Tangisolering på unikt Cradle to Cradle Guld niveau

28. september 2017
28. september 2017 Emmilie Hansen

Advance Nonwovens tagmønning af dansk ålegræs er både lettere at montere og holder længere end andre alternativer. Og så er det Cradle to Cradle certificeret på GULD niveau ligesom isoleringsmåtterne i samme materiale.

Af journalist Lone Bolther Rubin

Advance Nonwoven A/S har i samarbejde med Teknologisk Institut og Læsø Tangbank udviklet to nye byggeprodukter af ålegræs. Tangtørv er et nyt alternativ til tagmønning, og Tangisolering er udviklet for at skabe et bæredygtigt alternativ til mineraluld, men med alle de samme egenskaber.

Nu er der også fuld tredjepartsverificeret dokumentation for bæredygtigheden i kraft af to Cradle to Cradle certifikater, begge på GULD niveau. Isoleringsmaterialet avancerede i april 2017 fra sølv til guldniveau efter at have bestået en test for afgasning, som kræves for produkter til indendørs brug for at komme på GULD.

Alene om guldet
Cradle to Cradle er den mest ambitiøse miljøcertificering i verden og meget anerkendt i byggebranchen og inden for cirkulær økonomi. GULD er en meget høj vurdering, og til dato er der ikke andre dansk udviklede produkter, der har nået dette niveau, ligesom der på verdensplan endnu ikke er andre isoleringsbats, der er kommet op på GULD.

Begge ålegræsprodukter har desuden opnået Material Health Certificate på det højst opnåelige niveau, nemlig PLATIN. Det betyder, at produkterne er fuldstændig fri for skadelige stoffer.

Vugge til Vugge ApS har rådgivet og gennemført Cradle to Cradle certificeringen for Advance Nonwoven, mens Teknologisk Institut har bistået med produktudvikling og test. Udviklingen er støttet af et program under Miljøstyrelsen, MUDP.

Arkitekter er klar til at bruge tangisolering
Mette Nymann, der er partner i Loop Architects, hilser det nye isoleringsprodukt velkommen.
“Tangisolering er et optimalt valg for os, når vi for eksempel skal løse projekter, der både skal indeholde Cradle to Cradle certificerede produkter og efterfølgende opnå DGNB certificering på højt niveau. Det er lidt dyrere, men det udgør så lille en del af den samlede økonomi, at det ikke betyder noget i forhold til de gode egenskaber,” siger hun.

Tangisolering oplever stor efterspørgsel
Loop Architects er ikke ene om den vurdering. Efterspørgslen på tangprodukterne har været langt større end forventet, og Advance Nonwoven måtte i foråret melde udsolgt.

“Vi blev positivt overraskede, men skyndte os at øge produktionen, så vi nu igen kan imødekomme efterspørgslen,” siger Flemming Werk, direktør hos Advance Nonwoven.

Tangisolering har samme isoleringsværdi som traditionelle isoleringsmaterialer af mineraluld. Det har nærmest uendelig holdbarhed, og kan genanvendes i produktionen af nye isoleringsmåtter. Tang-tørven er lettere at arbejde med end andre mønninger, og det holder længere end for eksempel lyng, der er meget udbredt.

Detaljeret dokumentation
Materialets bæredygtighed er dokumenteret på flere forskellige parametre:

  • Det er lavet af et fornybart materiale og indeholder ingen skadelige stoffer
  • Det er 100% genanvendeligt til fremstilling af nye tangbats og kan dermed indgå i den cirkulære økonomi
  • Det bliver produceret ved hjælp af 100% vedvarende energi og lavt energiforbrug
  • Det genererer ikke spildevand
  • Det lever op til en række krav om social ansvarlighed

“Dokumentationen kan bl.a. bruges til at opnå point ved bygningscertificeringer som fx DGNB og LEED. Certificeringsniveauet er desuden meget højt,” fortæller Annette Hastrup fra Vugge til Vugge ApS, der er partner på Building Green.

Vugge til Vugge ApS er det eneste nordiske firma ud af 15 på verdensplan, der er godkendt til at gennemføre en Cradle to Cradle produktcertificering. Certificeringen verificeres af det uafhængige, non-profit Cradle to Cradle Products Innovation Institute i USA.

Man kan finde alle Cradle to Cradle certificerede produkter i det internationale register på instituttets hjemmeside. Linket kan findes på vuggetilvugge.dk