19. februar 2019 Emmilie Hansen

Danmarks højeste trætårn kan være på vej til havnen i Aarhus. Det skal inspirere og være et læringsprojekt for hele byggebranchen, og du kan som en af de første høre de centrale aktører præsentere projektet på Building Green Aarhus.

I Danmark har vi ikke tradition for at bygge i træ sammenlignet med vores nabolande – og slet ikke fleretagers bygninger. Det ældgamle materiale hitter dog igen, og nu skal et nyt tårn af træ i Aarhus vise vejen.

– Tower of Wood (ToW) er et vigtigt visionsprojekt, som kan inspirere til at tænke innovativt, når det gælder byggeri i træ. Med sin placering ved siden af ’Domen’ på Pier 2 vil tårnet være meget synligt. Og når man kommer op i højden, vil man opleve verden i et helt nyt perspektiv, hvor man samtidig kan både dufte og mærke træet på kroppen, forklarer Stephen Willacy, stadsarkitekt i Aarhus.

I tæt samarbejde med Aarhus Kommune og Østjyllands Brandvæsen har Teknologisk Institut, NCC, Rambøll og Carlo Volf sat sig for at bygge Tower of Wood (ToW) på 10 etager og 32 meter. Det nye tårn kan være et skridt på vejen til at gøre træ til et naturligt valg, når der skal bygges i højden og give byggebranchen ”hands on”-erfaring med fleretagers træbyggeri. Det mangler dog stadig bygherre og finansiering på projektet.

 

Farvel til myter om træbyggeri

Der er i dag et stigende antal projekter med fleretagers træhuse på vej rundt omkring i Danmark, men ifølge Peder Fynholm, projektleder for Nordic Network for Tall Wood Buildings, et netværk der aktivt arbejder for anvendelse af træ i fleretagers byggeri, er ToW noget særligt.

– Det specielle ved dette projekt er, at byggeriet opføres, så både branchens aktører og helt almindelige mennesker kan opleve et højhus i træ helt tæt på. Vi tror, at det kan hjælpe med at få afmystificeret nogle af de fordomme, der er, når træ skal anvendes i fleretagers byggerier, siger Peder Fynholm.

Træbyggeri bliver ofte beskyldt for at være mere brandfarligt end andre materialer som beton og metal, men en række eksperter vil gerne være med til at aflive myter om bl.a. brandsikkerhed med ToW. Det gælder for eksempel Lone Mossin, Projektchef, Østjyllands Brandvæsen:

– ToW er et spændende projekt, der kan være med til at aflive myter om, at bygninger i træ er særlig brandfarlige. Det er klart, at der er behov for erfaringer fra konkrete høje træbygninger i Danmark, når træ i fremtiden i større stil skal anvendes i både selve konstruktionen og som facadebeklædning.

 

En mulighed for at vurdere bæredygtighed i træbyggeri

Gitte Gylling Hammershøj Olesen, chefspecialist i Rambøll er også gået ind i projektet med høje forventninger, og ser projektet som en oplagt mulighed for at vurdere bæredygtigheden i sådanne projekter:

– I ToW-projektet arbejder vi med et Life Cycle Engineering-mindset. Det vil sige, at vi folder projektets bæredygtighed og potentialer ud gennem en livscyklustilgang, hvor det er balancen mellem en lang række aspekter og indikatorer, der vægtes. Det giver os et bredt og veldokumenteret grundlag at vurdere projektets bæredygtighed ud fra og understøtter i høj grad udviklingen mod en cirkulær økonomi i byggeriet.

På den måde får branchen et bredere grundlag for at træffe mere langtidsholdbare og dokumenterede bæredygtige beslutninger i forbindelse med sådanne projekter.

 

Hør om trætårnet for første gang på Building Green

Som en af de første kan du høre mere om ToW på Building Green den 3. og 4. april i Centralværkstedet i Aarhus, når INNOBYG samler nøgleaktørerne fra projektet på Central Stage. Her kan du møde Lone Mossin, projektchef hos Østjyllands Brandvæsen, Gitte Gylling Hammershøj Olesen, chefspecialist hos Rambøll, Per Damgaard-Sørensen, kreativ leder hos Rambøll, Carlo Volf, arkitekt hos Carlo Volf Arkitekter, og Peder Fynholm, souschef hos Teknologisk Institut.

– Vi er glade for, at vi kan være med til at præsentere et så spændende projekt som ToW på Building Green. Vores største opgave i Building Green er netop at være et sted, hvor branchen kan dele aktuel viden om løsninger og nye projekter inden for det bæredygtige byggeri, fortæller Ditte Rosenquist, projektleder, Building Green.

 

Hent din gratis billet her og hør mere om projektet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *