Steven Holl-partner: Arkitektur er en miljøhandling

7. marts 2019
7. marts 2019 Emmilie Hansen

På Building Green, Aarhus’ store bæredygtighedsfest for byggebranchen, kan du møde Noah Yaffe, som er partner i Steven Holl Architects i New York. Her vil han afsløre en spændende tilgang til bæredygtig arkitektur og fokusere på en række Steven Holl-projekter i USA og HEART-museet i Herning.

 

Arkitektur og byggeri er en miljøhandling og har miljømæssige konsekvenser. Det mener Noah Yaffe og New Yorker-tegnestuen Steven Holl Architects (SHA), der er internationalt anerkendt og har vundet flere prestigefyldte priser. Når SHA og Noah Yaffe arbejder med projekter i hele verden, har de den overbevisning med i deres beslutninger. Ifølge Noah Yaffe handler bæredygtigt byggeri om integreret innovation og om at bygge til fremtiden.

– Bygninger skal ikke kun gøre gavn lige nu og her. De skal også gøre gavn for vores fremtidige børnebørn og oldebørn, og derfor skal vi tage stilling til det miljømæssige aspekt i arkitekturen, forklarer Noah Yaffe.

– Hos SHA ser vi 100 år frem i tiden. Vi vil gerne væk fra mentaliteten om at se arkitektur i et 3 års perspektiv og gøre vores konstruktioner langtidsholdbare, så vi forholder os til, hvordan vores bygninger påvirker menneskers liv over de næste 100 år, fortsætter han.

Når Noah Yaffe gæster Building Green Aarhus den 3. og 4. april tuner han ind på, hvordan SHA’s tilgang præger arbejdsprocessen, bæredygtigheden og i sidste ende bygningerne i deres projekter.

 

Stort fokus på lys i både Danmark og udlandet

Det er umuligt at komme udenom lys, når man taler om SHA, der går for at være et af de vigtigste elementer i SHA-projekter. En integreret tilgang til lys kan også være med til at løfte de bæredygtige aspekter i bygninger, mener Noah Yaffe. På Building Green vil han præsentere et prisvindende amerikansk projekt The Visual Arts Building på University of Iowa, hvor netop lys har gjort en stor forskel.

– Vi arbejdede meget konsekvent gennem hele projektet på at forstå dagslyset og optimere lysindfaldet gennem blandt andet placeringen af vinduerne, og på en god dag behøver bygningen ikke kunstigt lys.

Men det er ikke kun i USA, at SHA og Noah Yaffe har fokus på lys i arkitekturen.

– Jeg har tilbragt nok tid i Danmark til at vide, at lys er meget værdifuldt for danskere, og i Herning formede vores tilgang til lys det meste af både projektet og bygningen, og vi endte med en innovativ løsning, der gav optimale lysbetingelser og energiforbrug, lyder det.

 

Hele vejen fra New York til Aarhus med optimisme

Til april kommer Noah Yaffe den lange vej fra New York til Aarhus, og han glæder sig til at vise Danmark en smule optimisme fra USA.

– Det er en oplagt tid at vise optimisme fra USA. Der sker mange spændende ting i USA, og det er ikke nyt for os amerikanere, men i disse tider er det vigtigt at vise resten af verden lidt af optimismen, vurderer han.

Efter at have arbejdet på HEART-museet i Herning glæder Noah Yaffe sig også til at komme tilbage til Danmark og til at besøge Building Green for første gang.

– Jeg vil gerne se, hvad der sker inden for bæredygtigt byggeri i Danmark og netværke med de andre talere og deltagere på eventet. Det var meget værdifuldt for mig og SHA at arbejde i Danmark sidst. Vi oplever Danmark som et sted med stort fokus på bæredygtigt byggeri, og derfor er det spændende forsat at lære af Danmark, lyder det afsluttende.

 

Vil du høre mere til Noah Yaffe?

Mød ham på Building Green den 3.-4. april i Centralværkstedet i Aarhus. Hent din gratis billet her.