi vi ikke er der endnu, hvor alt byggeri er tænkt bæredygtigt. Vi skal aldrig stoppe med at skubbe på den bæredygtige dagsorden.
 
Jeg tror på, at bæredygtighed skaber værdi, og jo bedre vi er til at vise den værdiskabelse, jo nemmere er det at accelerere bæredygtigt byggeri. Vi skal hen til et sted, hvor man ikke har råd til at undvære bæredygtighed, og det gør vi ved at bevise, at det giver værdi – menneskeligt, miljømæssigt og økonomisk.
 

Hvilke overvejelser har du og 3XN/GXN, når I vælger materialer til et projekt? Hvordan sikrer du dig, at du vælger de rigtige materialer?

Det gør vi igennem dokumentation og dokumenteret bæredygtighed, men vi også har nogle kriterier og certificeringer, som vi benchmarker imod. Det er ikke nok bare at beskrive bæredygtighed i udbuddet og i opfølgningen. Det kræver, at det bliver holdt i hånden i hele byggeriets tilblivelse og i virkeligheden også i byggeriets levetid, og der kan vi godt alle sammen blive bedre.
 
Byggerier bliver til med utrolig meget fokus og præcision, men ofte bliver de også overdraget og efterladt bagefter, og jeg tror, at vi skal gå fra at se bygninger som produkter til at se dem som livslange ’relationships’. Vi skal tage udgangspunkt i bygningen, vi skal lære af dem, der bruger dem, og vi skal lære af brugerne.
 

Hvad taler du om på Building Green og hvad håber du, deltagerne får ud af at høre dit indlæg?

Jeg taler om, hvordan man skal insistere på at gøre bæredygtigt byggeri til en oplevelse og hvordan man kan dokumentere effekten af bæredygtighed. Bæredygtighed har en dobbelthed – det skal opleves og det skal dokumenteres. Og det kan kun lykkes kun gennem samarbejde og det skaleres kun gennem værdiskabelse.
 
Jeg taler også om, hvordan man går fra innovation til praksis, og hvordan man kan arbejde med nye løsninger og nye metoder i en ellers konservativ branche. Det har vi lavet en model for mellem vores tegnestue 3XN og GXN, som jeg vil præsentere i mit indlæg. Jeg håber, at vores model kan inspirere andre til at arbejde systematisk og eksperimenterende.
 

Vil du høre mere om bæredygtighed og 3XN/GXN’s model fra Kasper Guldager Jensen?

Tilmeld dig streamingen af Building Green den 28.-29. oktober og hør Kasper Guldager Jensens præsentation.
Læs mere her og tilmeld dig her.