Skulpturel belysning – Tom Rossau

Tom Rossau har siden 2006 specialiseret sig i skulpturel belysning til privat og projekt indretning. Virksomheden har til huse på Frederiksberg Allé i København, hvor både værksted, administration og showroom ligger under samme tag. De store vinduespartier mod et af bydelens hovedstrøg sikrer den daglige kontakt med slutbrugeren og absolut transparens omkring produktionsprocessen.

Hvordan har bæredygtighed influeret din virksomhed i de sidste 12 år?

Bæredygtighed er jo ikke et nyt fænomen i design og arkitektur, men for en 8-10 år siden opstod pludseligt et voldsomt fokus på bæredygtighed i især markedsføringen af produktdesign. Vi oplevede, at vores forhandlere havde det på en tjekliste over salgsargumenter, de gerne ville kunne give videre til deres kunder. Dengang fik vi meget positiv opmærksomhed, fordi vi allerede arbejde i træ og det passede godt ind i den aktuelle diskurs. Men jeg var også meget

påpasselig med at stemple vores produkter som bæredygtige, fordi jeg synes det er et vigtigt parameter og jeg gerne vil kunne stå 100% inde for den påstand. Og bæredygtighed var dengang – og er stadig – svært at definere i bund. I dag er bæredygtighed ikke længere et buzzword men en målsætning, som alle producenter arbejder seriøst med – og det er en enormt positiv udvikling, synes jeg. Det er en til tider svær balancegang mellem hvad der ønskeligt og hvad der er muligt og praktisk. Som producent af et færdigt produkt kan jeg stå fuldt inde for en bæredygtig fremstillingsproces. Vores lamper et håndbyggede, så vi bruger et minimum af resurser. Vi er meget omhyggelige med at reducere spild af råmaterialer og sortere vores affald – det har vi også en økonomisk interesse i; råvarepriserne er i dag så høje, at det ikke kan betale sig ikke at genanvende alt, der kan genanvendes. Det er simpel sund fornuft.

Hvad med bæredygtighed af jeres delkomponenter?

Når det kommer til råmaterialerne og de delkomponenter, som vi får udefra, bliver det lidt mere kompliceret at svare på. Det er og har altid været en kæphest for mig, at vores produktion er så geografisk tæt på os som muligt, men kvaliteten skal være i orden. Det nytter ikke noget at kunne bryste sig af et bæredygtigt produkt, der ikke holder og skal skiftes ud efter få år. Så går ligningen om det miljømæssige hensyn bare ikke op. Brugerglæden er også en faktor. I dag taler man jo også om æstetisk bæredygtighed, hvilket indebær, at produktet skal have langtidsvarig visuel appel. Det var vist det, man kaldte ’tidsløst design’ i gamle dage. Og så skal produktet selvfølgelig kunne løse sin opgave på det funktionelle plan. For os har disse faktorer tilsammen betydet, at vi i dag udbyder et sortiment i flere forskellige materialer, der har forskellig bæredygtig værdi. Til vores lamper i birketræsfinér bruger vi udelukkende finér fra en leverandør, der er FSC og PEFC COC certificeret og driver bæredygtigt skovbrug. Så lige dér er det ret lige til. En af de helt store fordele ved at bruge finér til lampeskærme er, at det opbløder lyskilden og giver et varmt og blødt lysafkast. Det har været en enorm fordel for os i forhold til de første generationer af energisparepærer, hvor farvegengivelsen fra de nye lyskilder var enormt svingende og som regel meget grønlig. Heldigvis er der jo sket enormt meget på den front i de sidste par år.

Men det er også en kendsgerning, at der slipper mindre lys igennem birkefineren end andre materialer. I en større projekt-indretning kan det betyde et behov for flere armaturer og dermed et øget energiforbrug. Derfor tilbyder vi i dag også en række andre materialer, hvor lysudbyttet er højere, eksempelvis PP folieret papir. Dét er et materiale, der diffuserer lyset med samme naturlighed som birkefineren, men med et langt højere udbytte. Og det er godt eksempel på et materiale, hvor vi er nødt til at gå lidt på kompromis med brugen af kunststoffer, simpelthen for at sikre en ordentlig holdbarhed. Det er folien der gør, at papiret er ekstremt holdbart og rengøringsvenligt, så produktet holder sig smukt i mange år frem. Lamperne i birkefiner og papir supplerer hinanden virkelig godt og kan i kombination sikre både stemningsfuld og funktionel belysning i både små og store indretningsprojekter.

Er der praktiske fordele ved bæredygtige produktion?

Ja! Vores helt store force er den fleksibilitet som håndfremstilling tillader. Vi har en standard kollektion som kører på skinner med en stabil leveringstid. Men netop fordi vi ikke skal om-kode et stort maskineri ved haste- og specialopgaver har vi mulighed for at imødekomme mange typer af opgaver med en fornuftig responstid. For eksempel bygger vi ofte oversized udgaver af vores standardsortiment til større indretningsopgaver, hvor der kan være et ønske om at skabe en zone med et særligt blikfang. Den slags opgaver er en velkommen udfordring af kreativiteten og også enormt lærerig i forhold til videre produktudvikling. Vi har også lettere ved at tilrette vores sortiment til den konstante udvikling af nye lyskilder. I dag bruger vi retrofit fatninger, E27, E14 og GU10, hvilket betyder at vi uden problemer kan bruge de ny lysteknologier. På den måde er kollektionen fremtidssikret. Og langt de fleste af vores lamper er formgivet med en vis volumen, der giver plads til den slags ikke-synlige opdateringer. Dermed er det skulpturelle formsprog, som vi er kendte for både en praktisk og en æstetisk styrke.

På Building Green Aarhus og Building Green København vil vores design være at finde i caféen.

Se alle designs på www.tomrossau.com.