Renoveringer skal lade snavset og minderne stå

3. april 2020
3. april 2020 Emmilie Hansen

Den spanske arkitekt Ricardo Flores har succes med at renovere gamle bygninger og lade snavset og forfaldet stå. Vi må ikke gøre for meget rent, så forsvinder minderne og historierne, der definerer os som mennesker, siger arkitekten, der skulle have været en af hovedtalerne på Building Green i Aarhus den 25.-26. april. 
 
Over halvdelen af vores bygninger skal renoveres frem mod 2050. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse. I Danmark handler mange renoveringsprojekter om at skabe en ny identitet med nye materialer og ny arkitektur. Men i Spanien har arkitekten Ricardo Flores succes med at gå en helt anden vej. Her sætter det gamle retningen for det nye. Det har givet hans tegnestue Flores & Prats international opmærksomhed.
 
– Vi gør ikke hovedrent. Vi lader så meget stå som vi kan, så den gamle bygning kommer til udtryk og bringer minderne frem. Jeg vil gerne skabe arkitektur, der bringer minderne frem og tager dig tilbage til din barndom og din mormors kødgryder. På den måde bevarer vi historien om vores samfund. Hvordan vi kom til, hvor vi er i dag, lyder det fra Ricardo Flores.
 

Minderne består i det nye

Tegnestuen Flores & Prats har for nylig omdannet en gammel arbejderforenings lokaler i Barcelona til et poetisk teater kaldet Sala Beckett. Stedet er åben for studerende og professorer i løbet af dagen og har forestillinger om aftenen. Bygningen var i en meget slem forfatning, da renoveringen begyndte, men i stedet for at rense fuldstændig ned og begynde forfra, besluttede Ricardo Flores og Eva Prat sig for at bygge videre på minderne i bygningen. På den måde blev teateret også en hyldest til det gamle arbejderkvarter.
 
– Vi kommer ikke med et stort ego. Vi tror på, at det bedste resultat kommer fra en dialog mellem bygning, arkitekt og bygherre. Ingen af de tre instanser må få for stor indflydelse. Det handler om at skabe en balance og give fortiden plads til at eksistere i nutiden, siger Ricardo Flores.
 

Fortiden i nutiden

Fortidens plads i nutiden var også et af temaerne på Building Green i Aarhus, hvor brug og smid væk-kulturen er til heftig debat. Kan vi med fordel genoplive gamle traditioner for at få en mere bæredygtig arkitektur? For Ricardo Flores er der ingen tvivl om, at vi har meget at lære fra generationerne før os:
 
– Jeg kan godt lide den intuitive bæredygtighed i ældre byggeri, hvor brugerne har kontrollen fremfor et ventilationsanlæg. I gamle dage gik man ikke over åen efter vand. Du brugte ikke materialer langvejs fra, men lokale materialer der var tilgængelige i nærheden af byggepladsen. Sådanne dyder prøver vi at genoplive. Vi arbejder ikke med importerede materialer. Det kræver mere arbejdskraft, men det giver så meget mere mening både kulturelt og miljømæssigt, slutter Ricardo Flores.