6. september 2019 Emmilie Hansen

Til oktober får vi fornemt besøg af den canadiske træarkitekt Michael Green, der vil revolutionere byggeriet med Silicon Valley-metoder. Michael Green taler på Main Stage i Forum den 31. oktober. 

Der er ikke tid til babysteps. Vi skal tage syvmilestøvlerne på, hvis vi afværge klimakrisen, lyder det fra den verdenskendte træarkitekt Michael Green. Han har allieret sig med et stort Silicon Valley-firma for at få træbyggeriet op i gear.

Michael Green har en plan om at revolutionere vores byer. I stedet for at bygge med stål og beton skal vi bruge træ – også når vi går i højden. Træ har nemlig den enestående egenskab, at det lagrer CO2 fremfor at bruge det. Det gør træ til et oplagt byggemateriale i det 21. århundrede.

– Vi træffer alt for mange beslutninger ud fra følelser og traditioner. Det er på tide, at vi baserer vores beslutninger på videnskab. Der er sket store udviklinger inden for træbyggeri, ingeniørkunst og sikkerhed, der gør det muligt at bygge højhuse ud af træ. Vi må og skal have træet ind i byerne, hvis vi skal afværge klimakrisen, lyder det fra Michael Green.
 

TED Talk tog træ til nye højder

Michael Green katapulterede træbyggeriet ind på verdensscenen i 2013, da han gav en TED Talk om emnet. Siden er træbyggeri blevet en global tendens, der får bygherrer i London, Hong Kong og Aarhus til at sætte træ på ønskelisten, når der skal bygges i højden. Michael Green selv har heller ikke ligget på den lade side. Sidste år opkøbte Silicon Valley virksomheden Katerra hans tegnestue, og gjorde det muligt for ham at udvikle industrielle processer til træbyggeriet. Hans vision er at skabe en global træbevægelse i byggeriet.

– Byggebranchen kan lære rigtig meget af softwareindustrien. Her diskuterer man problemstillinger på tværs af landegrænser og udvikler løsninger i fællesskab. Byggebranchen er ofte lokalt forankret og præget af få tilfældige samarbejder. Mange arkitekter arbejder i små tegnestuer, hvor det handler om at tjene til dagen og vejen. Det betyder, at der sker meget lidt innovation, lyder det fra den canadiske arkitekt.
 

Online platform giver viden om træbyggeri

For at hjælpe innovationen på vej og fremme træbyggeriet har Michael Green taget initiativ til at skabe en online platform for træbyggeri. Den hedder Design Build Research og vil fuldt udbygget indeholde 500 online kurser på 35 sprog om træ. Emnerne spænder fra brandsikkerhed over vedligehold til højhuse i træ. Platformen vil fungere som en open source for ingeniører, arkitekter, entreprenører, skovfogeder og andre faggrupper, som er interesserede i træbyggeri. Udover artikler om bestemte emner er det muligt at række ud og diskutere udfordringer på tværs af landegrænser.

– Min drøm er, at en indonesisk arkitekt kan få viden om træbyggeri fra en dansk arkitekt, som også er i dialog med en ingeniør fra Brasilien. Tænk hvor meget klogere vi ville blive med en global udveksling af viden. Problemstillingerne er jo de samme overalt i verden.

For Michael Green er der ingen tvivl om, at han er en værdikriger ligeså vel som en arkitekt. Der er behov for arkitekter, som tør tage et globalt lederskab og arbejde for at fremme et mere klimavenligt byggeri, mener han:

– Vi skal vinde den offentlige opinion. Hvis folk efterspørger mere træbyggeri, så bliver der bygget mere. Så simpelt er det. Vi skal tænke udover vores egne små nationale behov og skabe en global bevægelse for træbyggeri. Der er ingen tid at spilde. Min største frygt er, at vi ikke får gjort nok i tide, slutter træpioneren.
 

Hør meget mere fra Michael Green på Building Green

Tilmeld dig Building Green gratis

Læs mere om Building Green

Se hele programmet