Jonas Sangberg: Byg i træ, når det giver mening

16. oktober 2019
16. oktober 2019 Emmilie Hansen

Jonas Sangberg er en del af panelet til INNOBygs trædebat på Building Green den 30.-31. oktober. Her diskuterer et panel af eksperter, hvor langt vi er nået med træbyggeri i Danmark siden 2015 og hvor vi er på vej hen nu.

Jonas Sangberg er arkitekt og ejer af Sangberg, der består af et prisvindende team af arkitekter, landskabsarkitekter, ingeniører og bygningskonstruktører. I det her indlæg har vi interviewet Jonas Sangberg, så du kan få en forsmag på hans tanker om træ og træbyggeri.

 

Hvordan arbejder du med træ i dine projekter?

Vi arbejder med træ, hvor det både teknisk og økonomisk giver mening. Træ er rigtigt godt til nogle ting og mindre godt til andre. Set ud fra et klimaperspektiv opnår man den største CO2-besparelse ved at fokusere på de primære konstruktioner som for eksempel vægge og dæk.

Ligesom i mange af vores andre byggerier har vi fra første skitse altid en tæt dialog med dem, der skal bygge huset. Derved sikrer vi, at de forslåede løsninger også er realiserbare og økonomisk rentable.

 

Hvilke fordele er der ved at vælge træ i byggeriet, som du ser det?

Det er et hurtigt og let materiale at arbejde med, der rummer meget stor fleksibilitet. Og så er det det mest klimavenlige byggemateriale, vi har. Derudover føles træ bare rarere at være i.

 

Hvilke ulemper er der ved træ?

At der ikke er nogen tradition for træbyggeri i Danmark, så der er ikke nogen ’best practice’ eller erfaringer at trække på. Det er hele vejen rundt, hos både arkitekter, ingeniører og entreprenører, at der mangler erfaring og uddannelse. Det er også tydeligt at se med nogle af de dårlige historier, der nu kommer omkring de første CLT-byggerier i Danmark. Jeg tror, mange af fejlene skyldes manglende viden om, hvad man har at gøre med. Der er fordele og ulemper ved både træbyggeri og traditionelt tungt byggeri. Og man kan lave rigtige mange dumme fejl, hvis man bygger forkert med begge byggeformer. Forskellen er bare, at alle i Danmark har samlet betonelementhuse i over et halvt århundred, og ved hvordan man gør det. Jeg tror ikke, det er sværere at bygge et træhus, det er bare anderledes.

 

Der er meget fokus på at bygge i højden med træ, men hvorfor er det interessant med fokus på at bygge i højden?

Jeg har aldrig forstået, hvorfor så meget debat om træhuse handler om at bygge højt. 95 % af alle byggerier i Danmark er jo max 5-6 etager. Så hvis man gerne vil minimere CO2 i nybyggeri, skal man fokusere på, hvordan man kan få bygget den type bygninger i træ i stedet for hele tiden at fremvise 200m træhøjhuse med træer på toppen som løsningen på vores klimakrise.

 

Der huserer en vis debat om beton vs. træ, når det gælder valg af det rigtige materiale. Hvad er din holdning? 

Beton er rigtigt godt til nogle ting og træ er rigtigt godt til andre ting. Så jeg mener, at man skal bruge træ, hvor det giver mening ud fra et klima- og livcyklusperspektiv. Uden beton havde vi for eksempel nok ikke haft en fast forbindelse over Storebælt.

 

Hvorfor er træ blevet så stor en trend de sidste par år i Danmark?

Jeg tror, det skyldes at den danske byggebranche som helhed er ved at opdage, hvor stort et klimaaftryk den har, og samtidig er der heldigvis kommet en masse fokus på at forbedre dette. Og her er træ som byggemateriale en løsning blandt mange..

 

Hvordan tror du branchen for træbyggerier kommer til at udvikle sig de næste 5-10 år, og hvilke udfordringer står branchen overfor?

Jeg tror, at vi inden for de næste 5-10 år kommer til at se flere og flere færdiggjorte byggeprojekter i stor skala bygget i træ, og at der parallelt med dette bliver opbygget en større viden og erfaring om, hvordan man bedst bygger i træ.

 

Hvad håber du, deltagerne får ud af at deltage på Building Green?

Jeg håber, deltagerne får endnu mere viden, fakta og bliver nysgerrige på, hvad reelt bæredygtigt og klimavenligt byggeri er.

 

Mød Jonas Sangberg og vær med i trædebatten

Du kan høre mere til Jonas Sangberg og deltage i debatten Træbyggeri – tid til status til Building Green på VIP-scenen den 31. oktober. Tilmeld dig gratis her.