Aarhus kan også være hovedstad for bæredygtigt byggeri

Arrangører tilfredse efter ny vellykket jysk udgave af Building Green. Til efteråret prøves konceptet af i Oslo.

Onsdag og torsdag dannede Centralværkstedet i Aarhus for anden gang ramme om Building Green, og præcis som sidste år tog jyderne godt imod byggeeventen.

Læs også: God stemning i det gamle togværksted

2.441 personer – ifølge arrangørerne hovedsageligt arkitekter og ingeniører – fandt i løbet af de to dage vej til det tidligere DSB-værksted. Det er en anelse flere end debuten sidste år.

– Stemningen har været rigtig god, og min fornemmelse er, at der blev vidensdelt og netværket for alle pengene. Det er anden gang, vi er her, og det er dejligt at se, at både udstillere, besøgende og oplægsholdere tager så godt imod eventen igen. Det viser, at Building Green ikke kun hører til i København, men at Aarhus også sagtens kan være hovedstad for bæredygtigt byggeri, siger projektleder Sarah Elhauge.

Træ og teknologi til debat
Træbyggeri var på forhånd udpeget som et af de helt centrale emner i Aarhus, og eventens dag to åbnede med en paneldebat, hvor en række af branchens tunge aktører diskuterede muligheden for at gøre træ til et ligeså naturligt valg som eksempelvis beton, når vi bygger i højden i Danmark.

– Hvis markedet er klar til at bygge større byggerier i træ, så er entreprenøren selvfølgelig også klar, fastslog sektionschef i NCC, Jens Thamdrup.

På tværs af panelet blev idéen om mere træbyggeri i Danmark hilst velkommen. Men lovgivning, erfaringsgrundlag og ikke mindst kultur er barrierer, der skal overvindes, inden træ for alvor kan blive et alternativ til beton og tegl.

På Building Greens anden scene havde Innobyg og Bloxhub inviteret til debat om et andet af tidens buzzwords i byggebranchen; Build 4.0.

– Build 4.0 er et udtryk for, at byggebranchen går en ny tid i møde. Nye teknologier gør, at vi kan producere og bygge på en helt anden måde, end vi har været vant til. Det, vi vil her, er at sætte gang i debatten. Vi aner ikke, hvor det lander henne, og vi vil gerne have så mange aktører som muligt til at tage den nye teknologi til sig og deltage i diskussionen om, hvad vi kan bruge teknologien til, sagde direktør Torben Klitgaard fra Bloxhub, der var ordstyrer på debatten.

Næste stop: Oslo
Inden Building Green endnu en gang rammer København og Forum den 31. oktober til 1. november, prøver arrangørerne for første gang konceptet af udenfor landets grænser. I dagene 17. og 18. oktober går turen til Oslo.

– Vi vil gerne skabe den samme platform i Norge, hvor der er et stort potentiale i bedre udnyttelse af materialeressourcerne og lukkede kredsløb i byggeriet. Forberedelserne er i fuld gang, og vi glæder os meget, siger Sarah Elhauge.

Læs mere fra Building Green Aarhus i de kommende dage.