Building Green løfter branchens bæredygtige potentiale

11. september 2018
11. september 2018 Emmilie Hansen

Om under to måneder slår Building Green bæredygtighedsparaplyen op i Forum og inviterer branchen indenfor. Temaer som FN’s 17 verdensmål, livet mellem bygningerne og træ som byggemateriale skal være med til at løfte potentialet for bæredygtigt byggeri.

En række internationale frontløbere, danske pionerer og en spændende pallette af udstillere har vendt tomlen opad til Building Green 2018 i Forum. Det er ottende gang, at byggebranchen samles på dansk grund for at vidensdele om produkter, løsninger og trends indenfor bæredygtigt byggeri.

– Vi glæder os meget til at byde branchen velkommen i Forum endnu en gang. Og vi tør godt love, at det bliver nogle spændende efterårsdage i bæredygtighedens tegn. Vi har netop lagt sidste hånd på programmet, som kombinerer spændende aktiviteter, inspirerende debatter og mange talere, fortæller Ditte Rosenquist, projektleder for Building Green.

Potentialet er stort – nu skal vi handle
Innovative tendenser har de seneste år præget den bæredygtige byggebranche, men forude venter både flere muligheder og barrierer.

– Der er ingen tvivl om, at potentialet for bæredygtigt byggeri er stort. Det vil vi gerne være med til at sætte skub i, og vi har derfor inviteret en række toneangivende pionerer til at komme og dele ud af deres viden og erfaringer. Vi håber, at de mange gode eksempler kan inspirere til efterfølgelse, siger Ditte Rosenquist.

Et af temaerne er FN’s 17 verdensmål. Allerede i åbningstalen den 31. oktober udruller Steen Hildebrandt, Ph.d., professor & adjungeret professor, målene under overskriften ’Bæredygtighed gennem lederskab’.

Også på andendagen er verdensmålene omdrejningspunkt for oplægget ’Designing for Paris’ ved Chris Trott, som er partner og head of sustainability i arkitektfirmaet Foster+Partners. Han vil dele ud af sine erfaringer med, hvordan vi overfører målene til konkrete løsninger på verdensplan.

Fornemt besøg fra udlandet
Ud over Chris Trott indtager en række andre anerkendte, udenlandske profiler også talerstolene på Building Green. Det tæller bl.a. den italienske stjernearkitekt Stefano Boeri, grundlægger af arkitektfirmaet af samme navn. Han besøger Building Green på førstedagen med oplægget ’Forest and the city’ og slår et slag for, at vi skal have mere natur – nemlig hele skove – i byerne.

Stefano Boeri får følgeskab af den britiske træforkæmper Andrew Waugh fra arkitektfirmaet Waugh Thistleton Architects. Han holder oplæg om træ som byggemateriale og fortæller:

­- Vi er nødt til at kigge på vores materialer på en anden måde, og så skal vi plante mange flere træer. Vi skal stoppe med at bruge materialer, som ikke kommer igen af sig selv.

Fra den udenlandske arkitektscene kommer også Gianluca Racana, director i Zaha Hadid, hvis oplæg torsdag den 1. november går under overskriften ‘Architecture for inclusive and sustainable cities’.

Nationale pionerer om klima og social bæredygtighed
I Danmark kan vi bestemt også. Det markerer en række nationale profiler, når de lægger vejen forbi og kaster stjernedrys af sig på den bæredygtige event.

En af de nationale pionerer er Mette Skjold, partner og adm. direktør i SLA Landskabsarkitekter. Hendes oplæg går under overskriften ’Byens nye natur – merværdiskabende klimatilpasning af byens rum’.

En anden væsentlig faktor for fremtidens byggeri er social bæredygtighed, lyder det fra Kristian Villadsen, partner i Gehl Architects. Han holder oplæg under temaet bæredygtigt byliv på andendagen:

– Social bæredygtighed hænger sammen med, hvordan mennesker bruger og agerer i byrummene. Et godt byliv er med andre ord afhængigt af den sociale bæredygtighed.

Emnet bakkes op af Laura Storm fra det professionelle netværk Regenerators. Hendes oplæg går under overskriften ’A new regenerative architecture’ og finder også sted på dag to.

Laura Storm slår et slag for en ny måde at skabe arkitektur på, hvor vi kigger indad, før vi designer udadtil. Hun vil tale om, hvordan en ny måde at designe vores byer på er udgangspunktet for et paradigmeskift. ’Hvad hvis vi bruger mere tid på at udforske fællesskabets arkitektur i organisationer og mellem mennesker?’ spørger hun.

 

Gå ikke glip af disse debatter:

Onsdag den 31. oktober:

  • FN’s 17 verdensmål. Faciliteret af Arkitektforeningen
  • CSR-initiativer i virksomheder. Faciliteret af Green Building Council Denmark

Torsdag den 1. november:

  • 17 verdensmål med udgangspunkt i erhvervslivet. Faciliteret af Danske Arkitektvirksomheder
  • Dansk byggeri anno 2025. Paneldeltagere: Flemming Besenbacher fra Carlsberg Group, Kasper Guldager Jensen fra 3XN/GXN og Anders Lendager fra Lendager Group
  • Træ i byggeriet. Faciliteret af InnoBYG og Nordic Network for Tall Wood Buildings

Fakta om Building Green, København 2018