Building Green vil tage træ til helt nye højder

28. februar 2018
28. februar 2018 Emmilie Hansen

Træ, to, en. Nedtællingen til Building Green i Aarhus er i dén grad begyndt. Det bliver en udgave, hvor byggematerialet træ sættes på dagsordenen.

Træerne er begyndt at vokse ind i byggebranchen. Og det vokser højt.

I Tokyo vil arkitektfirmaet Nikken Sekkei bygge en 350 meter høj skyskraber i træ. Herhjemme får vi et opsigtsvækkende trætårn på 45 meter ved Gisselfeld Kloster. Interessen for det ældgamle byggemateriale bliver større og større.

– Byggematerialet træ er et af de emner, som bliver tematiseret og sat til debat på den kommende Building Green i Aarhus. Den danske byggebranche er så småt begyndt at tænke mere i bæredygtigt brug af træ, men der er stadig et enormt potentiale, som venter på at blive udnyttet, siger Sarah Elhauge, som er projektleder for Building Green.

Brug træ og gør en forskel

‘Building Green in wood’. Sådan lyder overskriften på Klaus Toustrups, arkitekt MAA og partner i C.F. Møller, oplæg den 18. april på central stage.

Det tager afsæt i C.F. Møllers bæredygtige arkitektur og en række case studies fra udlandet. Udgangspunktet er potentialerne i træbyggeri og hvilke miljømæssige forskelle, det fører med sig ved anvendelsen af træ.

– Træ er et enormt vigtigt materiale i bestræbelserne på at gøre kloden mere grøn. Det er tankevækkende, at træ er et materiale, som vinder frem i udlandet, men at vi i Danmark halter en del bagefter. Jeg tror, at det er sundt, at vi får rusket lidt op i tingene, siger Klaus Toustrup.

– Byggebranchen er en branche, hvor vi ofte bruger det, vi er trygge ved. Det er vigtigt, at branchen får øjnene op for de erfaringer, der er gjort i udlandet. Derfor vil jeg omsætte teori til praksis og fortælle om C.F. Møllers projekter i blandt andet London og Stockholm, fortsætter han.

Debat om træ i højden

Netværket InnoBYG skyder andendagen i gang på central stage med en aktuel debat om høje trækonstruktioner. Her vil nationale trendsættere og lokale pionerer forsøge at give svar på, hvordan den danske byggebranche kan se træ som et anvendeligt materiale, når der skal bygges i højden. Også her vil erfaringer fra udlandet blive inddraget.

– I Danmark er det langt fra normen at bruge træ, når vi bygger højt. Men det vil vi forsøge at ændre på, og her er debatten et vigtigt skridt på vejen. Med erfaringer fra det store udland tager vi muligheder og udfordringer under kærlig behandling, forklarer Peder Fynholm, sektionsleder på Teknologisk Institut.

Han er samtidig faglig netværksleder af InnoBYGs netværksgruppe om Fleretagers træhuse i Danmark.

– Formålet med netværksgruppen er at udbrede anvendelsen af træ i den danske byggebranche, så træ bliver et naturligt valg blandt byggebranchens parter til fleretagers byggerier. Det er et tiltag, som skal implementeres ordentligt, og det tager tid. Jeg håber, at debatten på Building Green kan være med til at sætte skub i nogle tanker og på længere sigt nogle projekter. Træ skal være et alternativ til de eksisterende materialer – ikke en erstatning, afslutter Peder Fynholm.