14. august 2020 Emmilie Hansen


Building Green har allieret sig med nogle af dansk arkitekturs største navne til årets bæredygtige byggeevent i Forum. I anledningen af det nye årti og 10-års jubilæum sætter Building Green fokus på acceleration af bæredygtigt byggeri og hvad der skal til for at skabe en succesfuld grøn omstilling inden for byggeriet.
 
Coronavirussen har trukket tæppet væk under mange i 2020 – også Building Green, der måtte aflyse flere events før sommeren. Men Building Green-teamet arbejder nu frem mod den grønne byggeevent i Forum til oktober, der i år kan fejre 10-års jubilæum.
 
– Vi vil gøre vores bedste for at samle hele branchen, så vi kan diskutere, hvordan vi får sat turbo på den grønne omstilling af byggeriet. Det er simpelthen for vigtigt til at vi kan lade være. Vi følger myndighedernes anbefalinger tæt, og vi er klar med løsninger til at overholde alle restriktioner, så vi sikrer en tryg og sikker event, siger Head of Business Development hos Building Green Sarah Elhauge.
 

Back to basics

Med opfordringen ’accelerer bæredygtigt byggeri!’ går Building Green back to basics i Forum. Det handler om at reducere byggeriets CO2 forbrug, bygge med bedre materialer og se på totaløkonomien i det enkelte byggeri. Der bliver også gjort status på arbejdet med bæredygtigt byggeri de sidste 10 år og den globale pandemis betydning for byerne. En af gæstetalerne er således partner i Gehl Jeff Risom, der fortæller om tegnestuens forskning i coronavirussens betydning for bylivet i tre danske byer. Gehl har observeret bylivet før og under corona i byerne Horsens, Svendborg, Helsingør og København. Forskningen viser, at der er brug for at prioritere byrummet anderledes, hvis vi skal være bedre rustet til at tackle pandemier fremover.
 
–Vores undersøgelser viser, at bymidterne er sårbare over for corona. De skal forny sig selv, hvis de skal forblive relevante. Under corona var bymidterne helt tomme, mens folk benyttede sig af de lokale parker og skolegårde i stor stil. Det viser, at lokalområdet har lang større betydning for livskvaliteten, end vi normalt regner med, siger Jeff Risom.
 

Mere fokus på det lokale

Det er normalt bymidterne, som løber med de store budgetter, når lokalpolitikerne skal prioritere midlerne. Men Gehls forskning viser, at vi bør satse mere på det nære og det lokale. Bymidterne skal også prioriteres anderledes, da corona har accelereret tendensen til at handle alt fra tøj og dagligvarer til elektronik på nettet.
 
– Bymidterne består ofte af restauranter og butikker. De er meget homogene. Men fremover kunne det være godt at satse mere på at have et miks af funktioner, så der er mere at komme efter for den enkelte. Det kan være mere science og forskning eller showcases for den grønne omstilling i stedet for det ensidige fokus på forbrug, vi har i dag, siger Jeff Risom.
 
De danske byer er generelt ret demokratisk indrettede. Der er mange ikke-kommercielle rum og plads til fodgængere og cyklister. Det har vist sig at have stor betydning i forhold til en pandemi som corona, hvor folk har kunnet gå ture med venner og familie, dyrke motion og samtidig holde god afstand.
 
–Særligt København har vist sig som en modstandsdygtig by. Hovedstaden har investeret i parker og offentlige anlæg i de enkelte bydele, som har haft stor betydning under krisen. Folk har haft mulighed for at kunne komme ud og få frisk luft og dyrke motion. Vi har kunnet dele byrummet på tværs af alder, køn og formue. Det viser, at der er et velfungerende demokrati her i Danmark. Vi bør bygge videre på erfaringerne fra coronakrisen, så vi udbygger de demokratiske træk i byerne og gør dem endnu mere modstandsdygtige over for pandemier, slutter Jeff Risom.
 
Læs mere om Building Green her og tilmeld dig gratis her.